محققان آمریکایی با اختراع یک نانوحسگر، روش جدیدی را برای سنجش میزان تنش یا فشار روی موادی ابداع کردند که با اعمال فشار بالا به مواد جدید تبدیل میشوند یا وارد فاز جدیدی از ماده میشوند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، تیمی از محققان آمریکایی که مدتهاست روی چگونگی تغییرات فیزیکی، شیمایی و الکترونیکی ماده در اثر فشار بالا کار میکنند، فناوری جدیدی را ابداع کرده است که میتواند راهگشای خوبی برای پیشرفت مطالعات فشار قوی در شیمی، مکانیک، زمین شناسی و علوم سیارهای باشد.
مهدی کامرانی، دانشجوی دکتری مهندسی هوافضا از دانشگاه ایالت آیووا، یکی از محققانی است که در این تیم تحقیقاتی وجود دارد.
در این پژوهش، محققان یک سری نانوحسگر – موسوم به «نیتروژن- تهی جایی مرکزی رنگی» - را درون الماسهایی جاسازی کردند که با اعمال فشار بالا به نمونههای موادی ریز تبدیل میشوند. به طور معمول، آزمایشهای «سندان الماس» با کمک موادی انجام میشود که بیندو الماس فشرده شدهاند و به محققان امکان میدهند میزان فشار و تغییرات حجم آنها را اندازه بگیرند.
بنابر گزارش محققان، این سیستم جدید نانو حسگر محققان را قادر میسازد در شش شرایط متفاوت فشاری و تنشی، از مواد تصویرسازی کرده و به صورت جامعتر و واقعبینانهتری اثرات فشار زیاد روی مواد را بررسی کنند. این سیستم همچنین به محققان امکان آزمایشهای جدید را داده تا بتوانند تغییرات مغناطیسی مواد را نیز ارزیابی کنند.
علاوه بر این، روش جدید به محققان امکان منحصر بهفردی ارائه کرده که در آن، با اعمال فشار بالا روی مواد میتوانند مواد را بچرخانند و با این کار، فشار تغییر فاز را کاهش دهند و روی فازهای جدید ماده مطالعه کنند که این امر کاربردهای بسیاری در دنیای بزرگ فناوری خواهد داشت.