به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، پس از راهاندازی رادیو در ایران، این رسانه که رسانهای مجلل و گران محسوب میشد، کم کم به خانههای مردم ایران نیز راه پیدا کرد. البته در آن دوره بیشتر برنامههای رادیو را موسیقی و خبر تشکیل میداد و کارکرد دیگری برای آن در نظر گرفته نشده بود. تا اینکه کم کم برنامههای ادبی و طنز نیز به جعبه خیال انگیز راه پیدا کردند و این رسانه بی رقبی دل مردمان بسیاری را بدست آورده بود. تا جایی که مونس زنان قالیباف و چوپانانی شده بود که در دل صحرا به جای نواختن نی برای گوسفندانشان، دل را با برنامههای رادیو جلا می دادند. در شهرها نیز وضعیت به همین منوال بود و در هر سرای عمومی صدای رادیو به گوش میرسید و در مواقع مهمتر نیز مردم برای گوش دادن به رادیو گردهم میآمدند.
خوش اقبالی رادیو همچنان ادامه داشت تا اینکه خبر آمد جعبه جادویی در راه است. اوایل که تلویزیون آمد، گران بود و کم. به همین دلیل رادیو همچنان یکه تازی میکرد اما با وفور تلویزیون و اخت مردم با آن،کم کم رادیو به حاشیه رانده شد و به همان میزان هم مخاطبانش کم تر شدند.
اما این رسانه دست از تلاش برنداشت. سعی کرد هرکجا که هنوز پای تلویزیون، ماهواره و اینترنت باز نشده خود را سر پا نگه دارد تا مخاطبش او را به قیمت تصویر نفروشد. نتیجه آن شد که کارکرد آموزش یکی از مهمترین بخشهای رادیو شد و کم کم هم رادیو به سمت تخصص گرایی قدم برداشت تا در این مسیر دل مخاطبان همیشه همراهش را به دست آورد و در این مسیر نیز موفق بود. رادیو هنوز مخاطبانی دارد که به هیچ قیمت حاضر به ترک او نیستند و او را با هیچ هم نشین دیگری عوض نمیکنند.
امروز شبکههای رادیویی بسیاری داریم که در ایران فعالیت میکنند، هر کدام هم جامعه هدف خود را دارند. یکسری جوانان را مشغول میکنند، یکسری اقتصاددانها را، یکسری زنان خانهدار را و خلاصه هر علاقمند به رادیویی میتواند نیاز خود را در این حیطه برآورده کند.
در کنار همه اینها چهرههایی هم هستند که با عشق بسیاری در رادیو کار و فعالیت میکنند و تلاش میکنند تا علی رغم بیمهریهایی که مخاطب امروز به رادیو میکند، همچنان در این رسانه حضور داشته باشند و فعالیت کنند. از جمله این افراد «منصور ضابطیان» است. او که ابتدا یک روزنامهنگار بوده، برنامههای متعددی را برای تلویزیون ساخته که مهمترین آنها «رادیو هفت» بوده است. این برنامه با تم رادیویی، تصویری به مخاطب ارائه میشد و در این مسیر نیز موفق عمل کرده بود. او اما در رادیو هم دستی بر آتش داشته و از جمله آخرین برنامههای او میتوان به «فرش بنفشه» اشاره کرد که در ایام نوروز هر روز روی آنتن میرفت. اما حالا او برنامه جدید دیگری برای رادیو تدارک دیده که «پنجشنبه جمعه» نام دارد و بناست از شبکه رادیویی ایران پخش شود. ضابطیان درباره این برنامه میگوید: ««فرش بنفشه» به واسطه زمان پخش خود، حال و هوای نوروزی داشت اما برنامه «پنجشنبه جمعه» اگر چه در ساختار ممکن است شباهت هایی داشته باشد اما سعی می کند مضامینی را دنبال کند که جنبه اجتماعی دارند و میکوشد تا ارتباطی بین جامعه، فرهنگ، ادبیات و موسیقی برقرار کند. این برنامه با سردبیری و تهیه کنندگی زهرا قائدی که در فرش بنفشه همکاری خیلی خوبی با ایشان داشتم و اجرای من خواهد بود.»
«پنجشنبه جمعه» عنوان برنامهای جدید به تهیهکنندگی و سردبیری زهرا قائدی و اجرای منصور ضابطیان است که قرار است به زودی از رادیو ایران به روی آنتن برود. به همین بهانه گفتوگویی با او داشتهایم که در ادامه میخوانید:
**آقای ضابطیان، شما در ایام نوروز برنامه رادیویی «فرش بنفشه» را داشتید، که با استقبال مواجه شد، آیا فکر میکنید این موفقیت در برنامه جدید شما با عنوان «پنجشنبه جمعه» تکرار شود؟
-ببینید! «فرش بنفشه» به واسطه زمان پخش خود، حال و هوای نوروزی داشت اما برنامه «پنجشنبه جمعه» اگر چه در ساختار ممکن است شباهت هایی داشته باشد اما سعی می کند مضامینی را دنبال کند که جنبه اجتماعی دارند و میکوشد تا ارتباطی بین جامعه، فرهنگ، ادبیات و موسیقی برقرار کند. این برنامه با سردبیری و تهیه کنندگی زهرا قائدی که در فرش بنفشه همکاری خیلی خوبی با ایشان داشتم و اجرای من خواهد بود.
**یعنی به موفقیت این برنامه جدید به اندازه «فرش بنفشه» در میان مخاطبانتان فکر میکنید.
-بله. از این برنامه استقبال خوبی شد و بازخوردهای مثبتی از شنوندگان و دنبال کنندگان آن دریافت کردم. البته طبیعی است که در هر فعالیتی چه رسانه ای و چه غیر رسانه ای نمی توان نقش فضای مجازی را نادیده گرفت. امروزه حتی در امور غیر فرهنگی و اقتصادی نیز مثل رستوران داری یا تهیه غذا نمی توان بدون فضای مجازی شناخته شد و فعالیت گستردهای داشت.
در برنامههای رادیویی و تلویزیونی هم این گونه است و بخش عمدهای پیدا کردن برنامه، شناختن و دنبال کردن آن منوط به فضای مجازی است. وقتی مخاطبانی که بیشتر من را در تلویزیون دیدهاند و خیلی عادت به شنیدن من از رادیو ندارند، معمولا از طریق صفحه شخصی من در جریان فعالیتهای غیر تصویری من قرار میگیرند در نتیجه اینجاست که فضای مجازی موثر واقع میشود و به کار میآید.
**در حقیقت شما معتقدید علیرغم اینکه میگویند تکنولوژی رادیو را به حاشیه برده، اتفاقا این طور نیست و یک جاهایی هم به کمک این رسانه آمده است؟
-بله. دقیقا. جدای اینکه زمانی به نظر می رسید که شاید تکنولوژی بتواند رادیو را به حاشیه ببرد، امروزه به کمک رادیو آمده و شما میتوانید اتفاقا به راحتی از طریق موبایل، اینترنت، اپلیکیشنهای مختلف و امثال آن به رادیو دسترسی داشته و در هر زمان و مکانی برنامه مورد نظر خود را بشنوید.
**در خصوص حال و هوای «پنجشنبه جمعه» و چند رسانهای بودن این برنامه توضیح دهید و اینکه قرار است چه اتفاقهایی در برنامه رخ دهد؟
-البته شاید بهتر بود که تهیه کننده برنامه درباره اتفاقات آن توضیح میدادند؛ اما باید بگویم که ما در این برنامه جنبههایی از ادبیات، فرهنگ و موسیقی را در نظر گرفتهایم، گفتوگو با چهرههای شناخته شده و افرادی که اهمیت شناخته شدن دارند ولی رسانهها کمتر به آن ها توجه کرده است. همچنین پرداختن به قصهها از جمله بخشهای متنوع برنامه خواهد بود. اما منظور از چند رسانه ای بودن برنامه این است که همزمان با پخش برنامه از رادیو بتوان جنبههای تصویری آن را نیز در نظر گرفت.
**این جنبهها شامل چه مواردی میشود؟
-مثلا برنامه را به صورت لایو پخش کرد یا از طریق اپلیکیشن و فضاهای دیگری مثل اینستاگرام بتوان برنامه را برای مخاطبان پخش و منتشر کرد. امروزه وسایل ارتباط جمعی گسترده شدهاند و از این ابزار می توان برای دیده شدن یک برنامه رادیویی بهره برد.
**علاوه بر مواردی که عنوان کرده و به آنها اشاره کردید، «پنجشنبه جمعه» ویژگی خاص یا آیتم ویژه ای دارد که برای مخاطبان تازگی داشته باشد و به مراتب جذابیت بیشتری برایشان داشته باشد؟
-می توان گفت مهمترین ویژگی برنامه «پنجشنبه جمعه»، زنده کردن فرهنگ «نامه نویسی» است؛ ما در برنامه از شنوندگان خود خواهیم خواست تا مانند گذشتهها برای ما نامه بنویسند، در پاکت بگذارند و رویش تمبر چسبانده و در صندوق پستی بیاندازند تا به این ترتیب سنت فراموش شده نامه نگاری را در بین مردم زنده کنیم.
**فکر میکنید در شرایط فعلی و روزگاری که دیگر نامهنگاری منسوخ شده، این شیوه مورد استقبال مخاطبان شما قرار بگیرد؟
-امیدوارم موفق شویم.
**ساخت برنامه «پنجشنبه جمعه » برای چند قسمت و چند فصل پیش بینی شده است؟
-این برنامه فعلا برای فصل تابستان طراحی شده است. تا اینکه ببینیم در آینده چه اتفاقی میافتد و اگر «پنجشنبه جمعه» مورد استقبال شنوندگان واقع شود، سعی میکنیم ساخت آن را در فصلهای بعدی هم ادامه دهیم.
**اقای ضابطیان از حضور مجددتان در رادیو بگویید و اینکه برنامه آینده شما برای استمرار حضور در رادیو یا بازگشت به تلویزیون، چیست؟
-تلویزیون که به هرحال سر جای خود هست و اگر پیشنهاد خوبی برای اجرا یا ساخت برنامه باشد، طبیعتا استقبال خواهم کرد چراکه من همیشه کار برنامهسازی و اجرای تلویزیونی داشتهام و باز هم ادامه خواهم داد.
درباره رادیو هم باید بگویم که خانه اول من بوده است و عشق سال های دوران کودکی؛ من از رادیو شروع کرده ام و اجرا داشته ام و هر وقت فرصتی پیش بیاید، گریزی به رادیو می زنم و دوست دارم این ارتباط حفظ شود.
چون رادیو رسانه شریفی است که همیشه ارزش کار کردن دارد و اگر برنامه خوبی در آن تولید شود، مخاطبان فراوانی خواهد داشت.
**شما در برنامه رادیو هفت که یک برنامه تلویزیونی است، نیز همواره از متون ادبی و نوشتاری خاصی استفاده کرده اید و حتی این نوشتار گاه از میان آثار مخاطبانی که برایتان ارسال می کردند، انتخاب می شد. با توجه به بخش نامه نگاری در «پنجشنبه جمعه»، آیا همچنان تمایل به استفاده از دست نوشته ها و یا دلنوشته های شنوندگان و جوانان در برنامه دارید؟
-حتما. در واقع می توانم بگویم که یکی از کارهایی که قرار است در برنامه انجام شود، همین است که مردم مطالبشان را برای ما ارسال کنند و در میان نوشته هایشان بتوانند خودشان را پیدا کنند. این اتفاقی بوده که معمولا در برنامه های من افتاده است و از مطالب آن ها در برنامه استفاده کرده ام. مخاطب همواره جایگاه ویژهای برای من داشته و نظراتشان درباره برنامه نیز برایم از اهمیت بالایی برخوردار است.
**این برنامه رادیویی برای گروه سنی خاصی طراحی و تهیه شده است؟
-نه برنامه محدودیت خاص سنی ندارد، یک برنامه عمومی است و همه اعضای خانواده می توانند شنونده آن باشند.
**در ادامه کتابهای منتشر شده تان با موضوع سفر، اخیرا کتاب جدیدی را به چاپ رسانده اید، در مورد محتوای این کتاب توضیح دهید که محوریت با چه نکاتی بوده است؟
-کتاب «سه رنگ» مجموعه ای از غذا نوشته های من در سفر به ایتالیا و در ادامه آثار قبلی من است. من در این کتاب سعی کرده ام به تشابهاتی که در فرهنگ غذای ایرانی با غذای ایتالیایی وجود دارد برسم و به این وسیله خواننده را با غذاهای کشور های دیگر آشنا کنم. این کتاب هنوز در بازار منتشر نشده است و طی دو هفته آینده عرضه خواهد شد که زمان انتشار آن در یک برنامه ویژه در فضای مجازی و به صورت لایو اطلاع رسانی میکنیم.
منصور ضابطیان پس از تجربه موفق «فرش بنفشه» در نوروز این بار با برنامه «پنجشنبه جمعه» به تهیه کنندگی زهرا قائدی به رادیو ایران میآید.
«پنجشنبه جمعه» اولین برنامه چند رسانه ای رادیو خواهد بود که علاوه بر آنتن زنده، برای فضای مجازی نیز به تولید محتوا می پردازد و به صورت تعاملی با مخاطبان در ارتباط خواهد بود.
در هر قسمت اعضای یک گروه موسیقی به استودیو می آیند و در برنامه که هم به صورت رادیویی و هم تصویری در بستر فضای مجازی در اختیار مخاطبان قرار می گیرد به اجرا می پردازند.
«پنجشنبه جمعه» یک برنامه شخصیت محور است و شنوندگان همراه با منصور ضابطیان موسیقی، قصه و گفتگوهای هنرمندان را می شنوند، قصه های این برنامه را هم شرمینه نادری می نویسد.
این برنامه از این هفته 5 و 6 تیر به تهیه کنندگی زهرا قائدی پنجشنبه و جمعه حوالی ساعت ۲۲ به مدت یک ساعت از رادیو ایران روی آنتن می رود.
ضابطیان و قائدی در ایام نوروز برنامه موفق «فرش بنفشه» را در کنداکتور رادیو ایران داشتند که مورد استقبال بالایی قرار گرفت و معاون صدا نیز آن را موفق ترین برنامه گفتگو محور شبکه ایران در این ایام توصیف کرد.