پتروشیمی هگمتانه که به تنهایی میتوانست محلی مناسب برای سرمایه گذاری بومی و اشتغال جوانان همدان باشد، در یک قدمی تاسیس مانده و با گذشت ۱۷ سال در سکوت و بی خبری به سر میبرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حنانه جانمحمدی؛ پتروشیمی هگمتانه یکی از قدیمی ترین پروژه های پتروشیمی کشور است که از ابتدا به نیت بهبود شرایط اقتصادی و شکوفایی صنعت همدان کلنگ زنی شد. پروژه ای ۲۰۰ میلیارد تومانی که در طی 17 سال گذشته بیش از ۹۰ درصد پیشرفت داشته و تنها به چند قدم دیگر برای بهره برداری دارد. طرحی که یکی از منافع آن رشد اشتغال زایی در استان است و در گامی بزرگ مانع خروج ارز و تقویت قوا کشور برای مقابله با تحریم ها می شود.
شهریور سال ۸۱، مجوز تأسیس پتروشیمی هگمتانه از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی صادر شد تا همدان وارت سهم عظیمی از صنایع پتروشیمی کشور شود؛ اما به دلایلی هرچند نامعلوم به تعویق افتاده است. با بررسی های انجام شده، توقف این پروژه تحت تاثیر حاشیه هاست؛ حواشی نا به جایی که کمترین نتیجه آن از بین رفتن عمر مفید تجهیزات و صنایع و متعاقبا بلا استفاده شدن تکنولوژی آنها است.
جانمایی اشتباه، مشکل اساسی پتروشیمی هگمتانه
بنا به گفته کارشناسان صنعت پتروشیمی بروز این صنعت در همدان و در شرایط جغرافیایی این منطقه اشتباه است. هرچند در ابتدا اهالی و مردم استان با اجرایی شدن آن موافق بودند اما بعد از افتتاح دو پتروشیمی هگمتانه و ابن سینا و ایجاد ناهنجاری هایی که مسبب آن پتروشیمی و عدم دفع پساب های ناشی از آن است، متوجه خطرات احتمالی این طرح خواهند شد.
دوری از خوراک پایدار
وجود فاصله 700 کیلومتری بین مجتمع و خوراک پتروشیمی جنبه اقتصادی طرح را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه سهام داران متحمل هزینه هنگفتی شده که آن ها را از ادامه کار و بهره برداری نهایی دلسرد و دلزده خواهد کرد. همچنین اختلافاتی که بین سهام دار اصلی با شرکت پتروشیمی ایران بر سر مسائل مختلف مانع از بهره برداری طرح در چند سال اخیر شده که بسیاری از این اختلافات ناشی از عدم شفافیت پروژه است.
راه اندازی پتروشیمی هگمتانه نزدیک است
بنا به گفته معاون صنایع سازمان صمت استان همدان سهام دار اصلی این کارخانه در قید حیات نیست و قرار بر این است که ورثه به پای میز مذاکره بیایند و با توجه به پیشرفت 90 درصدی پتروشیمی هگمتانه و در صوت ررایزنی با سایر شرکا از جمله ایتالیایی ها و شرکت پتروشیمی ایران مجددا راه اندازی خواهد شد.
وی همچنین می گوید که پتروشیمی ابن سینا که یک عضو دیگر پتروشیمی همدان است با چالش تأمین آب مواجه است و برای فعالیت به سالانه 4 میلیون متر مکعب آب نیاز دارد هرچند با توجه به پیگیریهای لازم، وزارت نیرو بر تامین آب پروژه از محل تصفیه فاضلاب تاکیده کرده است.
تپه ای باستانی مانع بهره برداری پتروشیمی ابن سینا شده است
همچنین معاون سازمان صمت استان همدان در مورد تپه باستانی که قسمت هایی از این پروژه در این منطقه تعریف شده و مانع از بهره برداری به موقع طرح شده به رایزنی با میراث فرهنگی همدان و انجام اقدامات اولیه برای حل مشکل آن پرداخته است و در حال حاضر در انتظار موضع سازمان میراث فرهنگی کشور هستند.
تاریخچه پتروشیمی هگمتانه
براساس قرارداد اولیه، ۳۲ درصد از این پتروشیمی سهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ۵۶.۷ درصد متعلق به خانواده علاقبندیان، ۱۰ درصد متعلق به شرکت اینداستری جنرالی و ۱.۳ درصد از سهام متعلق به سایر است. قدمت این پروژه امسال بیش از ۱۷ سال است، اما هنوز درگیر کاغذبازیهای اداری است و در راهروهای وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت خانواده علاقبندیان سرگردان است.
مرحوم علاقبندیان که سهامدار اصلی این شرکت بود، بارها پاسخ رد به مدیران استان همدان داد تا به عنوان سهامدار بزرگ پتروشیمی هگمتانه اثرگذاری خود را نشان بدهد. نیکبخت، استاندار همدان در ابتدای شروع کار مشخص کردن تکلیف پتروشیمی هگمتانه را در اولویت کاری خودش قرار داد. اما کار از کار پیش نرفت و با مخالفته ای مرحوم علاقبندیان مواجه می شد و به در بسته می کوفت. حتی بر اساس گفته های نیکبخت، استانداری برای گرفتن رضایت علاقبندیان تلاشهای بسیاری کرده که از جمله آن میتوان به حل مشکلات بانکی و مالیاتی اشاره کرد ولی او به وعدههایش عمل نکرده است.
پس از فوت محمدتقی علاقبندیان مدیران اقتصادی استان همدان، استاندار و به ویژه کارگران این پتروشیمی تنها نقطه امیدشان را کور و آینده پروژه را در سراب ناامیدی رها دیدند. اما خوشبختانه وراث در ابتدای کار با تعیین تکلیف برخی امور دفتری شرکت پتروشیمی هگمتانه، آمادگی خود را برای رقم زدن عاقبتی خوش برای این پروژه اعلام کردند.
در حال حاضر این پروژه در انتظار صدور مجوز افزایش میزان سهام و تزریق اعتبار برای تعیین تکلیف به سر می برد و امید بر این است که تا سال آینده شاهد بهرهبرداری از پروژه باشیم و شاهد به بار نشستن درخت امید 200 نفر کارگری که قرار است در این پروژه کار کنند باشیم.
بعد از گذشت یک سال خبری از احداث پتروشیمی هگمتانه نیست!
حمیدرضا متین، رئیس سازمان صنعت معدن تجارت استان همدان در مصاحبه ای که در گذشته در جمع خبرنگاران داشته ضمن اعلام اینکه بهره برداری این پروژه را در بهمن ماه 97 به وقوع می رسد به اصرار خانواده علاقبندیان برای حل مشکلات مربوط به پتروشیمی صحه گذاشته است. اما در حال با گذشت حدود یک سال هنوز طرح اجرایی نشده و بلاتکلیف است.
طرحی که به تنهایی می توانست محلی مناسب برای سرمایه گذاری بومی و اشتغال جوانان همدان باشد با تمام تاسیسات و صرف هزینه های بالا بدون اینکه کوچک ترین خبری از بهره برداری آن به گوش برسد در یک قدمی تاسیس مانده و با گذشت 17 سال در سکوت و بی خبری به سر می برد. ابهامات پتروشیمی هگمتانه و گره کوری که باز کردنش با حضرت فیل است سایه شومی به سر صنعت همدان انداخته و معلوم نیست که چه زمانی قصد برداشتنش را دارد.