فرماندار شیروان در پاسخ به گلایههای مردم دوین به ایجاد اشتغال اهالی منطقه از طریق پروژه گلخانه ۱۰۰ هکتاری اشاره کرد و برخورد نامناسب شورای تامین با مردم روستا را تکذیب کرد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ چندی قبل خبرگزاری دانشجو پس از مشاهده شکوایه مردم روستای دوین شیروان، که به رئیس قوه قضاییه ارسال کرده بودند، سراغ مردم دوین رفت و پای درد و دل آنها نشست.
پس از حضور خبرنگار در محل، مردم روستا لب به گلایه گشودند و انتقادات فراوانی از بخشهای مختلف استان بیان کردند. از بی توجهی به خواسته هایشان تا تهدید؛ از نداشتن آب شرب تا زمینهایی که از دستشان در آمد.
ماجرا از این قرار است که بنا شده صد هکتار از مراتع این روستا برای ایجاد گلخانه به بخش خصوصی واگذار شود. مردم دوین معتقدند سند شخصی این زمینها را دارند، اما منابع طبیعی این زمینها را جزو اراضی ملی اعلام کرده است.
اما ماجرا صرفا مربوط به این زمین ها نیست. اهالی دوین اذعان دارند که طی سالیان گذشته بیش از ۷۰۰ هکتار از زمین هایشان به بهانههای مختلف از آنها دریافت و به صنایع مختلف داده شده، اما مردم اثرات حضور این صنایع بزرگ و کوچک را در زندگی خود مشاهده نکرده اند.
از سوی دیگر کاهش منابع آبی این منطقه باعث شده کشاورزان روستا کشاورزی خود را رها کنند و به دامداری روی بیاورند؛ لذا مردم این سئوال را مطرح میکنند که چطور ممکن است یک گلخانه در این حوزه احداث شود، در حالی که مردم برای تامین آب شرب خود نیز دچار مشکل هستند؟
محمدعلی شجاعی، استاندار خراسان شمالی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: قطعا آنچه قانون است باید اجرا شود و باید حق مردم رعایت شود و اگر مرتع یا زمینی دارند باید به حقشان برسند.
شجاعی ادامه داد: البته ایجاد گلخانه برای خود مردم است و اینکه ما به دنبال سرمایه گذار هستیم به خاطر منفعت بردن مردم خواهد بود.
استاندار خراسان شمالی با تاکید بر لزوم همراهی مردم برای انجام هرگونه سرمایه گذاری در استان بیان کرد: موضوع را پیگیری و نکاتی را به مسئولان و فرماندار شیروان اعلام کرده ایم تا مشکلی ایجاد نشود.
در ادامه به سراغ امین رضا مرآتی، فرماندار شیروان نیز رفتیم و با وی گفتگوی مفصلی داشتیم. آنچه در زیر میخوانید مشروح گفتگوی ما با اوست.
دانشجو: چقدر در جریاناعتراض مردم دوین هستید؟ پیش از این ماجراها نیز جلسات متعددی با مردم دوین برگزار کردیم تا از طریق تعامل و گفتگو به خواسته آنها رسیدگی کنیم.
مشکل اصلی مردم روستا مربوط به پروژه صد هکتاری گلخانه میشود. این پروژه از اواخر سال ۹۶ آغاز شد و پس از ۲ سال و نیم به این نقطه رسیدیم و در طول این مدت با دهیار، شورا و اهالی روستا نیز جلساتی داشتیم که متوجه شدیم مردم نقطه نظراتی از گذشته دارند.
در چند سال گذشته بخشی از مراتع مردم به پروژهها داده شده بود که مردم به این موضوع اعتراض داشتند و البته برخی از اعتراض هایشان نیز به جا بود. به عنوان نمونه دانشگاه آزاد اسلامی شیروان، زمینی را گرفته که اکنون به واحد آموزشی تبدیل نشده و در آن کشاورزی میشود؛ البته برای همین موضوع نیز پیگیری کردیم که متوجه شدیم دانشگاه آزاد برای این زمین سند زده است.
دانشگاه آزاد شیروان حدود 30 هکتار از زمینهای مردم دوین را برای کاربری آموزشی تصاحب کرده اما اکنون در آنجا کشاورزی انجام میشود.
اما پروژه گلخانه مولد و به نفع مردم است و میتواند مشکل اشتغال مردم روستا را حل کند. ذخایر آبی دشت شرقی شیروان با محدودیت جدی رو به رو شده است لذا باید رویکرد کشاورزی را در این منطقه تغییر دهیم که احداث گلخانه در همین راستا است.
دانشجو: چطور احداث گلخانه را با بحث کمبود آب منطقه توجیه میکنید؟ آب گلخانه از محل سد بارزو تامین خواهد شد که اکنون خط انتقال آب در حال اجرا است.
مردم روستا پیش از این درخواست احداث چاه برای کشاورزی خود داشتند که طبق قانون امکان استفاده از آب آهکی برای مصارف کشاورزی وجود ندارد. خط انتقال آب برای گلخانه نیز توسط بخش خصوصی در حال انجام است. ضمنا گلخانه یک واحد صنعتی محسوب میشود و از محل آب برای بخش صنعت تخصیص داده میشود، در حالی که مردم برای کشاورزی میخواستند.
دانشجو: مشکل آب مردم روستا چگونه باید حل شود؟ روستا از نظر ذخایر آب مشکلاتی دارد با این حال هزینههایی برای رفع معضل شده است. اکنون حدود ۲ میلیارد تومان برای بحث آبخیزداری در محل هزینه شده تا این ذخایر را احیا کنیم.
افت آبهای زیرزمینی در کل استان مشهود است، اما مشکل مردم را میتوانیم با برخی کمکهای مالی حل کنیم و بخشی از مشکلات نیز با تغییر رویکردها حل میشود، لذا احداث گلخانه در همین راستا است و به این ترتیب مصرف آب ۱۰ برابر کاهش و تولید محصولات ۱۰ برابر افزایش مییابد.
از سوی دیگر گلخانه رویکرد کشاورزی منطقه را تغییر میدهد و دانش کشت گلخانه را به دوین منتقل میکند؛ همچنین بازار محصولات گلخانهای وارد محل میشود که به مردم کمک زیادی میکند.
دانشجو: در حالی مردم را به سوی دامداری سوق میدهید که در حال خریداری مراتع نیز هستید، چه توضیحی وجود دارد؟ برای این مسئله حدود ۹۰ واحد عشایری ایجاد و ۳۰ واحد آن به مردم دوین داده شد. با این حال مردم مراتع دیگری به غیر از آن ۱۰۰ هکتار دارند.
من نمیتوانم آینده را تضمین کنم. از طرفی بنده جوابگوی زمینهایی که قبل از مسئولیتم در این سمت از مردم گرفته شده و به صنایع داده شده نیستم. البته این اراضی ملی است و دامداران بابت این زمینها حق الاجاره به دولت میپردازند.
امابه تازگی در حوزه واگذاری اراضی ملی، دیوان عدالت اداری، قانونی را مصوب کرده که بر این اساس باید علاوه بر نظر دولت، نظر مردم نیز گرفته شود. این قانون در زمان واگذاری زمینهای دوین به بخش خصوصی وجود نداشته است. اما اکنون طبق این قانون مردم نیز باید رضایت کتبی بدهند؛ لذا در پروژههای آتی باید رضایت مردم اخد شود.
فرماندار شیروان: تضمینی برای عدم تصاحب باقی زمینهای مردم دوین در آینده وجود ندارد.
دانشجو: با وجود بی آبی و زمینهایی که از دست مردم رفت، تکلیف مردم دوین چیست؟گ؟ مردم دوین از پروژه گلخانه بهره بیشتری میبرند، زیرا اولویت ویژهای برای اهالی منطقه که شرایط کار را دارند در نظر گرفته شده است. این پروژه کارگر محور است و دغدغه مردم برای اشتغال رفع میشود.
ایجاد اشتغال در ۱۰۰ هکتار در حوزه دامپروری بسیار پایین است، اما قابلیت اشتغال در همین مقدار زمین در قالب گلخانه چند ده برابر است.
حدود ۷۰۰ کارگر برای گلخانه نیاز است و از سوی دیگر مصوبه شورای تامین برای به کارگیری افراد بومی وجود دارد. از سوی دیگر به علت کاهش هزینهها، سرمایه گذار قطعا از نیروهای محلی استفاده خواهد کرد.
دانشجو: از نامه مردم دوین به رئیس قوه قضاییه و گلایه آنها از شورای تامین خبری دارید؟ آن نامه دغدغه مردم بود. مردم یک مطالبهای داشتند که در چهارچوب قوانین نبود. آنها دغدغهی اشتغال داشتند که معتقدیم با این پروژه اشتغال مردم تامین خواهد شد.
شورای تامین با احترام با اهالی برخورد کرد، اما اختلاف نظراتی وجود داشت. مردم از احداث گلخانه راضی نبودند، اما مدیران استان این تصمیم را گرفته بودند که نتایج این تصمیم در آینده مشخص خواهد شد. جلساتی نیز در مسجد روستا برگزار شد؛ لذا مسئولان با مردم صحبت زیادی داشته اند. ما با مردم تضاد منافع نداریم و باید منافع مردم را تامین کنیم.