دانشجویان پرستاری ترم ۸ دانشگاه آزاد کازرون در مورد شیوه ساماندهی کارورزیها و فارغ التحصیلی گلایههایی داشتند که منجر به تشکیل جلسه با مسئولان دانشگاه شد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ با شروع ویروس کرونا در کشور یکی از دغدغههای مسئولین وزرات علوم و وزارت بهداشت در مورد نحوه برگزاری کلاس تئوری، عملی و دورههای کاروزی دانشجویان بود. با گسترش این ویروس فرایند آموزشی دانشگاهها به صورت مجازی و یا برخی به ترم تابستان و سال آینده محول شد، اما از آنجایی که تعدادی از دانشجویان در ترم دوم سال تحصیلی ۹۹ فارغ التحصیل میشدند، تصمیم به برگزاری کلاسهای عملی و کارورزی با رعایت پروتکلهای بهداشتی گرفته شد.
در این میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی و علوم پزشکی و پرستاری که فارغ التحصیلی آنها به برگزاری دورههای کارورزی بستگی دارد، باید این دورهها را بگذرانند، ولی شرایط حضور در بیمارستانها، آن هم با وضعیت گسترش شیوع ویروس کرونا کار را برای آنان مشکلتر کرده و آنها نگران عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و شیوع آن در محیط درمانی هستند.
در این راستا، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اطلاعیهای اعلام کرد که واحدهای کارآموزی در دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی به گونهای برگزار شود که از ظرفیت کلینیکهای ویژه در ساعات عصر و حضور کارآموزان در بخشهای بالینی در قالب کشیکهای شبانه استفاده شود. همچنین این اطلاعیه از مسئولان دانشگاهها و دانشکدهها میخواهد بازه زمانی دورههای یک ماهه کارآموزی را کوتاهتر کنند.
البته دانشجویان باز هم از نحوه و برگزاری دورههای کاروزی در بیمارستانها گلایه داشتند. به طور مثال دانشجویان پرستاری ورودی ۹۵ دانشگاه آزاد کازرون از عدم نظارت به شیوه ساماندهی کارورزیهای این دانشگاه در بیمارستانها گله دارند.
این فعال دانشجویی پرستاری میگوید: از بهمن تا مرداد ماه ۹۹ که حدود ۶ ماه میگذرد، دانشجویان این ورودی در عین پرداخت شهریه کارورزی و یا کلاس آنلاینی نداشتند. از طرفی دو هفته کارورزی مدیریت هم تاثیری در سواد دانشجویان نخواهد داشت. اگر تصمیم بر حق باشد در ترم جاری ۱۰ واحد کارورزی نرفته داریم ، پس نمره آنها چگونه محاسبه خواهد شد؟
وی میافزاید: اگر قرار به ابتلای پرستاران به بیماری کرونا و خدای نکرده فوت آنان به خاطر این بیماری باشد، ترجیح میدهیم به اسم پرسنل درمانی باشیم نه به عنوان دانشجویی که دانشگاه هم پشتیبانش نیست. برخی از دانشجویان پرستار دانشگاه در طی دوره کارآموزی مشکوک به بیماری کرونا شدند و بعد از اینکه جواب تست PCR مثبت اعلام شد در قرنطینه به سر بردند. به گفته خود این دانشجویان، هیچ پیگیری و حتی احوال پرسی از سمت دانشگاه صورت نگرفته است.
این فعال دانشجویی در ادامه می گوید: دانشجویان پرستاری برای فارغ التحصیلی لازم است در پایان دوره ۴ ساله، آزمونی تحت عنوان آزمون صلاحیت بالینی بدهند. این آزمون به صورت عملی و تئوری در سالن شبیه ساز بالین (پراتیک) و با صرف هزینه برای تهیه تجهیزات صورت میگیرد، ولی بر اساس شرایط موجود و تصمیم مسئولین قسمت عملی و متعاقبا هزینه عملی بر این آزمون حذف شده و به گفته مدیر گروه، قرار به برگزاری این آزمون فقط به صورت تئوری و کتبی در محل دانشگاه است.
او می گوید شهریه واحد عملی آزمون برای ما حذف نشده و از طرف دیگر در شرایطی که آزمون و کلاس های غالب رشتههای همین واحد دانشگاهی به صورت برخط برگزار میشود، اقدامی برای مجازی کردن کارورزیها و ازمون تئوری صورت نگرفته است.
البته دانشجویان پرستاری این دانشگاه برای اینکه صدای اعتراض خود را به گوش مسئولین دانشگاه برسانند، در نامهای به رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون، معاون علوم پزشکی و مدیرگروه پرستاری دانشگاه خواستار حذف کارورزی مدیریت به صورت حضوری و برگزاری به شیوه برخط، برگزاری آزمون اسکی فارغ التحصیلی دانشجویان به صورت برخط و حذف شهریه بخش عملی آزمون اسکی و تخفیف در شهریه دانشجویان به دلیل عدم برخورداری از حداقل آموزش در ترم گذشته شدند.
دانشجویان تمایلی برای حضور کارورزی در بیمارستان ندارند
اما در این رابطه عبدالله نظری، معاون آموزشی دانشگاه آزاد کازرون در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اعتراض به شیوه کارورزی و فارغ التحصیلی دانشجویان پرستاری ورودی ۹۵ ضمن تکذیب این موضوع میگوید: دانشجویان ۱۰ واحد کارآموزی داشتند که ۸ واحد به صورت مجازی برگزار شد و در جلسه ای که مدیران گروه پرستاری فارس گرفتند، مقرر شد ۲ واحد باقی مانده را الزاما در ایستگاههای پرستاری به سر ببرند.

وی ادامه میدهد: گروهی از دانشجویان ورودی سال ۹۵ گویا تمایلی برای حضور کارورزی در بیمارستان ندارند و خواستار عودت شهریه کارورزی هستند. در صورتی که طبق قانون اگر دانشجویی درسی را نگذراند، آن واحد را باید در ترم آینده به اتمام برسانند.
به گفته معاون آموزشی دانشگاه آزاد کازرون، دانشجویان پرستاری سال ۹۵ که نمیخواهند دوره کارورزی را بگذرانند باید به صورت مکتوب در خواست بدهند تا شورای آموزش دانشگاه در این زمینه تصمیم گیری کند که به صورت ناتمام بماند یا به صورت مجازی برگزار شود.
نظری با اشاره به کارورزی دانشجویان پرستاری در بخشهای مختلف بیمارستان میگوید: بیمارستانها قوانینی دارند که ما نمیتوانیم آن را تغییر بدهیم. دانشگاه مجوزهای لازم را از علوم پزشکی برای کارورزی دانشجویان در بیمارستان گرفته است. کارورزی دانشجویان در بیمارستان چند سال است که انجام میشود و ما نمیتوانیم این را تعیین کنیم که در کدام بخش آن را بگذرانند.
برای دیدن پاسخ دانشگاه آزاد کازرون به درخواست دانشجویان پرستاری روی متن زیرکلیک کنید.
البته بعد از انتشار پاسخ دانشگاه آزاد کازرون، با پیگیریهای انجام شده از سوی انجمن پرستاری و دانشجویان ترم ۸، جلسهای با حضور نمایندگان دانشجویان پرستاری، معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی کازرون، مدیر گروه پرستاری با حضور بازرس نظام پرستاری برگزار شد. در این جلسه مقرر شد قسمتهای عملی با توجه به وضعیت نامناسب بیمارستان کازرون و عدم تهیه امکانات حفاظتی برای دانشجویان حذف شود.
به گفته کابی، دبیر انجمن پرستاری دانشگاه آزاد کازرون در این جلسه مقرر شد برگزاری کارآموزی در عرصه مدیریت به صورت نیمه حضوری و رفع اشکال باشد. آزمون آنلاین در پایان دوره ( شهریور ماه) صورت گیرد و کارآموزی دانشجویان در عرصه اورژانس و اطفال OB، از طریق ارایه محتوای آموزشی به صورت آنلاین و در اوایل شهریور باشد. همچنین آزمون آسکی (فاینال) بصورت مجازی برگزار میشود و تخفیفی در هزینه بدلیل حذف قسمت عملی به همه دانشجویان داده میشود.
به گفته دبیر انجمن پرستاری دانشگاه، در این جلسه دانشجویان خواستار تخفیف کلی شهریه برای دانشجویان شده بودند که با توجه به سیاستهای مالی دانشگاه آزاد اسلامی امکان پذیر نبود.