مرکز رشد و پردیس فناوری یزد با گذشت حدود ۸ سال از آغاز فعالیتهایش توانست با جذب شرکتهای کارآمد به تولید و یا اختراع محصولات گوناگونی دست پیدا کند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، قدیم ترها که خانوادههای متمول ایرانی فرزندانشان را به امید تحویل گرفتن دکتر و مهندس به اروپا میفرستادند، رفته رفته این دید را در بطن فرهنگ ایرانی مطرح کردند که تمامی جوانان برای گذراندن پلههای ترقی مجبور به شرکت در دانشگاه و تحصیل در رشتههایی هستند که ذرهای علاقه به آنها ندارند؛ بنابراین امروزه شاهد لیسانسهها و فوق لیسانسههای بسیاری در دانشگاههای سراسر کشور هستیم که یا جویای کار هستند و یا در حیطهای مجزای رشته تحصیلی شان مشغول به خدمت رسانی اند.
با این وجود تعدادی با وجود علاقه شخصی، انتخاب رشته کردند و بعدها در حوزههای مربوطه درخشیدند. بروز و شکل گیری پارکها و مراکز رشد در دانشگاهها بانی خیر شد و توانست سر و سامانی به فناوران و افرادی که در رشتههای گوناگون تخته سیاه کردند، بدهد. هرچند که تولید علم هنوز هم با میزان دانشجویان تناسبی ندارد، اما در صورت قرارگیری در مسیری اصولی، میشود افقی روشن برای قلههای فناوری ایرانی متصور شد.
پردیس فناوری دانشگاه یزد یکی از مراکزی است که توانسته با اتکا به نیروی دانشجویان به موفقیتهای چشگیری دست پیدا کند. برای آشنایی بیشتر با احمدرضا فقیه خراسانی، رئیس این مرکز به گفتگو نشستیم. او در ابتدا میگوید: ما در مرکز رشد به حمایت از شرکتهای فناور میپردازیم و هدفمان از این کار عقد قراردادهای خوب و رفع مشکلات صنعت است. ما جز دانشگاههایی هستیم که از ۸ سال گذشته با در نظر گرفتن ایده تبدیل شدن به یک دانشگاه کارآفرین در حال حرکمت هستیم و این امر خودش را در پردیس فناوری دانشگاه نشان داده است.
فقیه خراسانی میگوید: برای اینکه بتوانیم تعامل خوبی با پارک علم و فناوری یزد داشته باشیم دو مرتبه تفاهم نامه مشترک امضا کردیم و تمام شرکتهای مستقر در مرکز رشد دانشگاه را با پذیرش پارک علم و فناوری استان پذیرش میکنیم. اکوسیستم فناوری طراحی شده در دانشگاه یزد، تقریبا تمام اجزای مورد نیاز مثل کارگاه نوآوری که در آن به برگزاری جلسات در بین دانشجویان برای آموزش عملی و یا تشویق کارآفرینی به آنها میپردازد و همچنین تشویق مادی و معنوی برای ثبت ایده و اختراع دانشجویان را داریم. به همین منظور برای کمک مالی در چهار سقف مختلف کمکهای نقدی را برای پیاده سازی ایدههای دانشجویی پرداخت میکنیم، تا نمونه حداقلی را طراحی کنند.
رئیس مرکز رشد دانشگاه یزد ادامه میدهد: در پردیس فناوری دو شتابدهنده داریم: شتاب دهنده شرکتهای پیشگامان و سندبارکه توسط بخش خصوصی مدیریت میشوند. دانشجویانی که برای راه اندازی کار و تولید ایده هایشان هنوز به بلوغ نرسیده اند، با مراجعه به این دو شرکت راهنمایی شده و با برنامه ریزی اصولی وارد این مسیر میشوند. به صورت کلی ۴۰ شرکت در مرکز رشد دانشگاه یزد مستقر هستند که اکثرا توسط اعضای هیات علمی، دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه یزد تشکیل شدهاند. ناگفته نماند، شرکتهای بزرگ که بعد از دوره رشد که آن را در دانشگاه، پسارشد مینامیم، خواستار استقرار در مرکز هستند را در دانشگاه پذیرش میکنیم.
وی اظهار میکند: همچنین از شرکتهایی که عضو هیات علمی هستند، اما به هر دلیلی نمیتوانند در فرایند پذیرش پارک شرکت کنند و در راستای رشد علمی به این مرکز کمک برسانند، خدمات استقرار را ارائه خواهیم داد. معاونت علمی دانشگاه نگاه ویژهای به حمایت از فناوران دارد و تا کنون سه خوابگاه سابق بازسازی و در اختیار شرکتهای مستقر در مرکز رشد قرار گرفته و مجموعه کارگاهی با هدف ارائه خدمات در دست تاسیس است.
بروز و شکل گیری پارکها و مراکز رشد در دانشگاهها بانی خیر شد و توانست سر و سامانی به فناوران و افرادی که در رشتههای گوناگون تخته سیاه کردند، بدهد.
فقیه خراسانی با اشاره به کمک هیات امنا دانشگاه یزد برای رشد فناوری در مرکز رشد دانشگاه تاکید میکند: با کمک و حمایتهای صورت گرفته از سمت هیات امنای دانشگاه یزد، یک حوزه ۲۵ هکتاری از محیط دانشگاه را به عنوان ناحیه صنعتی به شرکتهای مستقر در دانشگاه ارائه دادیم تا اعضای این شرکتها خودشان شرکتشان را بسازند. اگر بخواهم به نقاط روشنی که توسط فناوران ایجاد شده بپردازم باید به شرکت پارسی جو که یکی از موتورهای جستجو مانند گوگل بوده و از شرکتهای مطرح مستقر در مرکز است، اشاره کنم. اکثر شرکتهای مرکز رشد دانشگاه یزد در حوزه آی تی و فنی مهندسی مشغول به کار هستند.
وی اظهار میکند: البته به تازگی به رشتههای علوم انسانی نیز ورود کرده و شرکتهایی با رویکردهای این چنینی را پذیرش میکنیم. نباید این نکته را نادیده بگیریم که در علوم انسانی حوزههای جدیدی داریم که محصول محور نیست و مرز بین پژوهش وفناوری در این رشته، مرز نزدیک و باریکیست. برای مثال به فعالیت شرکتهای علوم شناختی، شرکتهای فعال در حوزه مارکتینگ و منابع انسانی اشاره میکنم.
طراحی آنالایزر ارتعاشات؛ دستگاهی با تکنولوژی روز دنیا
برای آشنایی با روند فعالیتهای مرکز رشد دانشگاه یزد به گفتگو با دو عضو فعال و مستقر در این دانشگاه پرداختیم. رفیعیان، رئیس شرکت فناوری پایش گستر ماهان ایساتیس، از شرکتهای مستقر در مرکز رشد و پردیس فناوری دانشگاه یزد در خصوص فعالیتهای این شرکت به خبرنگار ما میگوید: شرکت ما در سال ۹۲ با هدف پایش وضعیت ماشینها تاسیس شد. کاری که میکنیم این است که در روش تشخیص عیب ماشینهای صنعتی، از شیوههای جدیدی که اغلب صنایع از روشهای سنتی استفاده میشود، استفاده میکنیم. باید بگویم که در این روش با استفاده از آنالایزر ارتعاشات، لرز ماشینها را سنجیده و از روی پردازش اطلاعات، عیب ماشین را میفهمیم.
رفیعیان اظهار میکند: در گذشته تعمیرکاران مجبور به خواباندن ماشین و دستگاههای صنعتی بودند، ولی در این روش، بدون هدر رفت زمان، میتوان به راحتی به ایرادات آگاهی پیدا کرد. قبل از ورود ما به این عرصه، شرکتی در یزد این بیزنس را دنبال نمیکرد؛ این کار را توسعه داده و دانشجویان را در این راستا تربیت کردم. همچنین کتابهای متعددی را در این زمینه ترجمه و یا تالیف کردم. در ادامه تیمی را با دانشجویان تشکیل داده و شرکت را تاسیس کردیم.
وی با تاکید به کارآفرینی این شرکت برای دانشجویان، میگوید: الان در کار خود، به جایی رسیدیم که کارخانههای اطراف یزد و برخی نیروگاههای استان همدان، تعمیر دستگاه و قطعات خود را به ما میسپارند. اغلب کارخانهها به کار ما احتیاج دارند و این کار، مسیر خوبی برای درآمد زایی است. به صورت کلی این دستگاه، گران و هزینه بر است و غالبا نمونه موجود آن در کشور، خارجی است و کسی دانش آن را به دیگران نمیدهد. خوشبختانه طی مراحلی با تحقیقات فراوان، توانستیم دستگاه را بسازیم و دانشجویان دکتری من با این اختراع، توانستند که وارد بازار کار بشوند.
سفر به اعماق زمین
پارسی یار، رئیس شرکت فناوری پارسی یار در دانشگاه یزد است. این شرکت توانسته در حوزه اکتشافات معدنی و استخراج مواد از عمق بیشتر دستگاه تازهای را طراحی و بسازد. او میگوید: واقعیت این است که در سیستم برداشت مواد از عمق زمین، سرعت بسیار کند است و ما با استفاده از یک سری کابلهای متفاوت، در تلاش برای بالا بردن سرعت، دقت و کیفیت هستیم.
پارسی یار ادامه میدهد: علاوه بر این درصدد ارتقا هرچه بیشتر این دستگاه هستیم تا بتوانیم از آن در اعماق بیشتر زمین استفاده کنیم