وزیر بهداشت گفت: در طول این مدت، درستترین ارقام و اعداد از وضعیت کرونا را همواره بیان کردیم و هیچ چیزی را کتمان نکردیم.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سعید نمکی در نشست هم اندیشی با رییس و مدیران سازمان صدا و سیما که در ستاد وزارت بهداشت و با حضور معاونین و مدیران ارشد وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار داشت: بزرگ منشی، همراهی، دلسوزی و وفاقی که بین همکاران ما و مدیران سازمان صدا و سیما وجود داشت، مایه دلگرمی همکاران در عرصههای مختلف بود.
وی افزود: همکاری وزارت بهداشت و سازمان صدا و سیما در اطلاع رسانی، اعتلای دانش بهداشتی مردم در تمامی سطوح و تجلیل از خدمات و تلاشهای مدافعان سلامت به خوبی قابل مشاهده بود و همراهی و همدلی و وفاق این دو مجموعه در راستای دوراندیشی نسبت به گرفتاری کرونا، یکی از رازهای موفقیت در این عرصه بود.
وزیر بهداشت یادآور شد: باید از حمایت و همدلی صدا و سیما تشکر کنیم. بارها گفته ام که نمره صدا و سیما در مبارزه با کرونا ۲۰ بود گرچه برخی از شبکهها مانند شبکه خبر همواره در کنار ما بودند، اما سایر شبکهها نیز هر زمان که ما نیاز داشتیم، دریغ نکردند. روز و شبهای سختی را گذراندیم و هفتههایی است که در طول هفته یکی دو ساعت استراحت نداریم، اما در طول این مدت، وقتی رایحهای از مهربانی، دوستی، همراهی و همگامی از سوی دستگاهی میآمد نفس تازه میگرفتیم و این را به شکل بسیار اعلا در سازمان صدا و سیما دیدم. بنده روزشمار کرونا را مینویسم و در این نوشتار، ناگفتههایی وجود دارد که در آینده باید نوشت و خواند، اما پر از فراز و نشیب است.
نمکی گفت: یک اتفاق حماسی بزرگ در ایران رخ داد. این اتفاق هر یک تا دو قرن یکبار ممکن است که در سطح جهان به چنین حدت و شدتی رخ دهد و علت اینکه همکاران ما با لطف و عنایت ویژه خدا توانستند در مقابل این هجمه سنگین بایستند نه پول و نه تخت بیمارستانی بود، چون نسبت به استانداردهای اروپا و آمریکا، بسیار پایینتر هستیم. در بدترین شرایط کشورهای اروپایی بیش از ۶ تخت به ازای هر هزار نفر دارند در حالیکه در ایران، این نسبت حدود ۱.۵ تخت بیمارستانی است.
توفیقات ایران در مبارزه با کرونا
وی یادآور شد: آنچه باعث توفیق ایران در مقابله با کرونا شد، روحیه جهادی و تجربه ذی قیمت دوران دفاع مقدس بود. قبل از اینکه بیماری کووید ۱۹ بخواهد به ایران برسد، ما باد را طوفان فرض کردیم در حالیکه در اروپا و آمریکا، طوفان را باد و نسیم انگاشتند. وجود روحیه جهادگرانه یکی دیگر از عوامل موفقیت ایران بود. یک پرستار یا پزشک در طول این مدت به دلیل مشکلات اقتصادی، بیماران را تنها نگذاشت، پرستارانی داشتیم که ۱۸ تا ۲۴ ماه کارانه دریافت نکرده بود و حتی یک نفر از آنها ما را در این شرایط تنها نگذاشتند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: حتی یک مورد از نیروهای بهداشتی و درمانی بخاطر کمبود ماسک یا لباسهای محافظتی با ما بی مهری نکرد. حتی یک نفر از آنها از کانون عفونت دور نشدند و همانند پروانه در آتش سوختند و برای همه شهدا به ویژه شهدای مدافع سلامت، آرزوی همجواری با شهدای کربلا را دارم.
افتخارات ایران در راه مبارزه با کرونا
نمکی خاطرنشان کرد: در این شرایط افتخارات زیادی برای جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با کرونا ثبت شد. حتی یک بیمار پشت در هیچ بیمارستانی بدون تخت بیمارستانی نماند. هیچ بیماری اولویت بندی نشد و بر خلاف برخی کشورها، نگفتیم بخاطر کمبود تخت بیمارستانی، اولویت با جوان ترها است. هیچ بیماری به دلیل عدم بضاعت، پشت در بیمارستانها نماند و حتی افاغنه بدون کارت اقامت را هم رایگان درمان کردیم و این افتخار برای جمهوری اسلامی ثبت شد که عدالت در سلامت در همه جای کشور، اجرا شد.
درستترین آمار و ارقام از وضعیت کرونا را بیان کردیم
وی افزود: توانمندی رسانه ملی و اعتماد عمومی نسبت به وزارت بهداشت و سازمان صدا و سیما به دلیل همدلی تنگاتنگ این دو دستگاه، بالا است. متاسفانه علیرغم اینکه توسط رسانههای بیگانه و برخیها در داخل که همانند دوران جنگ، به دشمن گرا میدادند، از پشت خنجر خوردیم، اما در طول این مدت، درستترین ارقام و اعداد از وضعیت کرونا را همواره بیان کردیم و هیچ چیزی را کتمان نکردیم به همین دلیل هم بعد از مدتی فریب و نیرنگ رسانههای بیگانه کم رنگ شد و اعتماد به رسانه ملی و سخنگویی وزارت بهداشت افزایش یافت.
وزیر بهداشت گفت: تقاضای بنده از صدا و سیما این است که آنچه در مورد کرونا گذشت را زیباتر به تصویر بکشند این حماسه باید برای نسلهای آینده بماند و آنها بدانند که چگونه در زمان تحریم و با جیب خالی و هزاران فشار ناشی از تحریمهای ظالمانه، ملت ایران توانست حداقل یک به پنج اروپا و آمریکا را پشت سر بگذارد. آمریکاییها ۱۱۱ میلیارد دلار و انگلیسیها ۲۳ میلیارد پوند برای کرونا اختصاص دادند در حالیکه در ایران با موافقت مقام معظم رهبری حدود یک میلیارد یورو برای مقابله با کرونا در نظر گرفته شد که کمتر از ۳۰ درصد از آن را دریافت کرده ایم و با دستور رییس جمهور قرار است قسط دوم آن نیز تخصیص یابد.
نمکی اضافه کرد: از هر کجای دنیا که میخواستیم ماسک به کشور وارد کنیم، در فرودگاهها آن را بلوکه میکردند. این حماسه ملت ایران توسط صدا و سیما با تیم هنرمندی که میتوانند به کار بگیرند، باید به تصویر کشیده شود. مقام معظم رهبری نیز فرمودند که یک آوینی دیگر برای به تصویر کشیدن این حماسهها در شرایط کنونی نیاز است.
مردم از شیوههای تکراری خسته میشوند
وی تصریح کرد: اینکه چگونه توانستیم در کمتر از ۶۰ روز از یک وارد کننده ماسک و لوازم محافظتی به تولید کننده و بعد صادر کننده تبدیل شویم باید به تصویر کشیده شد. این غیرت ملی را باید با کمال دقت و وسواس به تصویر کشید. باید ادامه راه را با شیوههای هنرمندانه داشته باشیم، چون مردم از شیوههای تکراری خسته میشوند. مردم از بزرگ نمایی برخی از عددها و گفتارها، زده میشوند و تاب آوری مردم در بلند مدت، نیازمند یک شیوه هنرمندانه است.
در بزرگ کردن خطر باید چاشنی لطیف تری به کار بگیریم
وزیر بهداشت اضافه کرد: امروز در اخبار دیدم که غسالخانه به تصویر کشیده شده، اما اعتقاد داریم که حتما باید چاشنی لطیف تری در بزرگ کردن خطر به کار بگیریم. باید این را بدانیم که مردم غیر از کرونا، گرفتاریهای روحی و روانی دیگری هم دارند و اینکه افسردگی را تشدید و امید به آینده را با نیت خیر، تضعیف کنیم هنر زیادی نیست و باید با شیوههای هنرمندانه و با عدم وحشت زایی و حذف عادی انگاری از ذهن مردم و با خوف و رجا، این بیماری را برای مردم بیان کنیم. چون یاس و ناامیدی و اضطراب باعث ضعف سیستم ایمنی و تشدید ابتلا به کرونا میشود.
نمکی یادآور شد: باید راهکارهای مشترکی نه فقط بین وزارت بهداشت و سازمان صدا و سیما بلکه بین تمام ابزارهای موثر هنرمندانه در کشور را به کار بگیریم. بعضی اوقات ممکن است از سازمانهای مردم نهاد، جامعه هنرمندان و اصحاب رسانه بیرون از این دو دستگاه برای رساندن پیام به مردم استفاده کنیم.
اضطراب از بیماری، بزرگترین تهدید کننده اقتصاد ملی است
وی بیان کرد: معتقدم که هیچ خسران اقتصادی بیشتر از مزمن شدن کووید ۱۹ در کشور نیست. در جلسات مختلف میگفتم که ممکن است همه رستورانها باز باشند، اما هیچ فردی تمایل به صرف غذا در این رستورانها نداشته باشد و یا اتوبوس برای گردشگری مردم صف کشیده باشد، اما کسی سوار آن نشود. اضطراب از بیماری، بزرگترین تهدید کننده اقتصاد ملی است.
وزیر بهداشت افزود: فرض کنید که اکثر کارگران صنعت پتروشیمی در کشور بیمار شوند، چه کسی میخواهد این صنعت را بچرخاند. این شیوهای که ما فکر کنیم با بازگشایی بدون توجه به اصل سلامت، اقتصاد میچرخد، هرگز چنین نیست. باید برای آموزش و پیشگیری از بیماری و افزایش آگاهی مردم در زمینه بیماری کووید ۱۹ هزینه کنیم و هزینه کرد در این حوزه باعث صرفه جویی در هزینهها برای درمان بیماری است.
نمکی تاکید کرد: وزارت بهداشت برای سرمایه گذاری مادی و معنوی در کنار سازمان صدا و سیما آمادگی کامل دارد. به عنوان نمونه در ساخت سریال میتوانیم منابع فنی و تخصصی را در اختیار بگذاریم، اما این باید در قالب یک برنامه باشد که فرصت سوزی نکنیم.
نیاز به دوربین در صحنه داریم
وی گفت: به تصویر کشیدن برخی از صحنهها در راه مبارزه با کرونا همانند دوران دفاع مقدس، به دوربین در صحنه نیاز دارد و اگر فرصتها از دست برود با ایجاد تصنعی صحنه ها، نمیتوان جاذبهای در بیننده ایجاد کرد. در مرحله اول مبارزه با کرونا، شاید برخی از صحنههای رشادتهای مردم و کادر بهداشتی و درمانی، از دست رفت. به دوستان میگفتم هرگز دوست نداشتم که مرحله دوم کرونا را در کشور شاهد باشیم، اما نباید در ثبت و ضبط صحنههای مبارزه با کرونا، غفلت و درنگ کنیم.
جذابیت بیشتر صحنههای واقعی نسبت به خلق صحنههای تصنعی
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: در استانهای مرزی کشور مانند خوزستان، آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان و بوشهر مواردی بود که در شب برای اینکه در بیمارستان افت اکسیژن اتفاق افتاد، تا صبح بیماران را به سایر بیمارستانها منتقل میکردند و اجازه ندادند یک بیمار برای لحظهای دچار افت اکسیژن شود و به تصویر کشیدن این صحنههای واقعی، جذابیت بیشتری نسبت به ساخت سریال در آینده و خلق صحنههای تصنعی دارد.
نمکی گفت: امیدواریم کمیتهای مشترک علاوه بر سطح سازمان صدا و سیما و وزارت بهداشت در سطح ملی، در استانها نیز با مشارکت صدا و سیمای استانها تشکیل شود و در ثبت و ضبط صحنههای واقعی از خدمات کادر بهداشتی و درمانی کمک کنند. یکی از زیباییهای مبارزه با کرونا در ایران این بود که در مواقع بحرانی معمولا افراد مسن کنار میکشند، اما در شرایط کنونی، مسنترین اساتید دانشگاههای علوم پزشکی به خط مقدم و بیمارستانها رفتند و تعدادی از آنها هم به شهادت رسیدند تا جوانترها که رزیدنت بودند، جرات پیدا کنند و این صحنهها را در هر کجای دنیا نمیتوان دید و مخصوص ایران است.
نباید صحنههای واقعی خدمات کادر بهداشتی و درمانی از دست ما برود
وی افزود: هنوز هم اگر سریال قریب را ببینید خیلی زیباست، اما آنچه که در زندگی او در زمان حیاتش گذشت، اگر ضبط و ثبت میشد، دهها برابر سریال، جذابیت و عظمت داشت به همین دلیل تقاضا دارم که در استانها، دوربینهای صدا و سیما در صحنه باشد و با مشارکت روابط عمومی وزارت بهداشت، دوربینها که با افراد عاشقی به ما پیوسته اند، در استانها حضور پیدا کنند و اجازه ندهید وقتی پرستاری در شیفت شب بیمارستانی در خوزستان در لباس گرم با تعریق زیاد مانند پروانه دور بیمار میگردد، این صحنه از دست ما برود و بخواهیم در آینده برای به تصویر کشیدن آن، صحنه سازی کنیم.