به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشگاه اسفراین طی نامهای با اشاره به ظرفیتهای دانشگاه اسفراین از رئیس جمهور کشور خواست تا مانع آمایش این دانشگاه شود.
متن نامه به این شرح است:
جناب آقای دکتر حسن روحانی
رئیس جمهور محترم
سلام علیکم
با صلوات بر محمد و آل محمد و با آرزوی طول عمر بابرکت برای مقام عظمای ولایت و باکمال ادب و احترام حوزه بسیج دانشجویی مجتمع آموزش عالی اسفراین به استحضار حضرتعالی میرساند، پیرو نامه جناب آقای دکتر خاکی صدیق، معاونت محترم آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص اجرای ماده ۳ مصوبه سیاستها و ضوابط اجرایی حاکم بر آمایش آموزش عالی در جمهوری اسلامی ایران، مصوب جلسه ۷۷۶ مورخ ۱۸/۱۲/۱۳۹۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی، که در شورای گسترش و برنامه ریزی آموزش عالی، الحاق مجمتع آموزش عالی اسفراین را که در شرف صنعتی شدن دانشگاه بوده است به عنوان پردیس دانشگاه بجنورد به تصویب رسانده اند؛ لذا ضمن مطالعه کامل و کار تحقیقاتی دانشجویان بسیجی پیرو طرح مذکور به استناد چند مورد ادعا داریم که در شرایط کنونی استان خراسان شمالی زیرساخت ها، امکانات و شیوه اجرایی با مصوبات طرح ذکر شده مغایرت دارد:
۱ـ با توجه به نوپا بودن دانشگاههای استان، هیأت علمیهای تکمیل نشده، وضعیت فیزیکی نابسامان دانشگاهها در خراسان شمالی، عدم وجود استقلال در حوزه دانشگاه مادراستان و نبود رویکرد استانی در نقطه مطلوب و مساعد، واضح و مبرهن است که اجرای این طرح در استان خراسان شمالی محکوم به شکستی است که جبران اتفاقات رقم خورده اولاًهزینههای سرباری را به دنبال خواهد داشت که درماده ۳ سند آمایش به دنبال کاهش آن هستند و دوماُ آن قدر زمان بر خواهد بود که استان خراسان شمالی از سیر رشد صعودی علمی پژوهشی حال حاضر باز خواهد ماند.
۲ـ با توجه به فعالیتهای انجام شده از سال ۱۳۹۰ (سال تاسیس) تا کنون مجتمع آموزش عالی اسفراین با اخذ ۱۳ رشته در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته و کارشناسی ارشد که در صحن علنی مجلس شورای اسلامی با ردیف مستقل دستگاهی ۱۲۳۳۰۲ با عنوان دانشگاه صنعتی اسفراین و با بودجه مستقل بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال با رای قاطع نمایندگان به تصویب رسیده و متعاقبا نیز شورای نگهبان قانون اساسی آن را تایید کرده است، بدیهی است که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با توجه به مصوبه مجلس، میبایست مجری قانون مصوب باشد تا دنبال اجرای نظرات و استدلالات شخصی. نیز با استناد به ماده ۴ سند آمایش آموزش عالی شورای عالی انقلاب فرهنگی که وزارت علوم موظف به حمایت ویژه به منظور ارتقای کیفیت علمی و فرهنگی و پاسخگویی به نیازهای منطقهای است، در صدد صنعتی شدن دانشگاه اسفراین گام بردارد تا الحاق آن به عنوان پردیس به دانشگاه بجنورد.
۳ـ با توجه به ماده ۲۸ برنامه ششم توسعه که آمده است ادغام، انتزاع و انحلال موسساتی که به موجب قانون تاسیس شده اند، صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی امکان پذیر میباشد. حال با توجه به توضیحات داده شده در ماده ۲ همین نامه، مصوبه مجلس شورای اسلامی، تبدیل وضعیت مجتمع آموزش عالی اسفراین به دانشگاه صنعتی اسفراین به عنوان قطب دانشگاه صنعتی شرق کشور میباشد؛ که تنها دانشگاهی است که در سال ۱۳۹۸ مصوبه ارتقاء از مجتمع آموزش عالی به دانشگاه را در کشور گرفته است؛ لذا شایسته است وزارت علوم در پی عمل به قانون مجلس شورای اسلامی باشد.
۴ـ به استناد ماده ۱ سند آمایش مراکز آموزش عالی، هدف از آمایش موسسات، توزیع عادلانه منابع، ایجاد فرصتهای برابر، استفاده از مزیتهای منطقهای، کاهش تمرکز و جلوگیری از تجمع امکانات و ... است؛ لذا باتوجه به امکانات مکفی و سرشار مجتمع آموزش عالی اسفراین که در ادامه ذکر خواهد شد بدیهی است که با توجه به اختیارات حوزه ریاست، بعد از الحاق این مجتمع به دانشگاه بجنورد به عنوان پردیس، برخی امکانات از دانشکدههای اسفراین به دانشگاه بجنورد منتقل خواهد شد، که احتمال میرود ارتقای کیفی که در ماده ۳ سند آمایش ذکر شده است، در خصوص مرکز آموزشی مادر یعنی دانشگاه بجنورد به کار رفته و از ارتقای کیفی پردیسها جلوگیری شود.
۵ـ با اندک توجه و دقت نظری به مجتمع آموزش عالی اسفراین موارد ذیل به چشم میخورد:
• دانشگاهی با ۴۸ عضو هیات علمی که بعضی از اساتید در رده یک درصد دانشمندان برتر دنیا، و بعضی دیگر در بازه دو درصد دانشمندان برتر دنیا قرار گرفته اند.
• پژوهشگر برتر استان خراسان شمالی در سه سال اخیر از اساتید این مرکز میباشد.
• حداقل ۸ هکتار فضای فیزیکی سند دار وزارت علوم که ۳۵۰۰۰ متر مربع آن مختص به زیرساختهای آموزشی، پژوهشی، آزمایشگاهی و ورزشی است که در هیچ یک از دانشگاههای استان این میزان دیده نمیشود.
• امکانات آزمایشگاهی و تحقیقاتی بیش از ۱۰۰۰ میلیارد ریال.
• دارا بودن بزرگترین سالن همایش استان با ظرفیت بیش از ۸۰۰ نفر.
• وجود دو مجموعه خوابگاهی با ظرفیت ۴۵۰ نفر برای دانشجویان پسر و ۱۶۵ نفر برای دانشجویان دختر.
• زیرساختهای ورزشی از جمله (سالن ورزشهای رزمی وکشتی، سالن روباز ورزشی، زمین چمن، سالن چند منظوره ورزشی، سالن بدنسازی و ...) که بیشترین سرانه ورزشی استان را به دانشجویان این مجتمع اختصاص داده است.
• حضور بیش از ۳۰۰ دانشجو در طرح آموزش همکاری محور (COAP) در دو قطب صنعت شرق کشور، یعنی کارخانه فولاد و لوله گستر اسفراین که برای نخستین بار در سطح وزارت علوم انجام گرفته و مورد تقدیر وتشویق واقع شده است.
• اشتغال بیش از ۸۰ کارمند جوان، و از همه مهمتر تحصیل نزدیک به ۱۹۵۰ دانشجو جوان از سراسر کشوردر حال حاضر.
بعد از نگاه به زیرساختها و امکانات مذکور، متوجه مغایرت این طرح با کلیت سند آمایش، که درتلاش برای ارتقای مراکز آموزش عالی است خواهیم شد.
۶ـ با توجه به ماده ۳ سند آمایش شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم به منظورساماندهی واحدهای آموزش عالی میتواند موسسات آموزش عالی را تجمیع و یا ادغام کند. طبیعی است که ساماندهی در مراکز آموزش عالی بدین معناست که
۱. مراکزی که سطح علمی و پژوهشی پایین تری دارند بصورت الحاقی یا انحلالی با دانشگاه برتر تجمیع شوند.
۲. از نظر مالی و اقتصادی یا آن قدر توان مالی مسکوت دارند که بلااستفاده مانده است و بهتراست این مقدار هزینه اضافی و سربار، به مرکز آموزش عالی مادر اختصاص یابد و درباره آن در دانشگاه مرجع تصمیم گیری شود و یا از نظر اقتصادی نیازمند به مرکز آموزش عالی مادرباشد.
۳. مرکزی که از نظر علمی رشد بالا و مناسبی داشته باشد، اما از نظرمزیتهای علمی، امکانات و زیرساخت ها، برای رشد عالی در زمینههای مختلف علمی و پژوهشی و ... نیازمند به امکانات دانشگاه مرجع تری باشد.
حال موضع دانشجویان بسیجی این مرکز آموزش عالی این است که هیچ یک از شرایط الحاق ذکر شده در بالا، در مورد این مرکز ابدا صدق نمیکند. چرا که اولا رتبه علمی این مجتمع در آخرین گزارش پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با ۴۸ عضو هیات علمی رتبه ۶ میباشد، در صورتی که دانشگاه بجنورد با ۱۴۸ عضو هیأت علمی در همین گزارش رتبه ۷۷ ام را کسب نموده است. دوما با توجه به تصویب ردیف بودجه مستقل برای این مجتمع در مجلس شورای اسلامی، که رقم آن قریب به ۲۳۰ میلیارد ریال است، الحاق آن به دانشگاه مادر استان برای ریاست دانشگاه بجنورد به آرزویی میماند. فلذاست که اصرار به الحاق این مجتمع به دانشگاه بحنورد دارند. سوما با توجه به امکاناتی که در بند ۴ همین نامه ذکر شده است، انتظار میرود وزارت علوم در تصمیم گیری خود تجدید نظر نموده و تصمیم درست تری در خصوص آمایش این مرکز به دانشگاه بجنورد داشته باشد.
۷ـ همچنین به استناد ماده ۸ سند آمایش آموزش عالی شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم موظف به حمایت ویژه ازدانشگاههای پیگیر وضعیت اشتغال و کارآفرینی دانش آموختگان شده است. حال با صنعتی بودن نام اسفراین در شرق کشور و وجود کارخانههای صنعتی از قبیل کارخانه فولاد، لوله گستر، آذین فورج، فولاد کیمیای صبا و دهها کارخانه و کارگاه از این دست، این سوال مطرح میشود که وجود دانشگاه صنعتی در این منطقه در وضعیت اشتغال دانشجویان موثرتر است یا وجود پردیس دانشگاه بجنورد؟!
با این تفاسیرمجتمع آموزش عالی و فنی مهندسی اسفراین با معرفی طرح شاخص ارتباط با صنعت با دو صنعت نامبرده در بند ۵ این نامه رتبه نخست در تعداد اشتغال و بکارگیری دانشجویان و مهارت افزایی آنها در وزارت علوم را کسب نموده، که نیاز به حمایت ویژه دارد و الحاق آن به دانشگاه دیگر باعث تضعیف فعالیتهای قبلی خواهد شد و بسیاری از فرصتهای شغلی ایجاد شده را از بین خواهد برد و این یعنی مغایرت علنی با ماده مذکور سند آمایش که بر خلاف پیشرفتهای شهرستان واستان نیز خواهد بود.
در پایان میتوان این نقد را متوجه تصمیم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانست که، چرا این طرح را از دنشگاههای معتبر و بزرگ با ریسک پذیری و توان مدیریت بالاآغاز نمیکند و مجتمعهای استانهای کوچکی مثل خراسان شمالی را هدف پایلوت سازیهای وزارتی خود قرار میدهند.
مزید استحضار بیان میدارد که مجتمع آموزش عالی و فنی مهندسی اسفراین جهت تبدیل شدن به دانشگاه صنعتی، که آوردههای فراوانی برای این شهرستان و استان خواهد داشت از دو گذرگاه شخص وزیر علوم یا مصوبه هیات امنای دانشگاههای استان خواهد گذشت؛ که متاسفانه نگاه مقام عالی وزارت علوم نگاه صنعتی شدن این مجتمع نبوده و در مورد گذرگاه دوم نیز میبایست گفت که ریاست هیات امنای دانشگاههای استان، رییس دانشگاه بجنورد بوده که با نظر به آمایش این مجتمع سعی در تحت سلطه کشیدن منابع مشروح در این نامه به نفع دانشگاه بجنورد دارند؛ و من اله توفیق
رونوشت:
دکتر غلامی، وزیرمحترم علوم، تحقیقات و فناوری
دکتر زاکانی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
ایت اله یعقوبی، نماینده محترم، ولی فقیه در استان خراسان شمالی
دکتر شجاعی، استاندار محترم خراسان شمالی
حجه الاسلام و المسلمین محمدیان، امام جمعه معزز شهرستان اسفراین
مهندس رستمی، فرماندار محترم شهرستان اسفراین