همچنان این سوالات در ذهن ساکنان این منطقه مطرح است که چرا طرح منطقه آزاد شدن اروند به انحراف کشیده شده است؟ و چرا مطابق اهداف از پیش تعیین شده، این طرح به صورت اصولی اجرایی نشده است؟ چرا با وجود اینکه اروند جزو مناطق استراتژیک اقتصادی است، سودآوری حاصل از آزاد شدن این منطقه نصیب مردم نمیشود؟
بیشتر بخوانید:
بیشتر بخوانید:
منطقه آزاد چابهار نیز در استان سیستان و بلوچستان واقع شده و این منطقه نیز سودآوری خاصی برای کشور نداشته است. جواد عمرانی، فعال دانشجویی استان سیستان و بلوچستان در این باره به خبرنگار ما میگوید: مناطق آزاد قرار بود تسکینی بر اقتصاد ایران و مسبب رشد و پیشرفت آن باشد، اما با این حال شاهد این هستیم که سهم واردات در مناطق آزاد بیش از ۸۰ درصد است.
این فعال دانشجویی اظهار میکند: در منطقه آزاد چابهار سهم مشکلاتی نظیر حاشیه نشینی، بیکاری و ... کمتر از بقیه استانها نیست با اینکه قرار بود اوضاع متفاوت با این باشد. اکثر افراد سرمایه گذار در این منطقه غیربومی هستند که به هر دلیلی مثل رانت توانسته اند آنجا را تصاحب کنند. درواقع بیشتر کسانی که بومی نیستند غالبا متصل به باند ثروت و قدرت در این استان هستند.
بیشتر بخوانید:
منطقه آزاد ارس در استان آذربایجان شرقی نیز با همین مسائل دست و پنجه نرم میکند. در حال حاضر عمده مشکل منطقه آزاد ارس، عدم استفاده مناسب از ظرفیتها و پتانسیلهای موقعیت بی نظیر و ژئوپلیتیکی این منطقه است که اغلب به طور مستقیم و بعضا به صورت غیر مستقیم با چندین کشور از جمله آذربایجان، ارمنستان و ترکیه و به اختصار با برخی کشورهای عضو CIS ارتباط دارد ؛که این همسایگی میتواند علاوه بر باز کردن بازار بزرگی برای محصولات تولید داخلی در کشورهای حوزه قفقاز که باعث رونق کسب و کار و در راستای اقتصاد مقاومتی باشد، از لحاظ فرهنگی نیز فرصتهای بی نظیری برای انتقال و تبادل فرهنگی و گفتمانی انقلاب اسلامی ایجاد کند؛ که متاسفانه به دلیل تغییر مدیریتهای منطقه و عدم نگاه راهبردی مدیران و مجموعه فکری آنها و بعضا رفتار سلیقهای و عدم آشنایی به موقعیت ژئوپلیتیکی منطقه جلفا، آنچنان که باید مورد توجه قرار نمیگیرد و از این رهگذر چه فرصتهای بی نظیری که از دست میرود.
خیرخواه، فعال دانشجویی استان آذربایجان شرقی در این باره میگوید: مشکل سرمایه گذار هم به نحوی با عدم استفاده مناسب از ظرفیتها و پتانسیلهای گره خورده بطوری که اگر از ظرفیتهای ژئوپلیتیکی منطقه به حد کافی استفاده شود و بازار مشوقی برای کالاها ایجاد میشود، هم منطقه آزاد ارس و به تبع آن گمرکات آن از رکود بیرون آمده و هم سرمایه گذار با مشاهده این وضع و مهیا دیدن بازارفروش تشویق به سرمایه گذاری کردن و اقدام به ایجاد کارخانه یا تولیدی میکند.
بیشتر بخوانید:
ناگفته نماند که مناطق آزاد انزلی و ماکو نیز همچون این ۵ منطقه با این مشکلات درگیرند و نه تنها تبدیل شدن این نقاط به منطقه آزاد، سودآوری برای ساکنان آنها نداشته، بلکه باعث سختتر شدن شرایط معیشتی برای ساکنان آنها شده است.
مشخصا، تبدیل شدن این ۷ منطقه به منطقه آزاد، تبعات بسیاری برای ساکنان این مناطق داشته و علاوه بر اینکه در بهبود وضعیت معیشتی آنان تاثیر مثبت نداشته، باعث وسیعتر شدن دایره اختلاف طبقاتی در این مناطق شده است. با این اوصاف، امیدواریم مسئولان برای پایان دادن به این دور باطل چارهای اندیشند و از افزایش تعداد این مناطق در سطح کشور دست بکشند.