شرکت کنتورسازی قزوین با سابقه چند ساله در ساخت کنتورهای مکانیکی و برقی و بعد از یک دهه واگذاری به بخش خصوصی نتوانسته معوقات کارگران خود را پرداخت کند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه سادات حسینی نسب؛ شرکت کنتور سازی ایران با چند دهه سابقه در تولید کنتورهای برق و مکانیکی در سال ۸۷ بنا بر اجرای اصل ۴۴ خصوصی سازی شد. اما این خصوصی سازی به طرز صحیحی صورت نپذیرفت و شرکت به جوان ۲۰ ساله ای که توانایی و تجربه مدیریت را نداشت، واگذار شد.
در سال ۸۷ بلوک مدیریتی از طرف سات کاپ، سهام خود را جهت فروش به بورس عرضه کرد و کارگران هم تصمیم به شرکت در مزایده گرفتند. این شرکت در سال ۹۲ حدود ۹۰۰ نیروی فعال داشت که حالا این تعداد به کمتر از ۱۸۰ نفر رسیده است. شرکت کنتورسازی قبل از اینکه خصوصی شود، به کشورهای همجوار بخصوص سوریه و عراق کنتور صادر میکرد.
عاملی نام شخصی است که شرکت کنتورسازی را خریداری کرد و مالک آن شد. البته وی سهام ۵۷ درصد شرکت را عهده دار شد و به گفته برخی از کارگران این شرکت، از همان روز اول هم که مدیر کارخانه شد، وعدههایی همچون تولید کنتور آب، دستگاه کارتخوان، لامپهای الای دی و صندوقهای فروشگاهی را داد؛ که خیلی از آنها محقق نشد.
مدیر عامل شرکت کنتورسازی ایران به دلیل تخلفاتی که در بورس داشت، مدتی است که در زندان به سر میبرد ولی شنیده شده که از آنجا خیلی راحت میتواند مدیران شرکت را عزل و نصب کند و این موضوع نه تنها مشکلی را حل نکرد بلکه باعث شد تا مشکلات کارگران بیشتر شود.
یکی از کارگران شرکت کنتور سازی ایران میگوید: از سال ۹۳- ۹۲ مشکلات ما زیاد شد؛ اولین تجمعی که برای حقوق داشتیم، بابت سه روز حقوق عقب افتاده بود. وقتی برای اعتراض به اداره کار مراجعه کردیم اداره استان، ما را توبیخ کرد، که چرا به خاطر سه روز حقوق عقب افتاده اعتراض کردید!
این کارگر میگوید: با اعتراضات کارگران، دادستان شهرستان البرز به خاطرعدم پرداخت حقوق، مدیر شرکت را بازداشت کرد و طی جلسات کمیسیون امنیت کارگری شهرستان البرز و استان قزوین، حقوقهای تا سال ۹۴ را تسویه کردند.
این کارگر شرکت کنتور سازی میافزاید: در واقع بزرگترین خواسته ما این است که چرا شرکتی که تولید کننده کنتور در سطح خاورمیانه است را به شخص متخصصی واگذار نکردند، صاحب شرکت با صنعت بیگانه است و ما کارگران میخواهیم این شرکت را از این آقا بگیرند و به شخص که حرفهای است و کسی که تجربه کار صنعت داشته باشد، واگذار کنند.
بعد از چندین باز اعتراض و اخراج تعدادی از کارگران، در آبان ماه سال ۹۸ حدود ۱۵۰ نفر از کارگران کارخانه کنتورسازی ایران قزوین دوباره در شرکت مشغول به کار شدند. که البته بعد از شروع به کار مجدد، فقط حقوق آبان، آذر و ۷۰ درصد حقوق دی به آنها پرداخت شد و هنوز معوقات قبلی آنها پرداخت نشده. کارگران در این مدت حدود ۱۲۰۰۰ کنتور تولید کردند، اما شرکت توانیر به دلیل اینکه ورژن کنتورها پایین است آنها را خریداری نمیکند. به گفته یکی از کارگران علت اصلی این مشکلات بد عهدی مدیر عامل کارخانه است.
پیگیری کارگران برای دریافت معوقات خود همچنان ادامه داشت تا اینکه حدود ۵ ماه پیش مدیر عامل کارخانه از زندان برای چهارمین بار مدیر کارخانه را عزل کرد و تولید کنتور متوقف شد. به گفته کارگران علت عزل وی به خاطر فروش کنتورها به قیمت مناسب و پرداخت حقوق کارگران است.
در این راستا، حدود ۱۴۷ کارگر کارخانه کنتور سازی به خاطر وعدههای پوچ مدیر عامل کارخانه در مسجد شیخ الاسلام جنب دفتر امام جمعه قزوین تحصن کردند. یکی از کارگران این کارخانه به خبرنگار ما گفت: بعد از چند ماه تعطیلی کارخانه و پیگیریهای انجام شده هنوز معوقات هنوز معوقات ما پرداخت نشده است.
وی می افزاید: آبان ماه کارگران کارخانه مجدد مشغول به کار شدند و فقط حقوق ماههای آبان، آذر و ۷۰ درصد دی ماه پرداخت کردند.از ۱۹ بهمن ماه کنتوری در کارخانه تولید نشده و حالا از ما خواستند قرارداد یک ماه از اول تا اخر اسفند ماه امضا کنیم ، که این امر باعث تحصن کارگران شد. متاسفانه با وجود اینکه از سال ۹۵ دادگستری دادگاه شکایت کردیم رسیدگی به پروندههای ما نشده است.
این فعال کارگری میافزادید: با تحصن کارگران کارخانه در مسجد امام جمعه و مسئولین استانی با کارگران صحبت کردند و قول دادند این مشکل را حل کنند، اما کارگران متقاعد نشدند. ما کارگران کارخانه کنتور سازی چندین ماه معوقات خود را دریافت نکرده اند.
لازم به ذکر است، بعد از آخرین تحصن کارگران کنتور سازی ایران در مسجد شیخ الاسلام و پیگیریها انجام شده از سوی مسئولین استانی مبلغ ۱۰ میلیون تومان به حساب آنان واریز شد. متاسفانه کارگران این شرکت ۳۰ ماهی میشود که معوقات خود را دریافت نکرده اند و هر کارگر حدود ۱۰۰ میلیون تومان از شرکت طلب دارد که به گفته یکی از کارگران، قرار شده شرکت را در مزایدهای به فروش برسانند تا مابقی معوقات کارگران پرداخت شود.
البته چند روزی است که به دلیل شیوع کرونا کارخانه کاملا تعطیل است. یکی از کارگران کارخانه گفته که طی پیامی به کارگران اطلاع دادند که جهت بهره مندی از بیمه بیکاری به سازمان تامین اجتماعی و اداره تعاون و رفاه اجتماعی مراجعه کنند اما با پیگیریهای انجام شده فرمانداری دریافت بیمه بیکاری کارگران را تایید نکرده و اعلام کرده همچنین چیزی وجود ندارد و کارگران باید مشکل خود را با مدیر عامل شرکت حل کنند.
این کارگر به خبرنگار ما گفته که اگر کارگران بخواهند از بیمه بیکاری استفاده کنند باید مسیولان ابتدا حدود ۵ ماه بیمه کارگران که واریز نشده را پرداخت کنند.
آنچه مشهود است اینکه سازمان تامین اجتماعی با پرداخت بیمه بیکاری کارگران موافقت نکرده، چون شرکت هنوز میتواند به تولیدات خود ادامه دهد، اما مسیولان استاتداری معتقدند شرکت کنتور سازی ایران شرکت ورشکستهای است و کارگران میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند!
این کارگر معتقد است شرکت هنوز تکلیف معوقات کارگران بعد چندین ماه مشخص نکرده. آنها از بین ۱۴۰ کارگر نفر ۱۰۰ را برای دریافت بیمه بیکاری به سازمان معرفی کرده و میخواهند این ۱۰۰ نفر را بیکار کنند و فقط ۴۰ نفر را نگه دارند!