شرکتهای تولیدکننده نفت شیل آمریکا، پالایشگاهها و شرکتهای اجرای خطوط لوله انتقال نفت در آمریکا به شدت با مشکل کمبود نقدینگی ناشی از سقوط قیمت نفت آمریکا در بازار جهانی و بدهیهای سر به فلک کشیده مواجه هستند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از رویترز، شرکتهای فعال در صنعت نفت شیل آمریکا از جمله شرکتهای تولیدکننده نفت، پالایشگاهها و شرکتهای ارائه دهنده خدمات مربوط به خطوط لوله انتقال به خاطر سقوط قیمت نفت در بازار جهانی ناشی از نبود جایگاه برای انبار کردن نفت و کاهش تقاضا به دلیل شیوع ویروس کرونا به شدت با مشکل کمبود درآمد و نقدینگی مواجه شدهاند این در حالی است که این شرکتها به نظام بانکی آمریکا دهها میلیارد دلار بدهی دارند.
صنعت نفت شیل آمریکا در حالی با مشکل نبود پول برای بازپرداخت اقساط وام دست و پنجه نرم میکند که در شرایط کنونی در بحرانی قرار گرفته که در تاریخ صنعت نفت بیسابقه بوده است.
با توجه به آنکه شیوع ویروس کرونا صنعت حمل و نقل در جهان را تقریبا به طور کامل زمینگیر کرده تقاضا برای نفت در بازار جهانی ۳۰ درصد کاهش یافته و این مسأله به بروز مازاد عرضه سنگین نفت در جهان منجر شده است.
این مسأله باعث شد تا قیمت نفت به میزان قابل توجهی کاهش یافته و شرکتهای نفتی به امید بهتر شدن اوضاع در ماههای آینده به سمت ذخیرهسازی نفت روی بیاورند.
از طرف دیگر همزمان با کاهش تقاضا، عربستان و روسیه به سمت جنگ بر سر قیمت نفت روی آورده و با حداکثر توان نفت خود را به سمت بازار جهانی پمپاژ کردند.
این مسأله مزید بر علت کاهش شدید تقاضا در بازار شد و قیمتها را بیش از پیش پایین آورد و چشمانداز قیمت نفت برای ماههای آینده را همچنان پایین نگه داشت.
شرکتهای نفت شیل آمریکا در حالی وارد این بحران شدند که سطح بدهی بسیار بالایی داشتند. چرا که طی سالهای گذشته با امید به افزایش قیمت نفت با دریافت وام و سرمایهگذاری سنگین برای افزایش تولید، سرمایهگذاریهای عظیمی برای افزایش تولید را در سراسر آمریکا انجام داده بودند.
با تبدیل شدن آمریکا به یکی از تولیدکنندگان نفت جهان همین شرکتها قربانی موفقیت خود شدند چرا که افزایش سریع تولید نفت و رشد عرضه باعث شد قیمت نفت کاهش یافته و درآمد آنها کم شود.
مؤسسات مالی هم که به این شرکتها وام داده بودند صبر خود را از دست داده، اعتبار خود را کم کرده و شروع به اعمال فشار به شرکتهای نفت شیل برای بازپرداخت بدهیهای خود کردند.
در سایه شیوع ویروس کرونا قیمت نفت آمریکا از ابتدای سال جاری تا دوشنبه گذشته ۷۵ درصد از ارزش خود را از دست داد و در روز دوشنبه شاهد منفی شدن قیمت نفت آمریکا در بازار بودیم.
در حالی که تا پیش از شکستن قیمت شرکتهای نفت شیل اعلام کرده بودند که فقط یک پله هزینهکرد و تولید خود را کاهش میدهند حالا بنا به اعلام مؤسسات حقوقی مرتبط با صنعت نفت آمریکا قیمت به قدری شکسته شده که در طراحیها هیچ مدلی برای بدترین سناریو تصور آن نمیشده است.
بنا به اعلام مؤسسه حقوقی هاینس اند بون حدود نیمی از ۶۰ شرکت بزرگ نفت شیل آمریکا حالا در معرض خطر ورشکستگی قرار گرفته و باید راهی پیدا کنند که بتوانند حجم نقدینگی خود را افزایش دهند.
بادی کلاک کارشناس مؤسسه مذکور میگوید: لرزههای این سقوط قیمت بر تمام صنعت نفت آمریکا احساس خواهد شد و تمام شرکتهای ارائهدهنده خدمات نفتی و گازی هم آن را احساس خواهند کرد.
بنا به گفته چندین کارشناس و منبع مالی و نفتی در آمریکا بسیاری از شرکتهای میاندستی صنعت نفت آمریکا حالا در معرض خطر ورشکستگی قرار گرفتهاند و در عین حال بانکهای بزرگ آمریکایی هم در حال آماده شدن و زمینهچینی برای ضبط اموال شرکتهای نفت شیل و تملک سهم آنها در میادین نفتی و گازی هستند.