به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، سعید صفاتیان تحلیلگر حوزه مواد مخدر در برنامه گفتگوی اقتصادی با موضوع «اقتصاد سیاه، گردش مالی مواد مخدر در جهان» به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر گفت: اولین تحقیق در کشورمان درباره اقتصاد مواد مخدر در سال ۸۲ انجام شد که من هم در آن زمان مسئولیتی داشتم.
*گردش مالی چند میلیارد دلاری مواد
وی افزود: در آن تحقیق درباره اقتصاد مواد مخدر نتیجهای به دست آمد مبنی بر اینکه حدود ۱۰ میلیارد دلار مواد مخدر گردش مالی در ایران دارد. برخی در آن سال میگفتند چنین عددی صحیح نیست. برای چنین تحقیقاتی باید تعداد معتادان و الگوی مصرف را نگاه کنیم و منتقدان این موارد را مطرح میکردند.
صفاتیان گفت: اگر عدد ۱۰ میلیارد دلار گردش مالی مواد مخدر در سال ۸۳ را براساس عدد امروز نگاه کنیم عددی بسیار بالا میشود. اما ما که در بطن این تحقیق بودیم میدانستیم کارمان درست بود.
آمارها دقیق نیستند.
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر با بیان اینکه هنوز به طور دقیق نمیدانیم چه میزان مواد مخدر در جهان تولید میشود، گفت: در مورد کشور افغانستان حدس میزنیم که ۸ تا ۹ هزار تن تریاک تولید میشود. [صفاتیان اعداد دیگری را هم در گمانه زنی خود مطرح کرد همچون ۶ تن] با توجه به اینکه امروز شرایط کشت صنعتی شده است ممکن است در یک زمین میزان تولید مود مخدر در یک هکتار بسیار زیاد شده باشد.
وی با بیان اینکه عدد ۱۵۰۰ میلیارد دلار گردش مالی جهانی مواد مخدر است، تصریح کرد: این تجارت سود بالایی دارد. اگر به درآمد حاصل از کشت مواد مخدر در کشورهای آفریقایی که حشیش تولید میکنند یا افغانستان که تریاک در آن کشت میشود نگاه کنیم ممکن است درآمد کشت آن به ۵ میلیارد دلار هم نرسد. اما گردش مالی آن در بخش قاچاق مواد و عرضه به ۱۵۰۰ میلیارد دلار میرسد.
*امکان نفوذ قاچاقچیان در لایههای بالای مدیریتی
صفاتیان با اشاره به اینکه قاچاقچیان میتوانند در لایههای مدیریتی کشور نفوذ کنند، گفت: پول ناشی از مواد مخدر میتواند به تروریستها قدرت بدهد.
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر با بیان اینکه عرضه و تقاضای مواد مخدر در اینجا خیلی مهم است، گفت: عرضه همیشه هست اما الگوی تقاضا در حال تغییر است. الان در گروه جوانان مواد اکستازی، حشیش، گل و ال اس دی رشد یافته و نوع مواد مصرفی به سمتی رفته که افراد مصرف کننده از حالت آرامش و خلسه مواد سنتی به سمت مصرف مواد محرک توهم زا و محرک رفتهاند.
*ناموفق بودن پیش بینیها و استمرار تقاضا
صفاتیان با بیان اینکه قاچاق اتفاقی نیست، گفت: همان طور که اتاق فکری برای مبارزه با مواد مخدر داریم، در میان قاچاقچیان هم اتاق فکر وجود دارد. در این بخش پیش بینیها برای مقابله خیلی موفق نبوده است، تقاضا هم هست و تا زمانی که پیش بینی دقیقی نباشد تقاضا هست.
*لزوم اصلاح قانون
این تحلیلگر حوزه مواد مخدر با اشاره به اینکه پول قاچاق مواد مخدر باعث شده است قاچاقچیان بتوانند از قانون فرار کنند، گفت: اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدرلازم است این تغییر قانون سال ۸۵ مطرح شد و مجمع تشخیص مصلحت نظام به آن ورود نکرد و امیدواریم کمیسیون حقوقی مجلس در این دوره ورود کند و بحث ضبط اموال قاچاقچیان را دنبال کند تا قاچاقچی به راحتی سراغ این جرم نرود.