معاون امور حقوقی، مجلس و امور استانهای وزارت بهداشت گفت: پس از بررسیهای صورت گرفته مجلس بر قوانین مبهم حوزه سلامت خط بطلان کشید.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، طاهر موهبتی معاون حقوقی معاون امور حقوقی، مجلس و امور استانهای وزارت بهداشت در نشست خبری آنلاین توضیح داد: یکی از دغدغههای جدی جمهوری اسلامی حقوق شهروندی است و در حوزه سلامت بالاترین سطح حقوق شهروندی را شاهد هستیم، یکی از مهمترین چالشها که حقوق شهروندی را مورد تعدی قرار میدهد تعدد بخشنامهها و قوانین بالادستی بوده است.
وی گفت: عدم اطلاع مردم از حقوق خود منجر میشود که مطالبهگری آنها کاهش پیدا کند و شاهد فساد اداری باشیم، در حوزه سلامت اقدامات خوبی را شاهد بودیم و اولین حرکت تدوین قانون سیاستهای سلامت بود و حدود ۱۲۲۶۸ قانون طی سالهای اخیر در کشور به تصویب رسیده است که نشان دهنده حجم بالای قانونگذاری در کشور است.
موهبتی افزود: در برخی از کشورها که زمان قانونگذاری در آنها دو برابر ما است تعداد قوانین یک سوم کشور ایران است از همین رو تعدد قوانین منجر به فساد و تبعیض ناروا به صورت عامدانه یا غیر عامدانه میشود. تعداد احکام قانونی که در کشور صادر شده است حدود ۴۳ هزار حکم قانونی است و ۸۷۰۰ حکم مربوط به حوزه سلامت است، همکاران ما در این مقطع توانستند همه این قوانین را بررسی کنند که از مجموع ۸۷۰۰ قانون حدود ۴۲۳۹ قانون معتبر بود و ۴۴۶۱ حکم موجود غیر معتبر بوده است که حقوق دانان به همین قوانین استناد میکردند که این موضوع منجر میشد در دادگاه احکام متفاوتی صادر شود و با مردم رفتار نابرابر صورت گیرد.
وی تصریح کرد: ۴۹ درصد این احکام اعتبار داشت و مجلس ۷۰۰ حکم را از نظر موضوعی خارج کرد و به عبارت دیگر بر تمام برداشتهایی که از قوانین مبهم وجود داشت خط بطلان کشید.
معاون حقوقی و امور مجلس وزیر بهداشت افزود: این مسائل فقط حرف نیست و حتما دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز درمانی باید به آن پایبند باشند، مثل مساله زیرمیزی که در گذشته مساله مهمی بود و امروز کمتر شده است، در هر صورت وظیفه وزارت بهداشت است که حقوق شهروندی مردم را پیگیری کند البته خلاءهای قانونی در مورد حقوق مردم و بیماران هنوز هم وجود دارد در حقوق شهروندی سلامت و قانونگذاری در این زمینه بسیار فقیر هستیم در قانونگذاری و با وجود حجم زیادی از قوانین در مورد حقوق بیماران خلاءهای قانونی زیادی داریم که باید رفع شود.
وی گفت: امیدواریم در آینده نزدیک قوانینی در مجلس تصویب شود که که حقوق مردم در مراکز درمانی و بهداشتی و حقوق تولیدکنندگان دارو و غذا و مصرف کنندگان این تولیدات بیشتر رعایت شود.
موهبتی در پاسخ به پرسشی درباره اتهاماتی که علیه رضاملک زاده معاون تحقیقات سابق وزارت بهداشت شده گفت: برخی مسائل مربوط به دکتر ملک زاده که در فضای مجازی مطرح میشود درست نیست. اگر مسائلی مطرح میشود باید مستندات آن هم ارائه شود. دستگاههای نظارتی و وزارت بهداشت این مسائل را بررسی میکنند، اگر لازم باشد سازمان بازرسی ورود میکند
وی ادامه داد: من یک فرد حقوقی هستیم و نمیتوانم حرف غیر مستند بزنم، مادامی که مستندی درباره این اتهامات وجود نداشته باشد، هیچ حرفی در این زمینه نمیزنیم، کسانی که یکی دو روز اخیر حرفهایی زده اند، باید مستندات خود را ارائه کنند، ما در وزارت بهداشت قاضی نیستیم، یا شاکی هستیم یا متشاکی، البته فضای مجازی ظرفیت این را دارد که رفتارهای خود را اصلاح کنیم، اما باید مستند حرف بزنیم.
موهبتی گفت: افرادی نکاتی را مطرح کرده اند، این افراد باید مستندات را به مراجع قضایی ارائه کنند، طبیعی است دستگاههای نظارتی هم مستندات را از آنها درخواست میکنند و اگر مسالهای باشد برخورد میکنند، با کسی تعارف نداریم و اگر به تخلفی رسیدیم حتما مجازات میشود، اما اگر جرم واقعی نبود کسی که امنیت اجتماعی و آبروی کسی را برده است باید مجازات شود. ما در وزارت بهداشت یک طرف دعوا هستیم و برای قضاوت اهلیت نداریم.
معاون حقوقی وزیر بهداشت افزود: حوزه سلامت شوخی بردار نیست، اگر جرمی باشد حتما برخورد میشود و اگر کسی فضای عمومی را دچار مناقشه کند آن هم در اوج کرونا که به آرامش نیاز داریم، باید پاسخگو باشد.
وی گفت: در وزارت بهداشت از هیج تخلفی اغماض نمیکنیم، البته نباید بی سند حرف بزنیم و نباید اعتماد مردم را به پزشکان متبحر و دانشمند از بین ببریم. اعتماد مردم به پزشکان مهمترین رکن نظام درمان است و مهمترین رکن در جامعه پزشکی اعتماد به پزشک است، اما اگر کسی تخلف داشته باشد حتما با او برخورد میشود.
موهبتی افزود: در مورد تستهای کرونا سخنگو داریم ایشان باید جواب بدهند، در مورد مطالبی که دکتر احمدی نژاد گفته، اگر ایشان به شخص خاصی گفته اند، آن شخص میتواند شکایت کند یا نکند؛ اگر به دولت گفته باشد، دولت پیگیری میکند. هر کسی از سر خیرخواهی یا به هر دلیلی اگر حرفی را گفته باشد اگر در مورد وزارت بهداشت یا دولت باشد باید عکس العمل نشان دهیم، اما ابتدا باید بررسی شود بعد در مورد آن میتوانیم قضاوت بهتری داشته باشیم.
موهبتی افزود: با اعلام وزارت بهداشت مجلس اعلام کرد که از مجموع بیش از ۸ هزار قانون و حکم قانونی ۵۱ درصد فاقد اعتبار است و ۴۹ درصد این احکام را قانونی و دارای اعتبار اعلام کرد.
وی ادامه داد: در حوزه سلامت سالانه ۸۰۰ میلیون بار مراجعه به مراکز رمانی داریم. وزارت بهداشت از زمان تولد تا مرگ با مردم سر و کار دارد حجم زیادی از مراجعات هم مربوط به تولید و توزیع مواد غذایی و تجهیزات مرتبط با سلامت و آموزش است، بنابراین رعایت حقوق شهروندی در وزارت بهداشت اهمیت زیادی دارد به خصوص اینکه بر خلاف دستگاههای دیگر با جان مردم سر و کار داریم.
وی گفت: از سال ۱۲۸۵ تاکنون هر سه روز یک قانون و در هر روز ۲.۵ آیین نامه در دولتها صادر شده است و حتی رئیس یک اداره هم بخشنامه صادر کرده است در حالی که صدور بخشنامه فقط از اختیارات وزیر است، همه این مسائل ساماندهی شده و قوانین و آیین نامههای معتبر تا ۶ ماه آینده در سه جلد منتشر میشود و در سایت وزارت بهداشت نیز قرار میگیرد و معیار عمل خواهد بود. تغییر قوانین هم به جز موارد استثنایی زودتر از هر ۶ ماه امکانپذیر نیست. همه این قوانین در قالب قانون جامع نظام سلامت ساماندهی شده و ابلاغ میشود.
موهبتی افزود: تعامل مناسبی بین وزارت بهداشت و مجلس وجود دارد، یکی از برکات آن تصویب یک درصد ارزش افزوده برای سلامت است که در سال اول تصویب آن در سال ۹۴، رقم آن سه هزار میلیارد تومان بود و امسال به ۱۶ تا ۱۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت درباره حقوق مردم در دوران کرونا گفت: جریان کرونا در حقوق خصوصی و عمومی همه را غافلگیر کرد؛ در معاملات تاثیر گذار است در قوانین و مناقصهها تاثیر گذار است، ۴۷۰ میلیون تومان برای یک دستگاه اکسیژن ساز باید هزینه کنیم اگر مناقصه دو مرحلهای باشد، زمان را از دست میدهیم. گاهی ترک تشریفات داشتیم، اما در کل در قانون تاثیر کرونا دیده نشده بود.
وی ادامه داد: مثلا در مورد کسی که ماسک نمیزدند؛ چه رفتاری با او کنیم، در قانون مطلبی نداشتیم. ستاد ملی کرونا در جاهایی مقرراتی گذاشت که گاهی از جنس قانونگذاری بود شرایط کشور این را میطلبید، برخی داروها به سرعت تحت پوشش بیمه آمد و بسیاری از جرایم را ستاد ملی کرونا تصویب کرد.
موهبتی گفت: اکنون قانون جامع درباره کرونا نداریم، شورای بحران داشتیم، باید حتما برای موارد آتی فارغ از اینکه اسم آن چه بیماری باشد قوانیمی که حقوق دولتی، عمومی و مردم را تحت تاثیر قرار میدهد احیا کنیم.
وی افزود: میخواهیم کیت، واکسن یا دستگاه بیاروریم، تحریم هم هستند، تحریم کنندگان هم دروغ میکنند، اگر توان داخلی در تولید دستگاه پی سی آر و کیت نبود، واقعا به مشکل میخوردیم. حقوق مردم را مورد تعدی قرار دادند، اما آب از اب هم تکان نخورد. با این وجود بسیاری از ضروریات را ستاد ملی کرونا جواب داده است.