لایحه بودجه ۱۴۰۰ توسط معاون پارلمانی رئیس جمهور به نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تقدیم شد که غیبت رئیس جمهور در این جلسه در تاریخ مجالس بعد از انقلاب بی سابقه است.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، هر ساله دولت در آذرماه لایحه بودجه سال آینده را به مجلس شورای اسلامی ارائه میکند. این لایحه توسط رئیس جمهور همراه با دفاعیات خود تقدیم رئیس مجلس میشود، اما امسال متفاوتتر از سالهای گذشته لایحه بودجه به مجلس رسید.
استمرار قرنطینه روحانی
با اغاز اپیدمی کرونا در کشور حسن روحانی رئیس جمهور با قرنطینه کردن خود در محل کار، مدیریت کشور را به صورت مجازی و از راه دور اداره کرد یا اقدامات لازم توسط رئیس دفتر یا معاونین خود به صورت حضوری انجام شد. حتی رئیس جمهور برای دفاع از وزرای پیشنهادی دولت هم حاضر نشد در صحن علنی مجلس حضور پیدا کند و برای توجیه اقدام خود مصوبه ستاد کرونا بر رعایت پروتکلهای بهداشتی را یادآور شد.
بی اعتنایی دولت همچنان ادامه دارد
اما این بار اقدام دولت و رئیس جمهور در شان مجلس شورای اسلامی نبود. ابتدا معاون رئیس سازمان برنامه و بودجه ضمن اعلام مخالفت دولت با طرح اصلاح ساختار احکامی از بودجه سال ۱۴۰۰، گفت: دولت لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ را تنظیم کرده و امکان تغییر آن طبق طرح نمایندگان وجود ندارد چرا که موجب به تعویق افتادن تقویم لایحه به مجلس میشود. پورمحمدی تصریح کرد: روز ۱۲ آذرماه لایحه از سوی دولت به مجلس تقدیم خواهد شد.
بعد از چنین اظهار نظری از سوی معاون نوبخت خبر آمد که نوبخت قصد دارد لایحه بودجه ۱۴۰۰ کشور را خود تقدیم مجلس کند و باز خبری از حضور روحانی در مجلس شورای اسلامی نبود.
رئیسجمهور امروز درباره عدم حضور خود در مجلس گفت: عدمحضور من در مجلس بهخاطر مصوبه دیروز مجلس نیست که البته دولت با آن مصوبه موافقت ندارد و آن را برای روند فعالیتهای دیپلماتیک مضر میداند اما نرفتن من به مجلس صرفاً بهدلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
وی افزود: علاقمند بودم طبق روال سالهای گذشته سخنان امروزم خطاب به مردم عزیز و نمایندگان محترم در خانه ملت و صحن علنی مجلس شورای اسلامی ایراد میشد و عدمحضور در مجلس صرفاً بهدلیل مصوبات ستاد ملی کروناست و ما همه موظف هستیم دستوراتی را که ستاد ملی کرونا صادر میکند برای سلامت جامعه بهعنوان وظیفه قانونی و شرعی اجرا کنیم.
رئیسجمهور تصریح کرد: گمانهزنیهایی که ممکن است در رسانهها مطرح شود که عدمحضور من در مجلس بهخاطر مصوبه دیروز مجلس است، اینطور نیست که البته دولت با آن مصوبه موافقت ندارد و آن را برای روند فعالیتهای دیپلماتیک مضر میداند اما نرفتن من به مجلس صرفاً بهدلیل رعایت پروتکلها بوده است و نه مسئله دیگر.

اما امروز در صحن علنی مجلس شورای اسلامی فارغ از حضور روحانی اتفاقی افتاد که برای همگان جای شگفتی داشت. محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور نه تنها در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حضور نیافت بلکه لایحه بودجه ۱۴۰۰ بدون دفاعیات دولت توسط حسینعلی امیری معاون پارلمانی دولت به علی نیکزاد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی که ریاست جلسه را برعهده داشت تقدیم شد.
البته قالیباف و قاضی زاده هاشمی به عنوان رئیس و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز برای تقدیم بودجه غایب بودند که نشان از اعتراض آنها به رفتار روحانی داشت.
حضور رئیس مجلس در زمان تقدیم لایحه بودجه در ساختمان مشروطه
باید رئیس جمهور لایحه بودجه ۱۴۰۰ را امروز تقدیم مجلس میکرد
در این باره احد آزادی خواه در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در تذکری با استناد به ماده ۱۸۲ آئین نامه داخلی مجلس، گفت: دستور نخست بعد از پایان تنفس تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بود حال براساس آئین نامه داخلی مجلس هر نماینده میتواند در زمان بررسی دستور تذکر و اخطار بدهد.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما شرایط کشور و وضعیت شیوع بیماری کرونا و مصوبات ستاد مقابله با این بیماری را کاملا درک میکنیم و خوشبختانه تدابیر لازم بهداشتی و همچنین پروتکلهای مربوطه برای برگزاری جلسات علنی صورت گرفته تا کار در مجلس تعطیل نشود.
وی گفت: ما امروز مهمترین مسئله کشور در سال ۱۴۰۰ یعنی بررسی و تصویب بودجه را در دستور داشتیم که در این لایحه حقوق معلمان، کارکنان، کارگران، کشاورزان و همچنین اعتبارات حوزههای مختلف از جمله جاده، راه، ریل، سرمایه گذاری و مالیات دیده میشود از این رو هم مجلس و هم دولت نباید نسبت به این مسئله کم توجهی کنند.
آزادیخواه افزود: به نظر من سزاوار بود که آقای روحانی به خاطر مردم و آینده کشور و با تشدید مراقبتهای بهداشتی در پارلمان، در صحن علنی امروز حضور پیدا میکرد و توضیحاتی را درباره لایحه بودجه ۱۴۰۰ میداد تا مردم در این رابطه اطلاع کسب کنند حال من قضاوت را به مردم میسپارم.
در این نشست علی نیکزاد نایب رئیس مجلس در پاسخ به تذکر این نماینده، گفت: من با فرمایشات شما موافقم، اما براساس ماده ۸۲ آئین نامه داخلی مجلس، دولت موظف به تقدیم لایحه بودجه است.
به گزارش دانشجو، متن لایحه بودجه چاپ خواهد شد و در راستای بررسی این مهم در اختیار نمایندگان قرار خواهد گرفت؛ و نمایندگان ۱۰ روز فرصت دارند پیشنهادات خود را درباره لایحه بودجه به کمیسیون تخصصی ارائه دهند همچنین کمیسیون مربوطه نیز دو هفته مهلت خواهد داشت تا این پیشنهادات را بررسی کند. پس از پایان مهلت دو هفتهای کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ تشکیل خواهد شد.