یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: لغو سفر الکاظمی به عربستان دو دلیل دارد یا سعودی به دنبال آن است که نخست وزیر عراق را برای دیدار با مقام معظم رهبری جریمه کنند یا به دنبال آن است که مسائل و موارد مطرح شده با الکاظمی در ایران را خنثی کند.
سیدجعفر رضوی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره اهداف سفر الکاظمی، نخست وزیر عراق به ایران گفت: مصطفی الکاظمی از جریانی به عنوان نخست وزیر عراق انتخاب شد که چندان به جمهوری اسلامی نزدیک نیست اما در هر جهت وی از اجماع گروههای شیعه انتخاب شد.
وی با اشاره به اینکه این سفر اولین سفر الکاظمی پس از انتخاب او به عنوان پست نخست وزیری به ایران بود، گفت: به هر حال به نظر میرسد نخست وزیر عراق به دنبال آن است که مناسباتی که تاکنون بین دو کشور ایران و عراق داشته را ادامه دهد و مواضع ایران را مستقیم و بدون حاشیه بشنود.
رضوی با اشاره به دیدار روز گذشته الکاظمی با مقام معظم رهبری گفت: این دیدار حکایت از آن دارد که نظرات رهبری برای الکاظمی مهم است و به دنبال آن است که این نظرات را در عراق اجرایی کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا درباره دلایل لغو سفر الکاظمی به عربستان سعودی نیز گفت: این سفر که از جانب سعودیها لغو شد دو علت میتواند داشته باشد یا سعودی به دنبال آن است که نخست وزیر عراق را برای دیدار با مقام معظم رهبری جریمه کند و به این منظور سفر وی به ریاض را لغو کرد و یا به دنبال آن است که مسائل و موارد مطرح شده با الکاظمی در ایران را خنثی کند و سپس وی را به ریاض دعوت کند.
دلایل لغو سفر الکاظمی به عربستان: سعودی به دنبال آن است که نخست وزیر عراق را برای دیدار با مقام معظم رهبری جریمه کند و به این منظور سفر وی به ریاض را لغو کرد و یا به دنبال آن است که مسائل و موارد مطرح شده با الکاظمی در ایران را خنثی کند و سپس وی را به ریاض دعوت کند.
وی با اشاره به اینکه حضور الکاظمی در ایران میتواند یک فرآیند نو را رقم بزند، گفت: تاکنون به نظر میرسد نخست وزیر عراق انتظارات آمریکا و عربستان را فراهم نکرده و آنها به دنبال اهرم فشار هستند تا الکاظمی را به سمت خود سوق دهند.
رضوی افزود: با توجه به اجماع شیعیان بر روی الکاظمی به نظر میرسد او مسیر مورد نظر آنها از جمله اخراج آمریکاییها از عراق را تاکنون به درستی اجرا کرده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: اگر گروههای شیعه در عراق بتوانند الکاظمی را از این پس هم مدیریت کنند به نظر میرسد به خواستههای خود از جمله اخراج آمریکا از عراق دست یابند.
وی در خصوص اخباری مبنی بر اینکه بنا بود الکاظمی نقش میانجی گری بین ایران و عربستان را ایفا کند در حالی که عربستان تاکنون میانجیهای مختلف بین خود و ایران را رد کرده است، گفت: در شرایط فعلی یک نفر مانند نخست وزیر عراق که نماینده شیعیان این کشور نیز هست میتواند بازیگر مهمی در منطقه باشد این نظر بر دو دلیل مهم مبتنی است؛ اول آنکه عراق نقش مهمی در منطقه به لحاظ جمعیتی و امنیتی دارد و دوم این که سعودیها الکاظمی را به خود نزدیکتر میدانند
رضوی در پایان خاطرنشان کرد: میانجی گری الکاظمی برای سعودی ها حتما مطبوعتر از میانجی گری عادل عبدالمهدی بین آنها و ایران است از این رو به نظر میرسد سعودیها به دنبال پیدا کردن یک واسطه بین خود و ایران بودند. حتی در پارهای مسائل برای این نقش واسطه گری به اروپا نیز متوسل شدند، چون اساسا سعودیها در حل مسائل منطقه به ویژه یمن با مشکلات عدیدهای روبرو هستند و به خوبی میدانند که حل مسئله یمن بدون مذاکره با ایران راه به جایی نخواهد برد.