متخصص داخلی و پزشک کلینیک دیابت بیمارستان مهدیه گفت:دیابت از بیماریهای غیرواگیر است که به تدریج با تغییر سبک زندگی مردم و رژیم غذایی آنها در ایران شایع شد .
فائزه محمد دوست متخصص داخلی و پزشک کلینیک دیابت بیمارستان مهدیه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو گفت: دیابت از بیماریهای غیرواگیر است که به تدریج با تغییر سبک زندگی مردم و رژیم غذایی آنها در ایران شایع شد و امروزه مواد غذایی مصرفی ما از جمله مصرف بالای نوشابه و آب میوههای صنعتی که حاوی مقادیر زیادی شکر هستند، کاهش فعالیت بدنی و همچنین ورزش در برنامه روزانه مردم، زمینه ابتلا به دیابت را در افراد بیشتر میکند.
وی افزود: دیابت ممکن است ارثی یا بسته به شرایطی باشد که مریض در آن قرار میگیرد مثل بیماری ویروسی یا اضطراب و دلیل مشخصی ندارد.
محمد دوست گفت: "پیشگیری بهتر از درمان است" مهمترین چیزی است که ما به مبتلایان به دیابت توصیه میکنیم؛ یعنی حداقل روزانه نیمساعت پیاده روی منجر به تعریق داشته باشند، مصرف فست فود و شیرینی را کم کنند و تا جایی که میشود مواد سالم بخورند و البته به اندازه بخورند.
وی ادامه داد: یکی از علتهای ابتلا به دیابت چاقی است؛ چاقی باعث میشود بدن نسبت به انسولین مقاومت نشان دهد و انسولین ترشح شده، برداشت نشود؛ طبیعتا اگر کسی چاق باشد و سلم زندگی سالمی نداشته باشد، در طول مدت عمرش به دیابت مبتلا میشود.
این متخصص داخلی ادامه داد: توصیه ما پزشکان همان دستور اسلام است که به اندازه بخورید و قبل از سیر شدن، دست از غذا بکشید.
وی تصریح کرد: علایمی که نشان میدهد فرد به دیابت مبتلا شده در ابتدا نوشیدن بیشاز اندازه آب، تکرر ادرار و خشکی دهان است و در موارد بعدی گرسنگی زیاد و اختلال دید است.
فائزه محمد دوست متخصص داخلی ادامه داد: در کودکان به دلیل اینکه یکی از غدد درونی بدن دچار اختلال میشود یعنی دیابت نوع یک، انسولین ترشح نمیشود و کودک ممکن است با دلدرد مواجه شود و ممکن است تشنگی را بیان نکند و باید به این نکات توجه کرد.
وی افزود: نکته دیگری که باید مد نظر باشد، عوارض دیابت است؛ بیشترین مشکلی که دیابت ایجاد میکند عوارضی است که ممکن است هم برای شخص مریض خطرناک باشد در دراز مدت و هم هزینه بیشتری برای دولت ایجاد کند؛ به عنوان مثال کسی که دیابت کنترل شدهای ندارد و تحت کنترل نیست یا دارو مصرف نمیکند یا بر اثر مصرف دارویی دچار بالا رفتن قند خون میشود، عوارضی مثل سکتههای قلبی و مغزی و خونریزی شبکه چشم اتفاق میافتد و، چون عروق تنگ میشود ممکن است کلیه دچار اختلال شود و از طرفی خونرسانی به اندامها دچار اختلال میشود.
این پزشک کلینیک دیابت گفت: در بعضی موارد به دلیل عدم خونرسانی عروق ممکن است زخم ایجاد شود، اما به دلیل بی حسی، متوجه زخم نمیشوند تا زمانی که زخم پیشرفته شده، عمق وسیعی گرفته و به استخوان رسیده است.
محمد دوست گفت: مبتلایان به دیابت بهتر است هر روز خودشان را معاینه کنند تا اگر زخمی هست، پیشگیری را شروع کنند و یا درمان کنند که پیشرفته نشود و به قطع عضو و محدودیت حرکت منجر نشود.
فائزه محمد دوست اظهار داشت: یکی دیگر از علتهای زخمهای دیابتی، کفش نامناسب است؛ توصیه میشود که کفشها اندازه پا باشد، نه بزرگتر و نه کوچکتر.
وی افزود: اگربا وجود پیشگیری بازهم به دیابت مبتلا شدند، مصرف درست و به موقع داروها مهمترین توصیه ماست. اگر رژیم غذایی دستور داده میشود، رعایت کنند چراکه فرد دیابتی مثل فرد سالم نمیتواند غذا بخورد و ما باید محدودیتهایی در خوراک آنها ایجاد کنیم و تغدیهشان را واحدبندی کنیم.
این پزشک متخصص گفت: افرادی هستند که با تحرک زیاد با ورزش، دویدن و شنا قندشان را کنترل میکنند و مصرف انسولین و قرص بالتبع کمتر میشود؛ چون عضلات پا موقع پیاده روی قند را برداشت میکند، انسولین وارد سلول میشود و میتواند قند را تجزیه کند بنابراین قند پایین میرود.