مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت درباره قیمت داروهای تحت لیسانس در کشور گفت: قیمت داروهای تحت لیسانس در داخل ایران ۶۰ تا ۸۰ درصد قیمت دیگر نقاط جهان است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حیدر محمدی در برنامه تهران کلینیک رادیو تهران درباره عوامل تاثیرگذار بر قیمت دارو گفت: بخشی از داروها وارداتی و بخشی تولید داخل است. داروهای صد درصد تولید داخل خیلی متاثر از قیمت ارز نیستند، اما داروهایی که بخشی از مواد اولیه آنها نیازمند ارز است با افزایش یا کاهش قیمت ارز تحت تاثیر قرار میگیرند. تولید کنندهای که ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرد یعنی یارانهای به قدر یک ششم نرخ دلار دریافت کرده است.
وی در ادامه افزود: به ماده اولیه داروهای تولید داخل ارز ۴۲۰۰ تومانی تعلق میگیرد، اما داروهای وارداتی به شرطی ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکنند که مشابه داخلی نداشته باشند و فقط سه درصد داروهای ما تحت لیسانس نیست و مشابه داخلی ندارد؛ بنابراین فقط این سه درصد داروی وارداتی ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکنند.
مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه فقط ۱۰ درصد انسولین مصرف بیماران در داخل کشور تولید میشود گفت: ما مجبوریم انسولین را وارد کرده و به آن ارز دولتی بدهیم. قیمت انسولین آزاد، یک پنجم نرخ واقعی است، چون با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود.
وی درباره پلاویکس گفت: نام ژنریک این دارو کلوپیدوگرل است و خیلی از شرکتهای داروسازی داخلی آن را به صورت انبوه تولید میکنند که برای نیاز کشور کافی است. البته پلاویکس هم در داخل کشور تولید میشود، اما چون مشابه داخلی آن وجود دارد؛ گرانول این دارو با ارز آزاد وارد میشود در نتیجه، چون ارز آزاد طی یکسال اخیر از ۱۱ به ۳۰ هزارتومان رسید قیمت پلاویکس هم افزایش یافت. طی این دوره شرکت، قیمتهای متعددی را ارائه داده است.
حیدری از بیماران خواست: اگر مشکل ندارند از نمونههای داخلی با قیمت پایینتر و پوشش بیمهای استفاده کنند، چون به جهت حمایت از تولیدکننده داخلی نمیتوان به بسیاری از مواد اولیه ارز دولتی اختصاص داد.
مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت درباره داروهای تولید داخلی که افزایش قیمت داشته اند اظهار داشت: بیمه پایینترین قیمت دارو را پوشش میدهد، ولی منابع بیمه اجازه نمیدهد داروهای تحت لیسانس مثل پلاویکس، چون مشابه داخلی دارند تحت پوشش بیمه قرار گیرند. شرکتهای وارد کننده مجبورند مواد اولیه خود را از شرکت تولیدکننده خارجی تامین کنند. کسانیکه میگویند داروخانههای خارج از کشور، پلاویکس شرکت سانوفی را ارزانتر میفروشند خواست این موضوعات را به صورت مستند گزارش دهند.
وی افزود: قیمت گذاری ما قطعا پایینتر است. در روش "کاست پلاس" ما هزینههایی که شرکت دارد را تهیه میکنیم و بعد بر اساس آن قیمت میدهیم در روش "رفرانس پلاس" قیمت دارو در کشورهای مرجع مثل ترکیه و یونان استعلام میشود و از ۶۰ تا ۸۰ درصد قیمت این کشورها قیمت میدهیم؛ بنابراین داروها در کشور ما ارزانتر از دیگر کشورها است. لیست قیمت این داروها هم در سایتهای قیمت گذاری بین المللی دارو موجود است.
محمدی خاطرنشان کرد: علیرغم افزایش قیمت برخی داروها، انسولین نه تنها افزایش قیمت نداشته بلکه کاهش قیمت هم داشته است. قیمت انسولین حدود ۳۵ هزار و ۷۰۰ بود و پس از واردات فوریتی، نرخ آن به حدود ۳۰ هزار تومان رسید. بخشی از انسولینهای داخلی که به صورت مناقصهای وارد کشور شد با قیمت ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان توزیع شد. با توجه به اینکه اقبال بیماران در تمام دنیا از انسولین ویالی به سمت انسولین قلمی رفته است میزان مصرف این نوع انسولین افزایش یافته است.
وی افزود: میزان واردات انسولین قلمی در کشور افزایش یافته است. در حال حاضر برای دی و بهمن سهمیه انسولین داروخانههای دولتی و منتخب توزیع شده است. دو کارخانه داروسازی جدید هم در حال راه اندازی خط تولید برای تولید انسولین قلمی هستند که ان شاء الله در سال آینده انسولین داخلی توسط سه کارخانه تولید شود.