طی چندماه گذشته خبریهایی مبنی بر ساخت سریال شهید باکری در رسانهها منعکس شده است. این مجموعه به کارگردانی هادی حجازیفر و تهیهکنندگی ابوالفضل صفری در ۷ قسمت با پروداکشن سینمایی تولید میشود و محصول سیمافیلم است.
گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو- مژگان صلایی؛ آسمان دفاع مقدس ایران پر از ستاره است، ستارههایی که بعد از گذشت سی سال همچنان ناشناخته ماندهاند. برای به تصویر کشیدن این ستارهها باید سراغ سینما و تلوزیون رفت. شهدای دفاع مقدس حکم این ستارگان را دارند، انسانهایی شبیه مردم عادی، اما با روحی بزرگ که میتوانند برای همه تبدیل به الگویی کمنظیر شوند به شرط آنکه تصویر، واقعیترین و نزدیکترین روایت را از این شهدا ارائه دهد.
طی چندماه گذشته خبریهایی مبنی بر ساخت سریال شهید باکری در رسانهها منعکس شده است. این مجموعه به کارگردانی هادی حجازیفر و تهیهکنندگی ابوالفضل صفری در ۷ قسمت با پروداکشن سینمایی تولید میشود و محصول سیمافیلم است. «فارس باقری» و «امیر نوروزی» در کنار هادی حجازی فر نگارش نهایی فیلمنامه سریال «شهید باکری» را به اتمام رسانده¬اند. فارس باقری نمایشنامهنویس، کارگردان و نویسنده است. باقری طی سالهای گذشته در عرصه تدریس و تولید تئاتر فعالیت داشته و امیر نوروزی نیز در آثاری همچون نمایش «لانچر ۵» به ایفای نقش پرداخته است.
هادی حجازیفر برای سایر نقشهای این سریال سراغ بازیگران جوان تئاتر رفت و طی اعلامیهای از بازیگران بین هفده تا بیست و هفت ساله دعوت کرد تا بخش کوتاهی را به صورت ویدیو برای فارس باقری به عنوان مسئول انتخاب بازیگر اثر ارسال نمایند. در نهایت بازیگرانی جوان و شبیه به شخصیتهای اصلی که در باورپذیرتر کردن سریال کمک کنند، انتخاب شدند.
کدام مقطع از زندگی شهید باکری به تصویر کشیده خواهد شد؟ طبق شنیدهها، قرار است در سریال شهید باکری به دو برش از زندگی شهید مهدی باکری پرداخته شود. یک برش مربوط به عملیات خیبر و برش دیگر قصه حد فاصل عملیات خیبر تا بدر است. قصه روایتگر حماسه بزرگ خیبر و تصویری از رشادتهای لشکرعاشوراست. خیبر، نام عملیات تهاجمی نظامی نیروهای مسلح ایران در خلال دوران دفاعمقدس بود که بهصورت مشترک توسط سپاهپاسداران (در منطقه هورالعظیم) و نیروی زمینی ارتش (در منطقه زید) و با پشتیبانی هوانیروز و نیرویهوایی ارتش اجرا شد. این عملیات در ۳ اسفند ۱۳۶۲ آغاز شد و پس از ۲۰ روز نبرد خونین در ۲۲ اسفند ۱۳۶۲ با فتح جزیره مجنون توسط نیروهای ایرانی بهپایان رسید.
در این عملیات حاج محمدابراهیم همت (فرمانده لشکر ۲۷ محمد رسولا...) و حمید باکری (جانشین فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا) به شهادت رسیدند. یک سال بعد، عملیات بدر که عملیات گسترده نظامی نیروهای مسلح ایران در خلال جنگ تحمیلی بود در اسفند ۱۳۶۳ به مدت ۱۰ روز در منطقه هورالعظیم و به قصد تصرف جاده بغداد ـ بصره انجام شد، اما به دلیل پدافند سنگین دشمن بعثی، این عملیات موفقیتآمیز نبود ودر ۲۵ اسفندماه حاج مهدی باکری، فرمانده لشکر عاشورا بر اثر برخورد تیر مستقیم مزدوران بعثی به درجه رفیع شهادت نائل شد. هنگامی که پیکر مطهرش را از طریق آبهای هور انتقال میدادند، قایق حامل پیکر وی مورد هدف آرپیجی دشمن قرار گرفت و قطره ناب وجودش به دریا پیوست.
این سریال به طور ویژه به چگونگی شکلگیری و فعالیت لشکر عاشورا در دوران دفاعمقدس نیز میپردازد. شهیدمهدی باکری در عملیاتهای متعددی شرکت داشت: فتحالمبین، والفجر مقدماتی، والفجر یک تا چهار، مسلمبنعقیل، رمضان و بیتالمقدس از آن جمله است. او بعدها به فرماندهی تیپ عاشورا رسید؛ تیپی که چندی بعد به لشکر تبدیل شد و به عنوان یکی از لشکرهای خطشکن دفاعمقدس شناخته میشد.
در همه این سالها بارها ساخت سریال شهید باکری تا مرحله تصویب طرح و حتی فیلمنامه در جلسات شوراهای سازمانی صداوسیما رفته و حتی بودجههایی رد و بدل شده، اما به سرانجام نرسیده بود، اما این بار به نظر میرسد وارد مرحله تولید و نمایش شده است.
چرا حجازیفر؟ هادی حجازیفر، کارگردانی، بخشی از پژوهش و بازیگری این سریال را برعهده دارد و ماههای اخیر درگیر سوژه و تحقیقات بوده است، از لوکیشنهای مختلفی بازبینی کرده و چندین بار با خانواده شهید باکری به گفتگو نشسته است. دغدغه او درباره ساخت این سریال البته فراتر از یک کار سازمانی هم هست. عموهای حجازیفر همرزمان شهید باکری بودهاند و دو تن از آنها به شهادت رسیدهاند و او انگیزه بالایی برای ساخت این سریال دارد.
راه رفتن روی طناب شهید مهدی باکری بی شک یکی از فرماندهان مهم و اثرگذار دوران دفاع مقدس بود که سبک و سیاق فرماندهی وی در آن دوران برای بسیاری از علاقهمندان به تاریخ دفاع مقدس از جذابیتهای بسیاری برخوردار است که اگر پاسخ درست و روایتسازی صحیحی به این کنجکاویها در قالب آثار هنری داده شود بیتردید تاثیرپذیری بیشتری بر مخاطب خواهدداشت. همان اتفاقی که برای برخی فیلمهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی روایتگر زندگی شهدای دفاعمقدس افتاده است. هر چند برخی از آثاری که داستان زندگی شهدا را روایت کردهاند به خاطر عدم کیفیت مناسب، ضربه جبرانناپذیری به وجهه شهدا زدهاند.
همین مسائل سبب شده در سالهای اخیر فیلمسازان با احتیاط عمل بیشتری به سمت و سوی تولید آثار سینمایی و تلویزیونی با محوریت شهدای دفاعمقدس بروند، زیرا تولید اثر از زندگی چهرههای سرشناس و شاخصی که برای مردم کشور از ارزش و احترام بالایی برخوردار هستند، مثل راه رفتن روی طناب برای فیلمسازان است که با کوچکترین اشتباهی، فیلمساز و اثرش را به ورطه سقوط میکشاند و حتی میتواند تا تحریف تاریخ هم پیش برود.