مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها و مراتع کشور در رابطه با علت اصلی طولانی شدن حریق در منطقه خاییز توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مهندس امیرمسعود جلالی مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها و مراتع کشور در مصاحبه تلفنی با برنامه "زمین ۳۶۰ درجه" در رابطه با آتش سوزی اخیر در جنگلها گفت: حریق پدیدهای است که همه سالها در کشور ما اتفاق میافتد.
وی افزود: این حریقها فصل تابستان ناحیه زاگرسی و خلیج عمانی را درگیر میکنند و در فصل پاییز و اوایل زمستان هم جنگلهای هیرکانی را.
*افزایش حریق در طبیعت پیش بینی شده بود
جلالی با اشاره به اینکه افزایش حریق در منابع طبیعی پیش بینی شده بود گفت: تغییرات اقلیمی و بارشهای زیاد امسال از یک طرف و افزایش دما در فصل تابستان هم از طرف دیگر سال پر حریقی را نسبت به سالهای قبل برایمان رقم زد.
*علت عمده حریقها بی احتیاطی انسانهاست
مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها و مراتع کشور دو عامل طبیعی و خطای انسانی را منشأ اصلی حریق در همه دنیا از جمله ایران دانست و گفت: عوامل انسانی به دو دسته عمدی و سهوی تقسیم میشوند و عمده حریقها در ایران هم متاسفانه ریشه انسانی دارد. در حقیقت معدود حریقهاییاند که به صورت طبیعی و در اثر صاعقه اتفاق بیفتند و لذا اکثر حریقها بر اثر بی احتیاطیها به وقوع میپیوندند.
این مقام مسئول مطرح کرد: پیش بینی ما برای مناطق بحرانی و پرریسک بر اساس نوع و شدت و تراکم پوشش گیاهی و سوابق حریقِ اتفاق افتاده در آن مناطق صورت میگیرد. ما با همین الگوها و سوابق موجود، توانستیم شدت بحران در مناطق پرریسک و حریق را تا آخر تیرماه را پیش بینی و به ادارت منابع طبیعی استانها هم اعلام کنیم که بر این اساس دیده بانها مستقر شدهاند و رصد و پایش عرصهها را انجام میدهند.
جلالی در رابطه با میزان خسارات وارد شده در اثر آتش سوزیهای اخیر گفت: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۹۰۰ تا ۹۱۰ فقره حریق در کشور اتفاق افتاده و حدود ۸ هزار هکتار هم طعمه حریق شده است، اما با توجه به آمادگی و استقرار نیروها تقریباً همه حریقها در همان لحظات و ساعات اولیه مهار شدند و با توجه به سطحی بودن اکثریت حریقها پوشش درختی آسیب بسیار کمی دیدند.
مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها و مراتع گفت: حریق در منابع طبیعی علاوه بر صدمه به پوشش گیاهی، خاک و حیات وحش عرصه را هم تحت تاثیر قرار میدهد ضمن اینکه اقلیم خشک و نیمه خشک کشورمان و بهره برداری و چرای بی رویه در زاگرس به شکنندگی هرچه بیشتر منابع طبیعی و این عرصه افزوده است.
* شهادت " البرز زارعی " بزرگترین خسارت حریق در خاییز بود
او در رابطه با میزان خسارات وارد شده در اثر آتش سوزی منطقه "خاییز "گفت: مهمترین خسارتی که آتش سوزی خاییز به کشور زد درگذشت شهادت گونه البرز زارعی بود که به خانواده ایشان و طبیعت دوستان تسلیت عرض میکنیم. آتش سوزی در منطقه خاییز همانطور که رسانهها هم اعلام کردند در اثر درگیری دو سه نفر بود که تعدادی هم بازداشت شدند و هم اکنون هم مراجع قضایی در حال رسیدگی به موضوع هستند.
*بررسیها درباره میزان خسارات همچنان ادامه دارد
جلالی از اهمیت منطقه خاییز سخن گفت و تصریح کرد: این منطقه بسیار ویژه است و لذا هرگونه خسارت به این منطقه و سایر مناطق مشابه جبران ناپذیر است. با توجه به بررسیهای انجام شده توسط اکیپهای کارشناسی ما در منطقه خوشبختانه عمده عرصه سوخته شده پوشش علوفهای بوده و البته به درختان هم خسارت وارد شده که خیلی زیاد نیست و با این اوصاف بررسیها در این منطقه همچنان ادامه دارد.
*حریق خاییز حداقل ۶ بار مهار شد
او یادآور شد: حریق در منطقه خاییز حدأقل پنج شش بار مهار شد، اما با توجه به شرایط سخت منطقه، تردد انسان بدون تجهیزات غیرممکن بود و همین موضوع زمان اعزام نیروها را به شدت کند میکرد. مردم تصور میکنند که اگر هلی کوپتر باشد حریق خیلی سریع مهار میشود درصورتیکه به دلیل محدودیتهایی که در اعزام بالگرد و هلی کوپترها به منطقه وجود دارد حریق مهار نمیشود.
*علت طولانی شدن حریق در خاییز چه بود؟!
جلالی گفت: بالگرد به هیچ عنوان امکان پرواز در شب و ساعات گرم روز را ندارد و از طرفی وجود درختان و صخرهها هم خطرات زیادی برای بالگردها دارند، اما علت اصلی طولانی شدن حریق در خاییز صعب العبور بودن منطقه، عدم دسترسی به منطقه و تغییر وزش باد بود.
مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها و مراتع با انتقاد از از محدودیتها و کمبودها در تجهیزات اطفای حریق سخن اظهار کرد: البته تجهیزات ما در سالهای اخیر تا حدود به روز شده، اما اغلب انفرادی و محدود است و همین کار را سخت میکند. با همه این محدودیتها و تحریمهای آمریکا، اما اخیراً با کمک شرکت دانش بنیان داخلی مادهای را آزمایش کردیم. این ماده گرما را تا ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد تحمل میکند و شعله ور نمیشود.
جلالی گفت: ناهماهنگی بین دستگاههای اعزام بالگرد با سازمان جنگلها در اوایل امسال منجر به مشکلاتی شد که خوشبختانه با تمهیدات و هماهنگی و تخصیص اعتبار برطرف شد.
او بر این باور است که بخشی از مدیریت موفق در عرصه منابع طبیعی مربوط به وظایف و مسئولیتهای متولیان منابع طبیعی و محیط زیست است؛ دولت باید ساختار و مدیریت حفاظتی مطلوب و استانداردی را در عرصههای طبیعی کشورمان ایجاد و کنترل به موقع و موفقی را اعمال کند.
*طرح جامع پیشگیری و مدیریت اطفای حریق آماده شد
این مقام مسئول از تهیه "طرح جامع پیشگیری و مدیریت اطفای حریق" خبر داد و گفت: در صورت تامین اعتبار، این طرح میتواند بحثهای مربوط به پیشگیری، هشدار، فرهنگ سازی و تجهیزات اطفای حریق زمینی و هوایی را پوشش دهد.
*نابودی جنگلها با یک شوخی ساده
جلالی ضمن اشاره به اینکه عرصههای منابع طبیعی با یک شوخی ساده و یا سودجویی از دست میروند افزود: پرتاب کردن یک ته سیگار به جاده و یا کباب درست کردن در عرصههای طبیعی میتواند منجر به سوختن هکتارها زمین شود. مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها و مراتع با اشاره به همکاری ۳۰۰ هزار همیار طبیعت با سازمان جنگلها متذکر شد: باید توجه داشت که این همیاران هم ظرفیتی دارند، الان سه ماه است که تمام نیروهای منابع طبیعی شبانه روز درگیر حریق هستند و فشار زیادی در این مجموعه تحمل میکنند لذا از مردم تقاضا داریم اجازه ندهند این عرصهها که حق خودشان و نسل آینده است به راحتی آسیبی ببینند و از دست بروند.