گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ انسان در این کرهی خاکی به هر نوعی با جان همنوع خود بازی میکند؛ اینکه مینویسم به هر نوعی یعنی حتی به نوعی خارج از حد تفکر جهان. به هرنوعی با بیرحمی و در طمع سود بیشتر که زمان نمیشناسد و وضعیت اضطراری شیوع ویروسی که هزارها انسان را قربانی خود کرده، سرش نمیشود. از احتکار اقلام بهداشتی گرفته تا فروش آن به قیمتی دوبرابر تاآنسوی کره زمین.
اینکه چطور میشود یکنفر به خود اجازه دهد تا با جان دیگری بازی کند و این میزان طمع چطور شکل میگیرد در حوزه روانشناختی است، اما وقتی همین عمل در مقیاسی بزرگتر یعنی در سطح جهان اتفاق میافتد کمی رنگ سیاسی هم به خود میگیرد و ممکن است اجتماعی را قربانی خود کند.
سلامت، بهداشت و درمان از همان حوزههایی است که جان انسان بشدت در آن بازیچه دست دیگری میشود؛ قاچاق و تحریم دارو هم از اسبابِ بازی با جان انسان در این حوزه هستند؛ اسبابی که در کشور ما به مراتب بیشتر احساس میشود، چون آنسوی همین کره خاکی با موجودی سر و کار داریم به نام آمریکا که درصد شیوعش در جهان، ویژه خاورمیانه بیشتر از کرونا است، اما درصد کشندگیاش از کرونا کمتر؛ یعنی کشندگی زیر دو درصد. البته به شرط آنکه اصول مقابله و مقاومت با این ویروس زشت و بدقواره را خوب بلد باشیم و به شرط آن که مثل کرونا با رعایت اصولی به دامش نیافتیم.
کرونا و آمریکا با هم تفاوت چندانی ندارند با این تفاوت که حواس کرونا به آنکه مبتلا میکند، هست؛ مثلا اینکه کودکان را مبتلا نمیکند و اگر انسان سالم و مراقبی باشید سراغتان نمیآید و اگر میگوید که با ضدعفونی کردن و قرنطینه کردن خود، به من مبتلا نمیشوید، راست میگوید و میتوان روی حرفش حساب باز کرد، اما موجود آمریکا اینطور نیست؛ کودک و مظلوم سرش نمیشود و مثلا وقتی میگوید که: اقلام و کالاهای حوزه سلامت در لیست سفید هستند و تحریم نمیشود، شما باور نکنید. چرا؟ به گزارههای زیر دقت کنید.
⚫برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران میگوید:"ایالات متحده آمریکا دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز مردم ایران را از تحریمها معاف کرده است. "
⚫ترامپ رییس جمهور آمریکا ادعا میکند که حاضر است به ایران در خصوص ارسال اقلام بهداشتی کمک کند و هیچ تحریمی سد راه ورود اقلام بهداشتی مورد نیاز شرایط فعلی، به ایران نیست.
⚫یکی از مقامات آمریکا خطاب به مردم ایران میگوید: ما همراهی خود به مسئولین کشوری ایران را اعلام کردیم، اما مسئولان ایران از قبول کمک ما خودداری میکنند.
تا این گزارهها همه چیز از سوی آمریکا در صلح و امنیت است و ایران است که کارشکنی میکند. حالا، اما گزارههای زیر را دقیقتر از قبل بخوانید.
⚫۲۲ اسفندماه سال ۹۸، ترامپ وضعیت اضطراری در قبال ایران را یک سال دیگر تمدید کرد؛ رئیسجمهور آمریکا وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران را که نخستین بار در سال ۱۹۹۵ اعلام شد، به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
⚫سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران میگوید: آمریکا بهرغم تبلیغات فراوان درباره کانال مالی سوئیس برای امکان ارسال دارو و اقلام پزشکی به ایران، با محدودیتهایی که وضع کرده عملاً این کانال مالی را برای ایران بلااستفاده کرده است.
⚫دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا بار دیگر جمعه تأکید کرد تحریمها علیه ایران را به دلیل همهگیرشدن ویروس کرونا کاهش نخواهد داد.
⚫برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفت: سیاست فشار حداکثری علیه ایران ادامه خواهد یافت.
⚫خبرگزاری انگلیسی رویترز نوشت: «آمریکا به ایران: کرونا شما را از تحریمها نجات نخواهد داد»
⚫محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نوشت: دولت آمریکا شادمانه به کشتن شهروندان ایران در روز نوروز- سال نو ما- افتخار میکند. کاخ سفید با بیاعتنایی محض به جان انسانها، سیاست "فشار حداکثری" را به سطح تازهای از انسانستیزی رسانده است.
⚫ظریف در واکنش به گزارش رویترز میگوید: ایران به آمریکا: رسوایی بر سیاستهای شما خواهد ماند، اما ایران تسلیم نمیشود؛ و این فیلم
همانطور که گفته شد کالا و حوزه سلامت در لیست سفید و تحریم نمیشوند، اما آمریکا از ابزارهای دیگری برای به نوعی تحریم غیرمستقیم در حوزه سلامت و دسترسی به داروها استفاده میکند که مهمترین آنها ایجاد مشکل در تبادلات مالی است.
البته بر اساس لیست داروهای وارداتی، ایران تنها به واردات ۴ درصد از داروها نیاز دارد و بخش قابل توجهی از داروهای اساسی مورد نیاز در داخل کشور تولید میشود، اما این چهار درصد، جزو داروهای پیشرفته محسوب شده که تهیه آن به شدت به واردات وابسته است.
متاسفانه امریکا با این ادعا که داروها را تحریم نمیکند، اما به طور غیر مستقیم تاثیر منفی خود بر بازار واردات داروهای مورد نیاز ایران را میگذارد تا به هدف خود یعنی ضربه زدن به تمام بخشهای ایران بدون توجه به حقوق بشر برسد. دیدید که امریکا با یک ویروس تفاوتی ندارد؟
بزرگترین مشکل و تاثیر منفی که با تحریمها بر واردات دارو ایجاد میشود این است که امکان پیدا کردن بانکی که بتواند طبق شرایط تحریم، معاملات و اقدامات مالی لازم را داشته باشد تقریبا به صفر میرسد.
به گفتهی مدیران بانکی و نمایندگان شرکتهای دارویی، دردسر، سختی و پیچیدگی در فراهم کردن و اقدامات لازم برای تطابق با شرایط تحریم، بیشتر از سود و منفعت حاصل از آن است با این حساب شاید دارو در لیست تحریم توسط آمریکا نباشد، اما وقتی طرف معامله تحت تحریم باشد، خود به خود اقلام مورد معامله نیز غیر مستقیم، مورد تحریم قرار میگیرند و وارد کردن دارو نیز مشکل و دشوار خواهد شد البته این دشواری در خصوص شرکتهای کوچکتر به مراتب نه تنها دشوارتر و مشکلتر میشود که دردسرساز نیز هست.
خلاصه آنکه وقتی پای منافع و منافع و منافع سیاسی به میان میآید جان انسان بی ارزشترین است و نادیده گرفته میشود حتی جان مردم کشور خودت؛ آمارها میگوید که تعداد مبتلایان به کرونا در آمریکا ظرف چند روز از مرز ۴۳ هزار نفر گذشته است و تعداد قربانیان این ویروس نیز حداقل ۵۷۰ نفر است.
پس چطور میشود کشوری که خود در کنترل شیوع و قربانیان این ویروس ناتوان مانده، بتواند به کشوری دیگر کمک کند؟
چطور مدعی کمک رسانی است، اما توجهی به تاثیر تحریمهای خود بر ایران ندارد؟ چرا به درخواست سران کشورهای جهان مبنی بر پایان دادن به تحریمها توجهی نمیکند؟ مدعی حقوق بشر است؟ پس چطور در شرایطی که سازمان بهداشت جهانی وضعیت اضطراری در سلامت جهان اعلام کرده، اما آمریکا نه تنها نسبت به آثار تحریمهای خود بر مردم ایران بی توجه است که حتی در رسیدگی به مردم خود برای مقابله با این ویروس و تهیه نیازهای اولیه کمکاری میکند و در نهایت تلاشی برای قطع کردن زنجیره این ویروس که تمام جهان را بشدت درگیر کرده نمیکند؟ همه اینها یک دلیل دارد؛ آمریکا از ویروس کرونا خطرناکتر است و شیوع قدرت این ویروس در جهان ویژه خاورمیانه کشندهتر.