کارگران شرکت اتوبوسرانی تبریز چندین ماه است که حقوق عقب افتاده دارند و گویا شهرداری و اتوبوسرانی تبریز خود را موظف به پیگیری معوقات کارگران نمیدانند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همانطور که مسلم است چرخ اقتصاد و صنعت کشور به دست کارگرانی میچرخد که در تنگنای اقتصادی هم به سر میبرند. علیرغم این مشکلات گاهی هم عدم پرداخت حقوق و معوقات، مشکلات آنها را دوچندان میکند. بسیاری از آنها باید زمان خود را پیگیر حقوق قانونی خود باشند، اخیرا هم که شیوع ویروس کرونا نگرانیهای را بیش از بیش کرده و با تعطیلی شرکتها و کارخانهها، بر مشکلاتشان افزوده است.
در سالهای اخیر کارگران چند شرکت و کارخانه به دلیل عدم پرداخت حقوق و معوقات خود با مشکل مواجه شده و برخی از آنها نیز دست به اعتراضاتی صنفی زدند، اما گویا این موضوع نقطه آخر ندارد و این بار مشکل عدم پرداخت حقوق، گریبان کارگران شرکت اتوبوسرانی تبریز را گرفته است. به طوری که حدود ۱۵۰ نفر از نیروهای پیمانکاری و حجمی این شرکت که در قسمتهای مختلف فعالیت دارند، از مشکلاتی که برایشان ایجاد شده گلایه دارند و علیرغم اینکه براساس قانون کار برخی مزایا به آنها تعلق میگیرد، ولی گاها پرداخت حقوق مطابق قانون، سر موعد پرداخت نمیشود.
برخی از کارگران این شرکت می گویند که قرارداد موقت نیروهای اتوبوسرانی تبریز حداکثر یک ساله است و عدم وجود شغل کافی و به دنبال آن رقابت بر سر مشاغل، بهانههای خوبی برای برخی کارفرمایان و پیمانکاران شده تا از نیروها، بیشتر از آنچه باید کار کشیده و با آنها سلیقهای برخورد کنند. همین مسئله هم مشکلاتی را برای کارگران ایجاد کرده. آنها از عدم پرداخت به موقع حقوق و مزایا و عدم توازن مبلغ حقوق با ساعت کاری گله دارند. آنها معتقدند که حقوق آنها به اندازه ساعات کاریشان پرداخت نمیشود.
گلایه های کارگران، دانشجویان را به خط کرد. دانشجویان پیگیر این موضوع شدند. یکی از این فعالان دانشجویی می گوید: سقف عیدی دریافتی سال ۹۷ این کارگران ۴۰۰ هزار تومان بوده و در سال ۹۸ هیچ دریافتی تحت عنوان عیدی نداشتهاند، درحالی که برابر ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش کارگران مشمول قانون کار مصوب ۱۳۷۰ مجلس شورای اسلامی، تمام کار فرمایان مکلف اند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل ۶۰ روز آخرین مزد به عنوان عیدی و پاداش بپردازند.
این در حالی است که مجموعه کارگری شرکت اتوبوسرانی تبریز را زنان سرپرست خانوار و قشر ضعیف جامعه تشکل میدهند که بنا بر گفته کارگران اتوبوسرانی تبریز، دریافتی آنها در اسفند ماه ۹۸ به ازای ۲۵ روز کار، برای دو شیفت کاری ۶۰۰ هزارتومان و تک شیفت ۳۰۰ هزارتومان بوده است. حق بیمه نیز مانند روال سابق به صورت کامل پرداخت نشده است.
مشکل کارگران اتوبوسرانی تبریز مربوط به دوران کرونا نیست
امیر حسین فیضی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی سهند تبریز در این باره به ما میگوید: برای پیگیری احقاق حقوق پایمال شده یک سری از کارگران اتوبوسرانی تبریز که تعداد آنها هم کم نیست، در خواست پاسخگویی از مسئولین این حوزه یعنی شهردار و شورای شهر تبریز و شخص پیمانکار را داشتیم که در این بین فقط رئیس شورای شهر تبریز پاسخگو بوده است.
فیضی میافزاید: همچنین گفتگویی از طریق لایو اینستاگرام با دبیری، رئیس شورای شهر تبریز برگزار شد، که رئیس شورای شهر تبریز قول پیگیری معوقات کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی را داد. وی اذعان داشت که برای جبران خسارت وارده به کارگران به دلیل بحران کرونا در اسفند ماه، مبلغی معادل ۵۰۰ هزار تومان و یک بسته مواد غذایی به هرکدام از این عزیزان اختصاص خواهد یافت.
این فعال دانشجویی تبریز میگوید: یکی از وظایف شورای شهر نظارت بر عملکرد شهرداری است، این در حالی که رئیس شورای شهر تبریز بحث نظارت را از شهرداری ساقط کرده است. به گفته دبیری ابتدا باید اعتراضات از سوی کارگران انجام شود، به شهرداری منعکس و در نهایت به شورای شهر برسد تا نظارت صورت بگیرد.
این در حالی است که طبق تبصره ۳ مصوبه هیئت وزیران در سال ۸۴ که در آن ذکر شده دستگاههای اجرایی شهرداریها و موسسات و نهادهای غیر دولتی موظفاند به صورت مستمر بررسیهای لازم را توسط واحدهای ذی ربط و سایر عوامل انجام و در صورت مشاهده هر گونه تخلف نسبت به استیفای حقوق از دست رفته کارکنان، اقدام و گزارش آن را به وزارت کار و امور اجتماعی منعکس کند. در صورت تایید تخلف توسط وزارت کار وامور اجتماعی، دستگاه موظف است حسب اعلام وزارت خانه یاد شده با رعایت قوانین و مقررات نسبت به لغو قرار داد اقدام کند و پس از آن هر گونه عقد قرارداد توسط دستگاههای موضوع این بند با شرکت یاد شده ممنوع است.
به گفته مسئول بسیج دانشگاه صنعتی سهند تبریز؛ مشکل کارگران مربوط به دوران کرونا نیست و کارگران با دو برابر کار، نصف قانون کار حقوق دریافت میکنند. قرارداد حجمی طبق قانون کار نیست؛ با این حال شورای شهر بحث نظارت را بر عهده نگرفته است درحالی که طبق قانون، این ارگان موظف به نظارت بوده است.
تنها راه احقاق حقوقی کارگران اتوبوسرانی شکایت به اداره کار است
در این رابطه دبیری، رئیس شورای شهر تبریز پیرامون مشکلات کارگران شرکت اتوبوسرانی تبریز میگوید: شهرداری را مجاب کردیم قرارداد کارگران و کارمندان شرکت اتوبوسرانی تبریز را مورد بررسی قرار دهد و همچنین شهرداری باید پیمانکار را مجاب کند تا طبق مفاد قرار داد از کارگران حمایت کند و همچنین پیمانکار موظف است به قرارداد خود با کارگران عمل کند.
رئیس شورای شهر تبریز با اشاره به نظارت شهرداری بر قرارداد کارگران و پیمانکار شرکت اتوبوسرانی تبریز میافزاید: شهرداری بر قراردادهایی که دارد ، نظارت میکند و شواری شهر بر درستی قراردادهای شهرداری نظارت دارد. پیمانکار شرکت اتوبوسرانی تبریز باید اصول قرارداد و قانون کار رعایت کند و اگر این کار را انجام ندهد، کارگر میتواند از آن شکایت کند و اگر این چنین مواردی پیش بیاید، باید به ما گزارش دهند تا پیگیر باشیم.
رئیس شورای شهر تبریز میگوید: اگر سوابق کار پیمانکاری مشکل داشته باشد، باید به شهرداری و شورای شهر منعکس شود؛ یعنی باید کارگران و شهرداری از روند عملکرد شرکت به قرارداد اطلاع رسانی کنند.
شنیدهها حاکی از این است هر سال شرکت اتوبوسرانی تبریز مناقصه و مزایدهای برای واگذاری امورات مربوط به فروش و شارژ کارت بلیت الکترونیکی و کنترل تراکنش کارت بلیت الکترونیکی ایستگاههای مسیر تندرو به شرکتهای واجد صلاحیت برگزار میکند؛ که به گفته معاون اجرایی اتوبوسرانی، این مناقصه تا پایان ماه جاری برگزار خواهد شد. قرار شده با محاسبه کل هزینه کارگران (حداقل حقوق و دستمزد) و قرار دادن این اطلاعات در اختیار پیمانکار بعدی، او را موظف کنند که به رعایت تمام و کمال قانونکار پایبند باشد و اتوبوسرانی نیز نسبت به پرداخت حقوق قانونی کارگران و همچنین بیمه کامل این نظارت کامل داشته باشد.
معاون اجرایی اتوبوسرانی میگوید: حقوق از دست رفته کارگران توسط شورای شهر درحال پیگیری است و نهایتا تا پایان نیمه اول سال وضعیت به روال صحیح و قانونی خود باز میگردد. پیمانکار فعلی فقط در صورت سفارش دستگاههای نظارتی (مدیر کل بازرسی، حراست، شورای شهر) میتواند از مناقصه حذف شود و اگر هر کدام از این افراد نامه بنویسند که این پیمانکار کنار گذاشته شود، ما می پذیریم، ولی در غیر این صورت مناقصه آزاد است و کاری نمیتوان کرد.
متاسفانه با بررسیهای انجام شده شهرداری و شرکت اتوبوسرانی تبریز هیچکدام خود را نسبت به حقوق پایمال شده این کارگران موظف نمیداند و بنا به گفته رئیس شورای شهر تبریز، تنها راه احقاق حقوقی که طی سالهای متمادی از این کارگران ضایع شده، شکایت به اداره کار است...