بیش از ۳ ماه از شیوع ویروس کرونا در جهان میگذرد و حالا تمام سرزمینهای دنیا درگیر مقابله با این ویروس هستند. پدیدهای که سرنوشت کشورها را میتواند دچار تغییرات اساسی کند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محمدحسین دیلم کتولی؛ *بیش از ۳ ماه از شیوع ویروس کرونا در جهان میگذرد و حالا تمام سرزمینهای دنیا درگیر مقابله با این ویروس هستند. پدیدهای که سرنوشت کشورها را میتواند دچار تغییرات اساسی کند.
به اختصار به تغییرات احتمالی این ویروس در آمریکا، ایران، چین، انگلیس، ترکیه و ایتالیا میپردازیم:
۱) ایالات متحده آمریکا: پیش از این انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری دغدغه اصلی آمریکاییها به شمار میرفت. دونالد ترامپ برای پیروزی دوباره در انتخابات کارهای زیادی را انجام داده بود.
معامله قرن، به شهادت رساندن فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران، مذاکره و توافق با کره شمالی، حمایت از جانسون برای خروج از اتحادیه اروپاو...؛ اما کرونا ورق را برعلیه ترامپ برگرداند. او ابتدا کوید ۱۹ را جدی نگرفت و سیاستش را دامن نزدن به این پدیده قرارداد تا اقتصاد کشورش در آستانه انتخابات وارد بحران نشود. اما وقایع بر خلاف میل او پیش رفت و حالا آمریکا بیشترین آمار ابتلا و قربانی را در دنیا دارد.
سقوط تاریخی قیمت نفت آمریکا را میتوان یکی از مواردی از کارنامه سیاه ترامپ درمقابله با کرونا دانست. آزادی خواهی برخی ایالتها از جمله کالیفرنیا نیز اوضاع سیاسی آمریکا را بحرانیتر کرده است و باید منتظر یک فاجعه سیاسی در آمریکا بود.
کوچکترین تأثیر کرونا در آمریکا این است که این کشور دیگر مثل یک ابر قدرت عمل نمیکند و مثل یک دزد ساده به سرقت ماسک و مواد بهداشتی میپردازد. به زودی باید شاهد اتفاقی تاریخی در آمریکا باشیم.
۲) جمهوری اسلامی ایران: جمهوری اسلامی ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان مشغول مبارزه با کروناست. کشوری که شدیدترین تحریمها در حال حاضر را تحمل میکند و از کمکهای دارویی نیز محروم است. در نگاه اول نمیتوان خوش بین بود که جمهوری اسلامی بتواند با دست خالی با این ویروس مقابله کند، اما در حال حاضر آنها یکی از موفقترین کشورها در مقابله با این ویروس هستند.
با وجود اینکه ایران امکانات غرب را جهت مداوای بیماران کرونایی ندارد، اما ایران جزو ۴ کشور برتر در این زمینه است! پزشکان، پرستاران و جهادگران ایرانی توانسته الگویی برای جهانیان باشند. آنها با گذشتن از راحتی خود در راه کمک به هموطنانشان این نوید را میدهد در دوران پسا کرونا در ایران در حوزههای سیاسی، اقتصادی و... در ایران از نیروهای مردمی استفاده شود.
۳) ایتالیا: ایتالیا یکی از کشورهای حاضر در اتحادیه اروپاست. کشوری که در حال حاضر جزو سه کشور خطرناک جهان به لحاظ کروناست. بی تفاوتی اتحادیه اروپا نسبت به وضع ایتالیا باعث شده که مردم و مسئولین این کشور خواهان جدایی از این سازمان باشند؛ جدایی ایتالیا از اتحادیه اروپا پیامهای مهمی دارد:
_ جدایی ایتالیا از اتحادیه اروپاباعث جدایی سیاستهای این کشور با این اتحادیه میشود که هم در آینده رم تأثیرگذار است و هم در آینده اتحادیه اروپا
_ سازمانی که در بحبوحه جنگ سرد میان آمریکا و شوروی تأسیس شد تا به اروپا قدرت سابقش را بازگرداند، ولی حالا با جدایی قطعی انگلیس و احتمالی ایتالیا در سراشیبی سقوط است و این مسئله در سیاست خارجی دول جهانی تأثیر زیادی خواهد داشت.
۴) چین: اولین کشوری که خبر شیوع کرونا در آن منتشر شد، چین بود. در ابتدا هیچ کشوری فکر آن را نمیکرد که این مهمان ناخوانده چینیها روزی به کشور آنها هم سفر کند. نظریه پردازان سیاسی ابتدا این واقعه را یک پدیده سیاسی میدانستند که به دلیل اینکه چین، رقیب تجاری ایالات متحده به قدرت بی دلیل اقتصادی جهان تبدیل نشود، آمریکا این بیماری را به این کشور وارد کرده است.
اما با شیوع کرونا در آمریکا و بحرانی که کووید ۱۹ در نیویورک ایجاد کرد تا حدودی این نظریهها رد شد. در حالی که الان تمام سرزمینهای جهان درگیر کرونا هستند، چینیها تقریبأ این بیماری را کنترل کرده اند. فاجعهای که کرونا در اقتصاد دول جهان خواهد زد، باعث شده که چینیها که کرونا را تا حدود زیادی مهار کرده اند، به تقویت اقتصاد خود بپردازند. صادرات دارو و مواد بهداشتی در آینده چین را میتواند تبدیل به غول اقتصادی دنیا کند. پس میتوان نتیجه گرفت که چینیها بهترین استفاده را از کرونا در مقایسه با سایر کشورهای جهان کرده اند.
۵) انگلیس: بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس در ابتدا کرونا را جدی نگرفت و محدودیت در کشورش قرار نداد. او گفت دلیلی مبنی بر تعطیلی انگلیس نمیبیند. اما با گسترش کووید ۱۹ و حتی مبتلا شدن خود او انگلیس نیز به حالت وضعیت قرمز درآمد.
در حال حاضر مردم و سیاستمداران انگلیس به شدت از سیاستهای جانسون در قبال کرونا انتقاد میکنند. بوریس جانسون که در بدو حضورش در مسند نخست وزیری تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا گرفته بود، این موضوع معترضین زیادی داشت در حال حاضر هم کرونا این مخالفتها را بیشتر کرده است. پیش بینی میشود کرونا آیندهی خوبی را برای دولت جانسون رقم نزند و جنگی داخلی بر سر قدرت در بریتانیا رخ دهد.
۶) ترکیه: گردشگری ترکیه یکی از اصلیترین منابع تأمین بودجه این کشور است. کرونا تأثیر زیادی را در بحران گردشگری در ترکیه داشته است. دولت ترکیه قرنطینه را در پیش گرفته است، اما مطمئنا بحران کرونا در اقتصاد ترکیه تأثیرگذار است و یکی از مهمترین کشورهای منطقه شرایط سختی را در قیاس با دیگر کشورهای غرب آسیا میگذراند.
در انتها میتوان گفت کرونا این ویروس کوچک حالا دنیا را تسخیر کرده اتفاقی که رویای اسکندر، ناپلئون و هیتلر بوده است. هیچ کشوری در حال حاضر شرایط خوبی را ندارد. قدرتهای جهانی با ضررهای میلیارد دلاری مواجه اند و کشورهای درحال توسعه با عدم پیشتیبانی. حالا وقت آن رسیده است که یک منجی به کمک مردم و دول دنیا بیاید البته اگر مردم بخواهند. الیس الصبح بقریب؟
*محمد حسین دیلم کتولی- فعال دانشجویی دانشگاه بجنورد
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.