آخرین اخبار:
کد خبر:۸۰۰۷۶۷
ستاری:

سالانه بین ۳۲ تا ۴۰ هزار نخبه از ایران مهاجرت می‌کنند

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: کل آمار مهاجرت ایران بین ۳۲ تا ۴۰ هزار نفر در سال است.

ایران جزء ۲۰ الی ۳۰ کشور دنیا در بحث مهاجرت نیست / حرکت سازماندهی شده یک شبکه برای القا فرار مغز‌ها
یا 
فرار مغز‌ها کلاه‌های گشادی بود که سر کشور گذاشته‌اند

به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به خروج نخبگان گفت: ما یک زمانی این موضوع را خیلی محکم توضیح می‌دادیم، ولی همین بحث فرار مغز‌ها از آن کلاه‌های گشادی است که سر کشور گذاشته‌اند و من می‌دانم که این یک حرکت سازمان‌دهی شده است. یک شبکه‌ای دارد این را به جامعه ما تزریق می‌کند.

وی ادامه داد: البته ما هم نفی نمی‌کنیم؛ مثل تمام جوامع دیگر ما هم خروج نخبگان را داریم. مثلاً از زمانی که اروپای واحد تشکیل شده، یکی از بالاترین نرخ‌های فرار مغز‌ها از اروپای شرقی اتفاق افتاده است. آلمان و فرانسه هم بسیار سود برده‌اند، چون هم شرکت‌های آن‌ها و هم بانک‌های آن‌ها و هم آدم‌های حسابی و نخبه آن‌ها را خریده‌اند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: مهاجرت یک پدیده جهانی است و واقعاً این آمار‌ها را با این وقاحت اعلام می‌کنند و با وقاحت هم تکرار می‌کنند و از یک مراکز و منابعی هم نقل قول‌هایی می‌گویند. مثلاً از قول صندوق بین‌المللی پول می‌گویند که کشور ما رتبه اول فرار مغز‌ها را دارد. در حالی که اصلاً چنین گزارشی وجود خارجی ندارد. این را این‌قدر می‌گویند تا همان بخش نخبه جامعه آن را بپذیرد.

رصد آمار‌های واقعی مهاجرت نخبگان در دانشگاه شریف
ستاری ادامه داد: ما دنبال این بودیم که به آمار‌های واقعی مهاجرت برسیم. در دانشگاه صنعتی شریف، بخشی برای رصد این موضوع ایجاد شده است. البته با کمک ما نبوده و خود ما هم در بنیاد ملی نخبگان هر دو سال یک‌بار آن را پایش می‌کنیم. پایش اخیر ما نشان می‌دهد که این عدد به طور قابل توجهی رو به کاهش است.

تغییر نوع مهاجرت از علمی به شغلی
وی ادامه داد: طبق آمار‌های کلی مهاجرت ما و آمار‌هایی که هر سال سازمان ملل به صورت مشخص ارائه می‌دهد، ما جزء ۲۰ الی ۳۰ کشور دنیا در بحث مهاجرت نیستیم، ما اصولاً جزء کشور‌هایی هستیم که نه مهاجرپذیرند و نه مهاجرفرست، ولی این به معنی این هم نیست که حال مهاجرت نداریم یا اینکه نباید نسبت به آن حساس باشیم.

رئیس بنیاد ملی نخبگان یادآورشد: البته این ضعف ما و مرکز آمار ایران است که باید آمار مهاجرت را مثل آمار جمعیت بدهد.

مهاجرت ۳۲ تا ۴۰ هزار نفر در سال
وی تاکید کرد: واقعیت این است که ما از لحاظ کمّی و نسبت به کشور‌های هم‌عرضمان عدد چندان بالایی در مهاجرت نداریم. کل آمار مهاجرت ما بین ۳۲ تا ۴۰ هزار نفر در سال است و ما در بنیاد کاملاً رصد می‌کنیم که آن‌ها کجا‌ها می‌روند و وضعیت ویزا‌ها چگونه است.

ستاری ادامه داد: فرض کنید ما اول انقلاب ۵۶ هزار دانشجو در آمریکا داشتیم که بیشترین کُلونی (مجموعه) دانشجوی خارجی در آمریکا بوده است. در سال ۱۹۷۷ بزرگ‌ترین کلونی دانشجویی در آمریکا را ایرانی‌ها تشکیل داده بودند. الان رتبه ما بین ۱۲ تا ۱۵ است.

وی افزود: چین ۳۵۰ هزار دانشجو در آمریکا داشته و اکنون ترامپ میزان آن را کم کرده و به ۳۰۰ هزار نفر رسیده است. عربستان ۵ برابر ما در آمریکا دانشجو دارد. کره ۷ تا ۸ برابر ما دانشجو دارد، کره‌ای که نصف ما جمعیت دارد. بعد یک عده‌ای در این باره ادعا‌های عجیب و غریب می‌کنند.

بازگشت حدود ۱۵۰۰ نخبه طی ۳ سال گذشته
ستاری افزود: من این پدیده را نفی نمی‌کنم، ولی نه با این تعدادی که راجع به آن صحبت می‌کنند. در سه سال گذشته توانسته‌ایم حدود ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر از آن‌ها را برگردانیم. حدود ۶ تا ۷ هزار نفر هم آمده‌اند و از تسهیلات ما استفاده کرده‌اند و این‌جا کارگاه آموزشی گذاشته‌اند و تدریس داشته‌اند و کار‌های دیگری انجام داده‌اند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: بیشتر این افراد حال در استارت‌آپ‌ها و شرکت‌ها جذب می‌شوند. بر خلاف آن تصوری که بعضی‌ها فکر می‌کنند این‌ افراد جذب دانشگاه‌ها می‌شوند، در سه سال گذشته فقط حدود ۴۰۰ نفر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها شده‌اند، اما بیشتر آن‌ها جذب شرکت‌ها می‌شوند.
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار