کد خبر:۹۰۶۹۲۷
پرونده ویژه| خوابگاه متاهلی

خوابگاه متاهلی و ازدواج دانشجویی که با هم گره خورده / آمار‌هایی که در دانشگاه‌ها همخوانی ندارد

بررسی آمار‌ زوج‌های دانشجو و ظرفیت خوابگاه متاهلی نشان می‌دهد که دانشگاه‌ها فقط برای تعداد انگشت شمار این دانشجویان مسکن متاهلی دارند که همین تعداد در برخی دانشگاه‌ها وجود ندارد.

منتشر نشود////خوابگاه متاهلی و ازدواج دانشجویی که با هم گره خورده / آمار‌هایی که در دانشگاه‌ها همخوانی ندارد

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وضعیت خوابگاه‌های متاهلی در دانشگاه‌ها به گونه ای است که طی سال‌های اخیر ازدواج دانشجویی را تحت تاثیر خود قرار داد و کمبود ظرفیت این خوابگاه باعث شده که برخی از دانشجویانی که قصد تشکیل زندگی و ازدواج دارند، به دلیل نبود خوابگاه متاهلی از این هدف خود منصرف شوند.

دفاتر نهاد رهبری در دانشگاه‌ها که مسئولیت برگزاری ازدواج دانشجویی و ترویج این سنت حسنه را در دانشگاه‌ها بر عهده دارد، علاوه بر برگزاری ازدواج دانشجویی، حالا دیگر باید دغدغه اسکان دانشجویان در خوابگاه متاهلی را نیز داشته باشد.

به گفته مسئولان نهاد رهبری در برخی دانشگاه‌ها صف انتظار اسکان در خوابگاه‌های متاهلی در سال‌های اخیر افزایش صد در صدی پیدا کرده، دانشجویان غیر بومی به دلیل نبود خوابگاه ناچار به تاخیر در تشکیل زندگی خود هستند و همین مسئله باعث شده که آمار ازدواج دانشجویی در سال‌های اخیر کاهش پیدا کند.

 

حال ناخوش خوابگاه متاهلی در دانشگاه‌های صنعتی

 
در این میان دانشگاه‌های صنعتی وضعیت به مراتب بدتری نسبت به سایر دانشگاه‌ها دارند؛ البته وقتی گفته می‌شود دانشگاه‌های صنعتی اینگونه نیست که ما بقی دانشگاه‌ها توانستند مشکل کمبود خوابگاه‌های متاهلی را رفع کنند، دانشگاه‌های تهران، امیرکبیر، علم و صنعت و شریف از جمله دانشگاه‌های بزرگ کشور هستند که مسئولان دفاتر نهاد این دانشگاه‌ها انتقادات زیادی در خصوص کمبود ظرفیت خوابگاه متاهلی و در پی آن کاهش ازدواج دانشجویی عنوان کردند.

 

دانشگاه علم و صنعت خوابگاه متاهلی را جمع کرد

 
وقتی سراغ دانشگاه علم و صنعت را گرفتیم مشخص شد که این دانشگاه تنها خوابگاه متاهلی را جمع آوری کرده و به دانشجویان مجرد اختصاص داده است؛ صرف اینکه هزینه‌های بالا مانع نگه داری و یا احداث این خوابگاه‌ها می‌شود؛ اما به نظر می‌آید که مسئولان دانشگاه علم و صنعت این مسئله را بهانه‌ای برای جمع آوری این خوابگاه‌ها قرار دادند؛ در صورتی که یک دانشگاه صنعتی که درآمد بیشتری هم نسبت به دانشگاه‌های علوم انسانی و سایر دانشگاه‌ها دارد، می‌تواند به راحتی بستر ساخت این خوابگاه‌ها را فراهم کند که تاکنون اقدامی در این خصوص نکرده است. در همین خصوص، حجت الاسلام میرابراهیمی، مسئول نهاد رهبری در دانشگاه علم و صنعت که منتقد این رفتار دانشگاه است، می‌گوید: الان در دانشگاه علم و صنعت خوابگاه متاهلی نداریم، سابقا چند سوئیت در اختیار دانشجویان متاهل قرار می‌دادند، اما به دلیل مشکلاتی که ایجاد شد تصمیم گرفتند که این خوابگاه را جمع آوری کنند.
 
منتشر نشود////خوابگاه متاهلی و ازدواج دانشجویی که با هم گره خورده / آمار‌هایی که در دانشگاه‌ها همخوانی ندارد
 
وی ادامه می‌دهد:اما یکی از دغدغه‌های ما به عنوان مسئول نهاد رهبری در این دانشگاه، این است که بتوانیم خوابگاه‌هایی را برای زوج‌های دانشجو ایجاد کنیم، تلاش زیادی صورت گرفته است، بار‌ها در هیئت رئیسه مطرح شد که این کار انجام شود؛ اما متاسفانه به خاطر مشکلاتی که وجود دارد، هنوز به نتیجه نرسیده است؛ اما من به شخصه یکی از کسانی هستم که به جدیت پیگیر هستم، چرا که دانشگاه زمین دارد و پیشنهاد دادیم که این زمین‌ها مثلا ۵۰۰۰ متر به ساخت خوابگاه متاهلی اختصاص پیدا کند و فراخوانی برای همکاری خیرین داشته باشیم که بیایند و با کمک‌های مردمی و خیرین ساخت خوابگاه را کلید بزنیم؛ اما به خاطر موانع موجود هنوز موفق به انجام آن نشدیم.


 
این وضعیت به تمام دانشگاه‌های تهران سرایت کرده و دانشگاه امیرکبیر هم که یکی از دانشگاه‌های صنعتی کشور و در مرکز پایتخت قرار گرفته هم وضعیتی بهتری نسبت به سایر دانشگاه‌ها ندارد. اینکه می‌گوییم وضعیت بهتری ندارد به این دلیل است که تعداد دانشجویان در صف انتظار اسکان در خوابگاه‌های دانشگاه امیرکبیر سه برابر ظرفیت خوابگاه متاهلی است، همین آمارها کافی است که نشان دهد دانشگاهی مانند امیرکبیر راهکاری برای اصلاح این کار نداشته است؛ اما مسئول نهاد این دانشگاه نظر دیگری دارد.
 
میراحمدی، مسئول نهاد این دانشگاه می گوید: دانشگاه امیرکبیر توانسته با کمبود فضای فیزیکی ۹۰ زوج دانشجو را در خوابگاه‌های خود اسکان دهد؛ اما آمار ازدواج دانشجویی به دلیل کمبود ظرفیت خوابگاه متاهلی در این دانشگاه کاهش یافته است.
 

روند کاهشی ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر

 
حجت الاسلام میراحمدی در خصوص وضعیت ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر گفت: دانشگاه امیرکبیر ۹۱ واحد خوابگاه متاهلی دارد، سال ۹۸، ۱۰۹ زوج، سال ۹۷، ۱۰۰ زوج دانشجو، سال ۹۶، ۱۳۸ زوج، سال ۹۵، ۱۴۰ زوج و سال ۹۴، ۱۶۵ زوج بودند که آمار‌ها نشان می‌دهد که ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر روند کاهشی داشته است. بخش مهم آن به خصوص در شهر‌های بزرگ مانند استان تهران، با اینکه بالاترین نرخ جمعیت دانشجویی را دارد؛ اما به لحاظ مسکن دانشجویی و خوابگاه‌های متاهلی جزو محرومان است. در استان تهران از این جهت با وجود اینکه پایتخت است، در حوزه خوابگاه متاهلی محروم است. نهاد‌های ذیربط باید در این خصوص فکر یا راه حل خاص داشته باشند و دست به دست هم دهند از سازمان‌ها تا دولت و نهاد‌های مختلف، برای توسعه خوابگاه متاهلی گام‌های اساسی بردارند.
 
منتشر نشود////خوابگاه متاهلی و ازدواج دانشجویی که با هم گره خورده / آمار‌هایی که در دانشگاه‌ها همخوانی ندارد
 
 

بیشتر بخوانید
میراحمدی: روند کاهشی ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر


 

دانشگاه تهران وضعیت معقول تری نسبت به سایر دانشگاه‌ها دارد

 
اما دانشگاه تهران نسبت به دانشگاه‌های دیگر از امکانات بهتری برای اسکان دانشجویان متاهل برخوردار است و مشکلات کمتری در این زمینه دارد؛ اما نمی‌تواند پاسخگوی نیاز دانشجویان متاهل خود باشد. دانشگاه تهران جمعیت به مراتب بیشتری نسبت به دانشگاه علم و صنعت و امیرکبیر دارد که درحال حاضر ۵۰ هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل می‌کنند و از این میان بیش از ۱۰۰۰ دانشجو متقاضی اسکان در خوابگاه‌های متاهلی هستند. نهاد رهبری در این دانشگاه همواره پیگیر مشکلات این دانشجویان بوده که حجت الاسلام کرمی، مسئول نهاد این دانشگاه در این خصوص می‌گوید: از زمانی که ازدواج دانشجویی در دانشگاه تهران آغاز شده و طرح مشاوره خانواده و کارگاه‌های مهارت آموزی را برای دانشجویان راه اندازی کردیم، هم ازدواج‌های موفق تری شکل گرفته و هم تعداد ازدواج دانشجویی افزایش یافته است.

وی افزود: اصل ازدواج دانشجویی با رویکرد جدید در دانشگاه تهران موفق بوده، اما باید بستر‌ها برای دانشجویان فراهم شود که یکی از بستر‌ها همین خوابگاه متاهلی است. اگر دانشجو بداند که از نظر اسکان مشکل پیدا نمی‌کند، طبیعتا راحت‌تر تن به ازدواج می‌دهد و آماده می‌شود برای اینکه مسائل خانواده را در زندگی خود لحاظ کند.

کرمی اضافه کرد: در این مسائل دانشگاه تهران نسبت به دانشگاه‌های دیگر جلوتر است. تعداد خوابگاه‌های متاهلی این دانشگاه بیشتر از آمار نسبی جمعیت دانشگاه است؛ اما هنوز آن نیازی که دانشجویان دارند را اشباع و برطرف نمی‌کند. در حال حاضر ۱۵۰۰ دانشجوی متاهل در سه خوابگاه این دانشگاه ساکن هستند و امکانات بسیار مناسبی دارند. امکان استفاده دو تا چهار سال برای دانشجویان از این خوابگاه‌ها میسر است؛ اما در نهایت دانشجویان به تعداد خوابگاه‌های بیشتری نیاز دارند.
 
منتشر نشود////خوابگاه متاهلی و ازدواج دانشجویی که با هم گره خورده / آمار‌هایی که در دانشگاه‌ها همخوانی ندارد

وی تصریح کرد: نهاد مرکز به کلیه دانشگاه‌ها، وزارت علوم و وزارت بهداشت پیشنهادات خود را مبنی بر افزایش خوابگاه‌های متاهلی داده است. با توجه به اینکه موضوع شهر دانش در دانشگاه تهران مطرح است و کلیه فضا‌های اطراف مانند خیابان های قدس و ۱۶ آذر را می‌خواهند به دانشگاه تهران اختصاص دهند، فضا‌های خالی زیادی باقی می‌ماند که زمینه سازی شده که این فضا‌ها تبدیل به خوابگاه متاهلی شود. امیدواریم اگر وضعیت کشور بهتر و شرایط اقتصادی مناسب‌تر شود، بتوانیم در آینده خوابگاه‌های جدیدی را در دانشگاه بسازیم.

وی با اشاره به افزایش یک خوابگاه متاهلی در دانشگاه تهران گفت: ترم گذشته با تاکیدات و پیگیری‌هایی که نهاد رهبری در دانشگاه تهران داشت، معاونت دانشجویی یک خوابگاه متاهلی به این ظرفیت اضافه کرد و امیدواریم در ترم‌های آتی چند خوابگاه دیگر اضافه شود. معمولا دانشجویان زمانی که نمی‌توانند به نتیجه برسند، به دفتر نهاد مراجعه می‌کنند و تا جایی که امکان دارد مشکل دانشجویان را حل می‌کنیم.
 

تغییر کاربری خوابگاه‌های متاهلی دانشگاه شریف به مجردی

 
دانشگاه شریف، از دیگر دانشگاه‌های بزرگ تهران و دانشگاه تراز یک کشور است، اما این دانشگاه هم نتوانسته وضعیت قابل قبولی را برای دانشجویان متاهل خود فراهم کند. دانشگاه شریف هم فضای فیزیکی احداث خوابگاه را دارد و هم از توان مالی نسبتا بهتری نسبت به دانشگاه‌های دیگر برخوردار است؛ اما ساخت خوابگاه متاهلی اولویت مسئولین این دانشگاه نیست و متاسفانه نیازی برای احداث خوابگاه متاهلی نمی بینند.
 
 حجت الاسلام طباطبایی، مسئول نهاد رهبری در این دانشگاه در خصوص آخرین آمار ازدواج دانشجویی در این دانشگاه می گوید: تعداد ازدواج دانشجویی در دانشگاه شریف در سال گذشته ۱۱۰ زوج بود که نسبت به سال قبل یعنی سال ۹۷ که ۱۳۰ زوج بودند روند کاهشی داشته، اما برخی از ازدواج‌های دانشجویی نیز به طور مستقیم توسط مرکز خانواده و نهاد دانشگاه شریف انجام شده که به تعداد این آمار‌ها اضافه می‌شود. در مجموع تعداد ازدواج دانشجویی دانشگاه شریف که در سامانه نهاد رهبری ثبت شده کاهش پیدا کرده است.

وی در خصوص وضعیت خوابگاه متاهلی این دانشگاه گفت: قبلا دانشگاه شریف در سطح شهر خوابگاه‌های متاهلی داشت، اما با افزایش ظرفیت دانشجویان کارشناسی، تعداد خوابگاه‌های مجردی برای اسکان دانشجویان بسیار کم بود و به اجبار خوابگاه متاهلی را نیز تغییر کاربری پیدا کرد و به دانشجویان مجرد اختصاص یافت.

مسئول نهاد دانشگاه شریف اضافه کرد: در حال حاضر دانشگاه شریف در منطقه ۲۲ تهران خوابگاه متاهلی در شهرک دانشگاه دارد که سه بلوک به اسکان این دانشجویان اختصاص داده شده. ظرفیت خوابگاه متاهلی ۱۴۲ واحد است که از این میان ۱۲۰ واحد قابل استفاده برای اسکان دانشجویان است. دانشگاه شریف برای دانشجویان کارشناسی دو سال، کارشناسی ارشد یک سال و دانشجویان دکتری نیز دوسال خوابگاه متاهلی اختصاص می‌دهد.اما کمبود تعداد خوابگاه‌ها باعث شده که بسیاری از دانشجویان در صف انتظار اسکان بمانند.

وی با اشاره به اقدامات نهاد رهبری در دانشگاه شریف برای رفع این معضل گفت: دانشگاه فضای فیزیکی و زمین مورد نیاز برای ساخت خوابگاه متاهلی را دارد. برای ساخت  خوابگاه جدید به دنبال جذب خیرین است که بتواند این مشکل را برطرف کند. همچنین وام ودیعه مسکن هم به دانشجویان اختصاص داده شده که بتوانند در سطح شهر مسکنی را برای خود اجاره کنند.

نهاد رهبری هم پیگیر این موضوع است که بتواند ظرفیت را اضافه کند. دانشجویانی هستند که به دفتر نهاد مراجعه می‌کنند که در خوابگاه متاهلی اسکان داده شوند، اگر دارای شرایط باشند پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهیم که دانشجو بتواند در خوابگاه اسکان داده شود.
 
جدول زیر آمار تقریبی از ازدواج دانشجویی و خوابگاه‌های متاهلی است که نشان می‌دهد آمار‌های این دو با هم همخوانی ندارد و بسیاری از دانشجویان در صف انتظار اسکان در این خوابگاه‌ها هستند.
 
تعداد ازدواج‌های دانشجویی سالانه دانشگاه‌ها و ظرفیت خوابگاه‌های متاهلی
دانشگاه خوابگاه متاهلی  زوج های دانشجو
دانشگاه تهران
ظرفیت خوابگاه ۴۵۰ زوج
 
بیش از۲۰۰ ازدواج دانشجویی در سال
دانشگاه امیرکبیر
ظرفیت خوابگاه ۱۲۰ زوج
بیش از ۱۵۰ ازدواج دانشجویی در سال
دانشگاه علم وصنعت ظرفیت خوابگاهی ندارد
بیش از ۲۰۰ ازدواج دانشجویی در سال
دانشگاه شهید بهشتی
ظرفیت خوابگاهی ۴۳ زوج
بیش از ۲۵۰ ازدواج دانشجویی در سال
دانشگاه خوارزمی
ظرفیت خوابگاهی ۳۰ زوج 
بیش از ۱۰۰ ازدواج دانشجویی در سال
دانشگاه تربیت مدرس
ظرفیت خوابگاهی ۸۰ زوج 
بیش از ۱۵۰ ازدواج دانشجویی در سال
دانشگاه شریف
ظرفیت خوابگاهی ۱۲۰ زوج 
بیش از 130 ازدواج دانشجویی در سال
 
در مجموع باید گفت که ازدواج دانشجویی در دوره جدید خود به خوابگاه متاهلی گره خورده و اگر ظرفیت خوابگاه‌های متاهلی افزایش پیدا نکند ازدواج دانشجویی هم روند کاهشی به خود می‌گیرد، مسئله‌ای که کارشناسان نهاد رهبری در دانشگاه‌ها نیز این معضل را مطرح کرده و به عنوان دغدغه این مراکز در حال پیگیری است.

برای اینکه دانشگاه‌های بتوانند از اعتراض دانشجویان متاهل در امان بمانند باید مسئله خوابگاه‌های متاهلی را به عنوان اولویت قرار دهند و اگر امکانات لازم برای ساخت خوابگاه جدید را ندارند با راهکاری مانند اجاره خوابگاه متاهلی، رایزنی برای استفاده از مسکن مهر برای دانشجویان و یا افزایش وام ودیعه مسکن این مشکل را به صورت موقت مرتفع کنند ویا اینکه اگر بخواهند برای همیشه مشکل اسکان دانشجویان متاهل را حل کنند باید ساخت خوابگاه جدید را در اولویت خود قرار دهند.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار