مسئول نهاد رهبری در دانشگاه امیرکبیر گفت: متاسفانه استان تهران از لحاظ خوابگاه متاهلی محرومترین استان در کشور است و هیچ اقدامی در رفع محرومیت این استان صورت نگرفته است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در ادامه بررسی وضعیت خوابگاههای متاهلی و اقدامات صورت گرفته در این زمینه در دانشگاههای تهران به سراغ یکی دیگر از دانشگاههای بزرگ صنعتی کشور یعنی دانشگاه امیرکبیر رفتیم؛ دانشگاهی که در مرکز شهر تهران واقع شده و جمیعت دانشجویی حدودا بیش از ۱۴ هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.
دانشگاه امیرکبیر به گفته مسئولان این دانشگاه ۹۰ واحد خوابگاه متاهلی دارد که مانند سایر دانشگاههای تهران از کمبود ظرفیت خوابگاه متاهلی رنج میبرد. هرساله تعداد زیادی دانشجوی متاهل در صف انتظار برای اسکان در این خوابگاهها هستند؛ اما به دلیل محدودیتهای اقتصادی در سالهای اخیر ظرفیتی به این خوابگاهها اضافه نشده است.
بیش از ۳۵۰۰ ازدواج دانشجویی در دانشگاه امبیرکبیر
اما برای اطلاع بیشتر از وضعیت دانشجویان متاهل این دانشگاه با حجت الاسلام میراحمدی، مسئول دفتر نهاد رهبری در دانشگاه امیرکبیر به گفتگو نشستیم که وی در خصوص آخرین آمار و اسکان دانشجویان در این خوابگاه ها گفت: در دانشگاه امیرکبیر از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۸ که حدودا ۲۲ سال است، بدون استثنا جشنهای ازدواج دانشجویی را برگزار کردیم. در این مدت ۳۵۵۴ زوج دانشجو در مراسم جشن ازدواج دانشجویی دانشگاه شرکت کردند که این آمار، آمار قابل تاملی است. این زوجها حتما یکی از آنها دانشجوی امیرکبیر بوده و یا هر دوی آنها در این دانشگاه تحصیل میکردند. و در مجموع تقریبا ۷۱۱۴ دانشجو در مراسم دانشجویی شرکت کردند.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب در خصوص ترویج ازدواج در میان جوانان گفت: در تمام این سالها رهبر انقلاب این موضوع برایشان از اهمیت بالایی برخوردار بوده، گفتمان تشکیل خانواده که همان گفتمان ازدواج و برنامه ازدواج است یک برنامه دینی است و مورد اهتمام ویژه نظام بخصوص رهبر انقلاب است که در تمام این سالها برای ایشان مهم بود که جوانان ما در فرصت مناسبی که برایشان ایجاد میشود، تشکیل خانواده بدهند تا جایی هم که میتوانستند از این حرکت در دانشگاهها حمایت کردند.
پیشنهاد احداث مسکن مهر دانشجویی به نهادهای مسئول
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه امیرکبیر اضافه کرد: البته انتظار بوده و هست که مجموعههای نظام به خصوص دولتهایی که مسئولیت دارند، در زمینه رفع مشکلات جوانان برای تشکیل خانواده گامهای اساسی بردارند. در دوره قبل که بحث مسکن دانشجویی مطرح بود این مسئله را پیگیری کردیم که خوب است که خوابگاه دانشجویی مهر را مانند مسکن مهر که دولت ساخته است، اجرا کنیم. طبیعی است که در این زمینه میتوانیم یک الگوی مناسب را به صورت انبوه سازی با کمک خیرین، نهادهایی مانند سازمان اوقاف و نهادهای عمومی مانند شهرداریها، همانطور که در بسیاری از کشورهای جهان این چنین است الگوی ساخت و ساز مسکن دانشجویی را به صورت ساده که دانشجویان بتوانند در کنار تحصیل با یک امکانات مناسب تشکیل خانواده بدهند اجرا کنیم، این موضوع همیشه دغدغه ما بوده و متاسفانه خیلی از مواقع هم موفق نشدیم.
روند کاهشی ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر وی با اشاره به وضعیت ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر افزود: دانشگاه امیرکبیر ۹۱ واحد خوابگاه متاهلی دارد، سال ۹۸، ۱۰۹ زوج، سال ۹۷، ۱۰۰ زوج دانشجو، سال ۹۶، ۱۳۸ زوج، سال ۹۵، ۱۴۰ زوج و سال ۹۴، ۱۶۵ زوج بودند که آمارها نشان میدهد که ازدواج دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر روند کاهشی داشته است. بخش مهم آن به خصوص در شهرهای بزرگ مانند استان تهران، با اینکه بالاترین نرخ جمعیت دانشجویی را دارد؛ اما به لحاظ مسکن دانشجویی و خوابگاههای متاهلی جزو محرومان است. در استان تهران از این جهت با وجود اینکه پایتخت است، در حوزه خوابگاه متاهلی محروم است. نهادهای ذیربط باید در این خصوص فکر یا راه حل خاص داشته باشند و دست به دست هم دهند از سازمانها تا دولت و نهادهای مختلف، برای توسعه خوابگاه متاهلی گامهای اساسی بردارند.
میراحمدی در ادامه گفت: یکی از موانع ازدواج دانشجویان مسکن است، اگر یک دانشجو بخواهد در دوره تحصیل ازدواج کند، یک مسکن ۳۰ تا ۳۵ متری برای زندگی خود تامین کند، طبیعتا در شهری مانند تهران به سختی به دست میآید. پس باید این ساختمانها ساخته شوند، به خصوص در مکانهایی که دسترسی به دانشگاه برای دانشجو راحت باشد. فراهم کردن این امکانات خارج از توان نهاد رهبری در دانشگاهها است آنچه که رهبری مد نظرشان است اینکه این مسئله شیوع پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: جوانان اگر در دوران تحصیل بخواهند ازدواج کنند، موانعی نباید سر راه آنها باشد. یکی از این موانع در حال حاضر مسکن است. همچنین وزارت خانههای علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد باید تسهیلاتی را در نظر بگیرند که دانشجویان تشویق شوند، اما به نظر میرسد که قوانین ما به گونهای است که دانشجویانی که قصد تشکیل خانواده در دوران تحصیل را دارند حتی تنبیه کننده است و تشویقی نیست. این هم مانعی است که باید در این زمینه فکر شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواند با تصویب مقرراتی برای جوانانی که در دوران تحصیل اقدام به تشکیل خانواده میکنند، مزایایی را در نظر بگیرد که بخشهایی از این مشکلات کاهش پیدا کند.
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه امیرکبیر با اشاره به موانع دیگر بر سر راه دانشجویان متاهل گفت: یکی دیگر از موانع توقعاتی است که وجود دارد. وقتی ۳۵۵۴ دانشجو در یک دانشگاه حاضر میشوند زندگی تشکیل دهند، باید موانع برطرف شود که زمینه برای دانشجو فراهم شود. روسای دانشگاهها تدابیری بیندیشند، کاربری برخی از خوابگاهها را تغییر دهند و یا در همکاری باخیرین برای دانشجویانی که حداقل از نظر وضعیت تحصیلی، وضعیت خوبی دارند و بنای بر تشکیل خانواده هم دارند به یک شکلی مسکن این دانشجویان را تضمین کنند. گمان ما این که این مسئله حل شدنی است آنقدر مشکل بزرگی نیست و فقط باید مجموعه داشتههای مادی و معنوی در کنار هم قرار بگیرند که ما بتوانیم این مسیر را برویم و این بستر را برای ازدواج دانشجویان فراهم کنیم.
میراحمدی در خصوص وضعیت خوابگاه متاهلی این دانشگاه گفت: به دلیل اینکه دانشگاه امیرکبیر در مرکز شهر قرار دارد، ما مشکلات جدی داریم، هزینهها نسبتا سنگین است. اما موانعی است که باید فراتر از دانشگاهها برای آن تدبیر شود. از گذشته مشکلات فرهنگی در این زمینه وجود داشته و الان نیز مشکلات اقتصادی هم اضافه شده است. هر چه هم تاخیر کنیم مشکلات بیشتر میشود. برداشتن این مشکلات از یک مجموعه کوچک مانند دانشگاه برنمی آید بلکه باید دولتها وارد این قضیه شوند.
تهران محروم ترین استان درحوزه خوابگاه متاهلی است
مسئول نهاد دانشگاه امیرکبیرتصریح کرد: دانشگاه امیرکبیر به اندازه توان خودش آن هم در این شرایط سخت اقتصادی تلاش کرده که خوابگاه متاهلی خود را حفظ کند و آنها را توسعه دهد، اما روند بسیار کند است و تعداد خوابگاه متاهلی بسیار کمِ، تعداد زیادی از دانشجویان در نوبت اسکان در این خوابگاهها هستند. ما در استان تهران در حوزه خوابگاه متاهلی نسبت به سایر استانها در محرومیت به سر میبریم. این مشکل از گذشته است باید برای آن یک فکر جدی از سوی دولت، خیرین و نهادها صورت بگیرد که مشکلات دانشجویان متاهل برطرف شود.
میراحمدی در خصوص مراجعه دانشجویان متاهل به دفاتر نهاد در دانشگاهها گفت: اگر دانشجویی به ما مراجعه کند باید از طریق معاونت دانشجویی پیگیری کنیم. دانشگاه امیرکبیرعلاوه بر وامهایی که از سوی صندوق رفاه دانشجویان پرداخت میشود، وام جداگانهای را به دانشجویان متاهل اختصاص داده اما که مبلغ آن به اندازهای نیست که دانشجویان بتوانند مسکن مناسبی برای خودشان فراهم کنند. استفاده از مسکن مهر را مطرح کردیم که امیدواریم مجموعههای ذیربط پیگیر این مسئله باشند.
وی ادامه داد: اگر در طول ۲۲ سال که ازدواج دانشجویی در حال برگزاری است، در شهری مانند تهران سالی ۱۰۰۰ واحد متاهلی برای دانشجویان احداث میکردیم بعد از ۲۲ میتوانستیم مشکلات را حل کنیم. اما در طول این سالها هیچ اقدام موثری به صورت کلان صورت نگرفته است. دانشگاهها در حد بضاعت خودشان اقداماتی را انجام دادند.
میراحمدی یادآور شد: در طول ۲۲ سال هیچ رئیس دانشگاهی تاکنون نگفته که نمیخواهد در این زمینه اقدامی انجام دهد، اما مشکل اینجاست که خوابگاه متاهلی با اقدام شخصی حل نخواهد شد و باید در سطح کلان برنامه ریزی شود. حرکت و جهشی در ساخت خوابگاههای متاهلی باید انجام شود که حداقل یکی از موانع اساسی جوانان و دانشجویان برداشته شود ودانشجویان اطمینان داشته باشند که اگر میخواهند در دوران تحصیل ازدواج کنند سرپناهی برای زندگی خود دارند.
وی خاطرنشان کرد: بخش عمدهای از سلامت روحی، روانی و عاطفی دانشجویان در گرو حل مشکلات خوابگاههای متاهلی است، حتی اگر بخواهیم توسعه آموزش را در دانشگاهها داشته باشیم و دانشجویان را در زمینه علمی توانمند کنیم باید هیجانات مربوط به دوران جوانی را از راه صحیح آن کنترل کنیم. این نیاز فطری جوانان است و باید به درستی پاسخ داده شود. اگر نکاتی که رهبرانقلاب در این زمینه متذکر شدند، مجموعههای مختلف وارد این عرصه میشدند الان مشکلات قطعا کمتر از این بود.