محمدرضا صالحی با اشاره به اینکه تا به حال عارضه جدی و آلرژی نسبت به واکسن ایرانی دیده نشده، عنوان کرد: از فردا ۱۵ نفر وارد فاز دوم کارآزمایی بالینی واکسن کوویدان شده و افرادی جدیدی را وارد تست مرحله اول خواهیم کرد، ضمن اینکه طبق تحقیقات واکسن ایرانی قابلیت پیشگیری از کرونای انگلیسی را هم دارد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «محمدرضا صالحی» در برنامه «طبیب» تصریح کرد: در سطح دنیا ۲۰۰ گروه و در کشور خودمان بیش از ۱۰ گروه فعال مشغول تحقیقات روی واکسن هستند، الگوهای طراحی مختلفی هم در این زمینه داریم، یک سری از آنها که از همان الگوی سنتی پیروی میکنند و عوارض شناخته شدهای دارند، یک سری از آنها جدیدتر است مثل پروتئینهای نوترکیب مثل پاستور و رازی و برخی از آنها هم که تا به حال در انسان آزمایش نشدند مثل نوع جدید واکسنها که دو گروه در ایران روی آن کار میکنند.
وی در پاسخ به این سؤال که «کدام یک از واکسنها بهتر است» گفت: این موضوع یک مقدار پیچیده است از این جهت که واکسن سه تیپ عوارض دارد، یکی عوارض زودرس که تا ۷۲ ساعت پس از تجویز اتفاق میافتند، دوم عوارض میانمدت که تا سه ماه خودش را نسان میدهد و عوارض طولانیمدت که تا سالها بعد مشخص میشود و واکسنهایی که تا به حال تولید شده نهایتا به عوارض میانمدت رسیدند.
فوق تخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه تا الان ۳۵ نفر را در ایران تحت واکسیناسیون قرار دادیم، عنوان کرد: ۱۵ نفر آنها به دوز دوم رسیدند، چون قریب به اتفاق واکسنهای کرونا دو دوز است، همچنین افرادی جدیدی را وارد تست مرحله اول خواهیم کرد. واکسن اول ایمنی کمی ایجاد کرده و واکسن دوم آن را تقویت میکند و به فاصله دو تا چهار هفته بعد تزریق میشود.
صالحی تأکید کرد: در فاز اول نگاه بیشتر به بحث عوارض است، اگر خطر قابل توجهی نداشته باشد وارد فاز دوم میشویم، این افراد مرتبا معاینه میشوند و تا به حال عوارض در حد درد تزریق یا آنفولانزای خفیف که در حد عوارض پذیرفته شدن واکسن است بوده و عارضه شدیدی که طرح متوقف شود وجود نداشته، تا این لحظه آلرژی جدی نداریم و امیدواریم به همین شکل پیش برویم.
وی در خصوص تأثیر واکسن ایرانی بر روی کرونای انگلیسی نیز گفت: واقعیت این است که همکاران نورولوژیست به یکی از بیماران درگیر کرونای انگلسی تست آنتی بادی افرادی که واکسیناسیون داخلی شده بودند تزریق کردند که صد درصد موفق بود، لذا انشاءالله تا اوائل اسفندماه گزارشی در خصوص ایمنیزایی این واکسن ارائه خواهیم داد.
این پزشک متخصص با اشاره به اینکه الان در مورد واکسیناسیون گروههای پرخطر نمیتوانیم صحبت کنیم، اظهار کرد: اگر فاز سه هم طی شود خانمهای باردار و افراد پرخطر هم میتوانند استفاده کنند، هر چقدر جلوتر میرویم گروههای پرخطر هم به لیست ما اضافه میشوند، ما منطبق با پروتکلهای جهانی حرکت میکنیم و گزارشات را مرتبا به سازمان بهداشت جهانی ارائه میدهیم.
وی همچنین تصریح کرد: به هرحال این شایعات و مباحث در خصوص واکسن در تمام دنیا اتقاق افتاده و همین شایعات برخی از شبههها را ایجاد کرده است، اما به دور از این شایعات اگر واکسن ایرانی مرحله به مرحله با موفقیت طی شود، قطعا واکسن خوبی خواهد بود؛ لذا از آنجا که خیلی از این واکسنها در دنیا در فاز دو به سه به جمعیت عمومی رفتند، اگر این اتفاق در وزارت بهداشت تأیید شود ما نیز برای اردیبهشت و خردادماه وارد واکسیناسیون عمومی با واکسن کوویدان خواهیم شد.
عضو کمیته کشوری کرونا با اشاره به اینکه زیرساخت تولید واکسن را گروه برکت تهیه کرده، یادآور شد: اگر واکسن تأییدیه بگیرد سریع روی خط تولید میرود، البته راجع به قیمت آن اطلاع ندارم و همه تلاش مسؤلان این است که به صورت رایگان و یا با حداقل قیمت در اختیار مردم قرار بگیرد و اگر این اتفاق با موفقیت طی شود پس از واکسیناسیون کشوری ما حتی میتوانیم در زمینه واکسیناسیون به کشورهای منطقه نیز کمک کنیم. اما حتی بعد از واکسیناسیون نیز زدن ماسک باید ادامه پیدا کند، چون واکسن از عفونی شدن جلوگیری نمیکند، یعنی ویروس وارد بدن میشود، اما تبدیل به بیماری شدید نخواهد شد.