شمسایی نیا: اگر جریانات اجتماعی انقلاب اسلامی اعم از بسیج دانشجویی یا تشکلهای انقلابی دیگر نتوانند خدمات خود را برای مردم به درستی تبیین کنند با نزول و کسر سرمایه اجتماعی خود روبه رو میشوند و اگر این روند ادامه یافت، دیگر بود و نبود جنبش دانشجویی فرقی ندارد.
معتقدم جریان دانشجویی در چند سال اخیر با گریز از سیاست محوری و تعادل در عرصههای نقش آفرینی مانند نقش آفرینی در کمک به سیل زدگان، کمکهای مومنانه در ایام شیوع ویروس کرونا و کمک به مستضعفان توانسته سرمایه اجتماعی خود را احیاء کند.
به هر روی جنبش دانشجویی هر چقدر درگیر مناقشات غیر ضرور سیاست داخلی شود از سرمایه اجتماعی آن کاسته خواهد شد و هر چقدر میزان خدمت رسانی به مردم ارتقاء پیدا کند میزان سرمایه جنبش دانشجویی افزایش پیدا مییابد؛ و نکته دوم اینکه از بدو انقلاب اسلامی دوگانهای تحت عنوان «نهضت گرایی- نهادگرایی» وجود داشته که نهضت گرایی عمدتاً ناظر به مردم گرایی و حرکتهای میدانی و اجتماعی و «ضد بروکراتیک» بوده است که از مصادیق آن میتوان به جهاد سازندگی و یا تشکیل نیروی مقاومت بسیج اشاره کرد و نهادگرایی نیز عمدتاً متمرکز بر فضای دیوان سالاری و دخیل نکردن مردم در امر حکمرانی بوده است. با این وجود ما امروز به شدت نیازمند بازگشت از فضای نهادی به فضای نهضتی هستیم اگر چه این اتفاق در برخی از مجموعها افتاده، اما در مجموع بازگشت از فضای نهادی به فضای نهضتی در پیگیری مسائل اساسی انقلاب اسلامی جزو اولویتهای اصلی و ضروری جنبش دانشجویی باید باشد.
احیاء نهضت گرایی اجتماعی لازمه تحقق گام دوم انقلاب
شمسایی نیا: همانطور که ذکر شد تربیت نیروی نخبگانی که قدرت تصمیم سازی داشته باشد، نقش آفرینی عمومی و نقش آفرینی تخصصی سه کارویژه اساسی جنبش دانشجویی مسلمان در گام دوم انقلاب اسلامی هستند. همانطور که اشاره شد گاهی اوقات سرعت بدنه کارشناسی کشور به اندازه سرعت بعضی مسئولین انقلابی نیست و این در حالی است که بدنه کارشناسی انقلابی و مدیران انقلابی باید در گام دوم با هم همگام باشند؛ بنابراین این همگام بودن باید از خروجی نقش آفرینی تخصصی تشکلهای دانشجویی محقق شود. ضمن اینکه گام دوم انقلاب اسلامی یعنی تعمیق انقلاب اسلامی با این وجود یکی از نگرانیهای جدی بنده حجم کم مطالعه و رسانه زده شدن جنبش دانشجویی است و اینها جزو مسائلی هستند که باید در گام دوم انقلاب حل شوند.