فساد در هلال احمر میتواند تلنگری برای مسئولین باشد تا افراد غیر متخصص را برکنار کرده و بجای آنان افراد مرتبط با فعالیتهای جمعیت هلال احمر را منصوب کنند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ ١٢آذرماه امسال بود که اسماعیل رمضانی، مدیر روابط عمومی جمعیت هلال احمر، در توئیتر خبر استعفای علی اصغر پیوندی را منتشر کرد و در مورد علت این استعفا، نوشت: "رئیس جمعیت هلال احمر برای حفظ سرمایه اجتماعی این نهاد و ایجاد فضایی مناسبتر برای کار موثر، استعفای خود را به رییس جمهور تقدیم کرده است. " به گفتهی رمضانی علی اصغر پیوندی رئیس جمعیت هلال احمر از سمت خود استعفا داد، اما بعد از ظهر آن روز زمانی که قصد سفر به ژنو را داشت، دستگیر شد.
اما دلیل بازداشت و احضارهای پیوندی به دادگاه چیست؟ ١٨ آذرماه سال گذشته دبیر کل جمعیت هلال احمر به دستور پیوندی برکنار شد و او در طی بیانیهای از عدم شفافیت مالی در جمعیت هلال احمر خبر داد و توجه رسانهها و اذهان و در نهایت شورای عالی جمعیت هلال احمر را به این سازمان جلب کرد.
رئیس مستعفی جمعیت هلال احمر ایران ١١آبان سال گذشته از سوی دادسرای جرایم اقتصادی بازداشت شد و چند روز پیش از او نیز مدیر عامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر به دادسرا احضار و متهم شد البته که بازداشت آنها به چند ساعت نرسید و هر دو به قید وثیقه آزاد شدند.
رسانهها دلیل بازداشت علی فرجی مدیر عامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر را وارد کردن داروهای غیرقانونی بیماری سالک میگویند و اعلام کردهاند که دلیل بازداشت پیوندی، اتهام اختلاس ١ و نیم میلیارد تومانی در دانشگاه شهید بهشتی است.
این عدم شفافیت مالی در جمعیت هلال احمر نشان از عدم توجه مسئولین به هدف این سازمان دارد. سازمانی که هدفش یاری رسانی به مردم و جامعه آسیبدیده است حالا خود با مشکلاتی جدی روبرو شده است. مشکلاتی که مهمترین و اساسیترین آن فساد رئیس مستعفی آن است.
کمی به واکنش سیاستمداران توجه کنیم میبینیم که دلیل بازداشت پیوندی صرفا اتهام اختلاس در داشنگاه شهید بهشتی نیست چراکه در همان ایام محمود صادقی در توییتر خود نوشت: "اگر رییس جمعیت هلال احمر مراقب فساد در حوزه کاری خود بود قطعاً برای انجام وظیفه در حوادثی مانند سیل گلستان آمادگی بیشتری داشت؛ فساد و اختلاس در بیمارستان ایرانیان دوبی، ساختمان طالقانی، پروژه مهاباد و پروژه زمین ازگل نمونههای نگران کنندهای از شیوع مناسبات ناسالم در جمعیت است. "
ماجرای فساد در بیمارستان دوبی بیمارستان ایرانیان دوبی از حدود نیم قرن پیش فعالیت خود را در کشور امارات متحده عربی آغاز کرده و همچنان به ارایه خدمات به ایرانیان دوبی و شهروندان آن کشور و کشورهای همسایه میپردازد. زمین این بیمارستان از طرف حاکم وقت به جمعیت شیروخورشید (هلال احمر فعلی) هبه شده و هم اکنون توسط جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران اداره میشود.
اما از حدود ۱۵ سال پیش کشور امارات متحده عربی مقررات جدیدی را برای نحوه فعالیت شرکتها و موسسات مربوط به کشورها و نهادهای خارجی در خاک خود مقرر و همه این نهادها را موظف کرده تا آن را رعایت کنند. بر این اساس حق فعالیت در خاک امارات تنها به موسساتی تعلق میگیرد که یا پروانه خیریه دریافت کنند یا پروانه تجاری. از حدود دوسال پیش و به دنبال بالا گرفتن مسایل فیمابین دو کشور، امارات متحده عربی فشارهای مضاعفی را بر بیمارستان وارد کرده تا مطابق با مقررات وضع شده عمل کند. بر این اساس یا باید پروانه خیریه برای بیمارستان صادر شود یا مجوز تجاری اخذ شده و یا اگر هیچ کدام، بیمارستان تعطیل شود.
هلال احمر متذکر شده که "بنابراین هیچ بحثی در خصوص واگذاری بیمارستان وجود ندارد بلکه به دنبال راه حلی منطقی برای تطبیق فعالیت بیمارستان با قوانین آن کشور هستیم. در این مسیر نیز مطمئنا در راستای حفظ منافع کشور و در هماهنگی کامل با نهادهای بالاتر و ذیصلاح بهترین راه حل و تصمیم ممکن اخذ و به اطلاع عمومی خواهد رسید. ".
اما اگرچه ماجراهای مربوط به بیمارستان دوبی، مالکیت و اداره آن اهمیت و حساسیت زیادی دارد، اما باید ذره بین را کمی به سمت کشور همسایه یعنی عمان چرخاند. خردادماه سال ۱۳۹۵ بود که اعلام شد براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته، بیمارستان مجهزی از سوی جمعیت هلال احمر ایران در عمان ساخته میشود. این بیمارستان با همت مرکز توانبخشی جمعیت هلالاحمر راهاندازی خواهد شد و همچنین تجهیز امکانات درمانی این بیمارستان بهعهده سازمان تدارکات پزشکی است. "
با توجه به توضیحات رییس وقت بیمارستان دوبی، بیمارستان ۵۰ تختخوابی مذکور با کمک و حمایت مرکز درمانی مستقر در دوبی آغاز به فعالیت خواهد کرد و زمان افتتاح آن نیز سال آینده یعنی ۹۶ ذکر شده بود؛ اتفاقی که تا اواخر سال ۹۷ نیز رخ نداده و مشخص نیست چه زمانی رنگ واقعیت به خود بگیرد.
به نظر میرسد با توجه به بررسیهای نهادهای نظارتی، بخشی از مشکلات و رخدادهای مبهم اقتصادی در جمعیت هلال احمر، مربوط به حواشی خرید، تکمیل و تجهیز این بیمارستان است که بنا بر بررسیهای اولیه رقمی بیش از ۱۴ میلیون دلار در این موضوع جابجا شده است و همین مسئله حساسیت و نظارت دستگاههای مسئول را جدیتر و روند پیش رفته را با، اما و اگرهای قانونی، اجرایی و امنیتی مواجه ساخته است که به نظر میرسد در این پرونده، باید ابعاد و افراد مختلفی را تحت پیگرد و پرس و جو قرار داد.
البته محمود صادقی تنها به یک توییت قناعت نکرد و در سخنرانیهای متعددی از فساد رئیس جمعیت هلال احمر و عدم عزل او از سوی رئیس جمهور، سخن میگفت: تا اینکه در نهایت روابط عمومی جمعیت هلال احمر در واکنش به اظهارات صادقی نوشت: این اتهامات نسنجیده است.
با این اوصاف باید پرسید چرا مسئولین توجهی درست به نهادی به این مهمی و ارگانی بین المللی ندارند و چرا با وجود واکنشهای متعدد مدیران، دبیران و کارکنان جمعیت نسبت به فساد در این مجموعه و حتی مدیران بیرون از جمعیت، شورای عالی جمعیت هلال احمر تلاشی برای شفافسازی ماجرا و تهیه گزارشی از عملکرد کوتاه، اما پرحاشیه رئیس جمعیت هلال احمر، علی اصغر پیوندی نکرد؟ آن هم درست در مدت زمانی که کشور با مواردی جدی به حضور درست و بدون حاشیه جمعیت هلال احمر نیاز از جمله سیل در گلستان و لرستان.
البته با نگاهی به میزان بودجه جمعیت هلال احمر در لایحه بودجه سال ٩٩ که چند روز پیش تقدیم مجلس شد باید دید چرا با وجود اینکه بودجه هلال هر سال درصدی افزایش پیدا میکند، اما این ارگان، کارآمدی که باید را ندارد و نمیتواند آنچه که وظیفه او در کشور و خارج از کشور است را درست انجام دهد.
تغییر و جابجاییهای مداوم در سمتهای اجرایی جمعیت هلال احمر باعث شده تا بی برنامگی در تمام این ارگان خود را نشان دهد پیوندی حتی در آخرین روزهای ریاست خود در جمعیت هلال احمر همچنان به تغییر سمت ادامه داد و دکتر حلیساز رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت که کارنانهخوبی در ارائه خدمات پزشکی حج و اربعین داشت را برکنار و بجای او دکتر الوانی را منصوب کرد.
با این گزارش باید گفت که فساد در هلال احمر میتواند تلنگری برای مسئولین باشد تا افراد غیر متخصص در این زمینه را برکنار کرده و بجای آنان افراد مرتبط با فعالیتهای جمعیت هلال احمر را منصوب کرده و نسبت به شفافیت مالی و اقتصادی تلاش و جدیتی بیشتر به کار برند.