فناوران نانویی در دانشگاه صنعتی اصفهان دستگاه الکتروریسی را تولید کرده اند و به همراه یک شرکت دیگر ایرانی، تنها رقیبهای شرکت ال مارکو محسوب میشوند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * حدود ۶ ماه است که ویروس کرونا بر پیکره کشورمان چنگ انداخته و تاکنون بیش از ۳۶۰ هزار نفر را بیمار کرده و جان بیش از ۲۰ هزار نفر از هموطنانمان را گرفته است. از همان ابتدای شیوع کرونا، تحقیقات برای مقابله با ویروس و کاهش شیوع آن از سوی شرکتهای دانش بنیان در سراسر کشور آغاز شد. دانشجویان و استادان دانشگاه در گام اول به تولید مواد ضدعفونی کننده با نظارت دانشگاه علوم پزشکی و سازمان غذا و دارو دست زدند و در همان ماه اول، درست در زمانی که سوداگران و محتکران، انبارهای خود را از ماسک و محلولهای ضدعفونی کننده میانباشتند، سیل مواد ضدعفونی کننده تولید دانشگاهها و مراکز علمی به بازار، باعث شد تا دسترسی مردم به این مواد سخت نشود.
صنعت در خدمت مبارزه با کرونا
اما برخی شرکتهای دانش بنیان، دست به کارهای بنیادی تری در تولید مواد ضدعفونی کننده یا ماسک زدند. مثلا یک شرکت دانش بنیان در اصفهان در همان ابتدای شیوع کرونا خط تولید خود را به تولید ماسک اختصاص داد و در سه شیفت کاری به تولید این محصول استراتژیک پرداخت. همین شرکت توانست اولین خط تولید اتوماتیک ماسک سه لایه را در ایران طی ۱۰ روز راه اندازی کند. فناوری تولید این دستگاه ها، قبلا صرفا در اختیار چند شرکت اروپایی و چینی بود. اما پس از آن فناوران اصفهانی توانستند کشور را از خرید این دستگاه، بی نیاز کنند و از طرف دیگر، دستگاههایی برای صادرات به کشورهای همسایه نیز بسازند.
شرکتی دیگر هم به تولید پارچههای مورد نیاز برای تولید ماسکهای N۹۵ پرداخت. این شرکت دو محصول دارد که برای تولید این ماسک ها، مهم محسوب میشود.
شرکت نانوزیست صنعت اهورا، شرکتی دانش بنیان است که از سال ۹۷ فعالیت خود را به همت جمعی از استادان مختصص و فناور دانشگاه صنعتی اصفهان برپایه فناوریهای نانویی آغاز کرده و در حوزههایی مانند دارو و سلامت، تجهیزات و ملزومات صنعتی، عمران و ساختمان، انرژی و نفت، حمل و نقل، نساجی و پوشاک، بسته بندی محصولات کشاورزی، اپتیک و کالاهای خانگی فعالیت خود را ادامه داده است.
تولید ماسک از صفر تا صد
در این شرکت چند نوع ماسک تولید میشود و بیشترین تولید در این شرکت ماسکهای N۹۵ است. اما میتوان گفت که پارچه این ماسک نیز در همین شرکت تولید میشود، با دستگاه الکتروریسی صنعتی.
در واقع الکتروریسی از روشهای مستعد و محبوب صنعتی در تولید نانوالیاف پلیمری از محلولهای سوسپانسیون است و هدف از تولید نانوالیاف در آن، تولید الیاف پلیمری با قطر میکرومتر و نانومتر است.
علیرضا علافچیان، مدیرعامل این شرکت در گفتگو با خبرنگار دانشجو میگوید: شرکت ما ۲ محصول خاص برای مقابله با کرونا دارد؛ یکی پارچههای نانو که حاصل دستگاه الکتروریسی صنعتی است و دیگری همین دستگاه الکتروریسی که ساخته شرکت بوده و نمونههای مختلفی از آن به فروش رسیده است.
این دستگاه پیش از این در اختیار شرکت ال مارکو بوده و حالا به دست جوانان فناور کشورمان، تنها رقیب در تولید این دستگاه هستیم.
رقابت فناورانه با دنیا
علافچیان با بیان اینکه دستیابی به فناوری این محصول به شیوه مهندسی معکوس صورت گرفته است، توضیح میدهد: قیمت الکتروریسی صنعتی خارجی حدود یک میلیون دلار است و قیمت محصولی که ما به فروش میرسانیم، حدود ۸۰۰ میلیون تومان.
او با بیان اینکه یک شرکت ایرانی دیگر نیز به فناوری تولید این دستگاه رسیده است، میگوید: تکنولوژی ساخت این دستگاه، جزو تکنولوژیهای هایتک محسوب میشود و اکنون ایران دومین کشور دنیا است که به این فناوری دست یافته است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان بیان میکند: این دستگاه از مهر سال گذشته در شرکت ما تولید شده و برای ساخت محصولات دیگری مورد استفاده بوده است، اما با شیوع کرونا، خط تولید آن را به تولید ماسک n۹۵ اختصاص دادیم.
به گفته او، تاکنون شرکت نانوزیست صنعت اهورا چهار عدد از این دستگاه را به نهادهای مختلفی مانند شرکت فولاد اصفهان فروخته است و برای تولید ۲ دستگاه دیگر نیز قراردادهای امضا کرده است.
علافچیان به تولید پارچههای نانو از ۱۵ اسفند در این شرکت اشاره میکند و میگوید: پارچه ماسکهایی که در شرکت تولید میشود، محصول خودمان است و میتوانیم پارچه مورد نیاز برای تولید روزانه ۱۰۰ ماسک را تولید کنیم.
وی با بیان اینکه روزانه ۲۰ هزار ماسک N۹۵ تولید میکنیم، ادامه میدهد: تعداد شرکتهای تولیدکننده واقعی این نوع ماسک در کشور ما بسیار کم است و بیشتر ماسکهایی که به اسم N۹۵ در کشور توزیع میشود، در واقع این کیفیت را ندارد.
در شرکت نانوزیست اهورا، تستهای سریع تشخیص کرونا نیز تولید میشود. این کیتهای تشخیصی نیز بر پایه نانو ساخته شده شده است.