دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: شاید دولت بتواند از طریق عرضه سهام شرکتهای خود در بازار سرمایه درآمدزایی کرده و بدهی خود را کم کند؛ اما در نهایت میتواند با اعمال سیاستی غلط، به بحران افزایش حجم نقدینگی و نیز تورم دامن زند.
زارعی دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: افت بازار سهام همچنان ادامه دارد و قیمتها هر روز بیشتر از روز قبل به نماگر زیان سرمایهگذاران بدل میشوند. این در حالی است که افت قیمت و هیجان فروش در بازار سرمایه از دیدگاه مسوولان فرصتی برای حمایت پدید آورده که در عمل هزینه آن بهطور مستقیم از جیب سرمایهگذاران حقوقی و بهطور غیر مستقیم از جیب سرمایهگذاران خرد پرداخت میشود.
وی افزود: آنطور که به نظر میآید هزینه کردن سرمایه فعالان نهادی برای راضی کردن شکستخوردگان خرد، ممکن است بخش منطقیتر بازار سرمایه را در مسیری پایدار از زیان قرار دهد که شرایط حساس کنونی نه فقط هزینه نقدی بلکه هزینه فرصت سنگینی را متوجه آنها خواهد کرد.
زارعی بیان کرد: شاید مهمترین علل رغبت بخشهای اقتصادی به بانکها به جای بازار سرمایه، در شائبه تامین کسری بودجه دولت از طریق بورس باشد. پیشبینی شده بود که دولت در سال جاری ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و تنها راه تامین آن بازار سرمایه است. کارشناسان بر این باورند که شاید دولت بتواند از طریق عرضه سهام شرکتهای خود در بازار سرمایه درآمدزایی کرده و بدهی خود را کم کند، اما در نهایت میتواند با اعمال سیاستی غلط، به بحران افزایش حجم نقدینگی و نیز تورم دامن زند. دلیل دیگر عدم تامین مالی بخشها از بازار سرمایه، شکلگیری فعالیتهای سفتهبازانه و دلالی در بازار سرمایه است که البته آن هم به دلیل اعمال سیاستها و دخالتهای دولت است.
دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: یکی از نکاتی که در شرایط فعلی بسیار در میان سهامداران از آن صحبت میشود، عرضههای بی مفهوم برخی شرکتهای حقوقی در بازار سرمایه است. بیشتر این شرکتها که از قضا دولتی نیز هستند به جای برگرداندن اعتماد از دست رفته به دولت و حمایتهای آن، در حال نوسان گیری از مردم هستند. تشکیل صفهای میلیونی خرید طی زمان انجام معاملات و سپس از بین رفتن این صفها به دلیل عرضه بی منطق سهام شرکتها توسط بازیگران اصلی آنها نشان میدهد، در حال حاضر شرکتهای حقوقی به دنبال نوسان گیری هستند.
وی افزود: کمتر از ۱.۵ ماه دیگر تا پایان سال باقی مانده و بازار سرمایه هنوز نتوانسته در مسیر رشد پایدار قرار بگیرد و این در حالی است که تحلیلگران بازار بر اساس بررسی الگوهای پیشین و ارزیابی متغیرهای موثر، اواسط پاییز را به عنوان نقطه شروع روند صعودی بازار برآورد میکردند؛ اتفاقی که در سایه شوکهای متعدد رخ نداد و در نهایت ضربات دخالت نهادهای بیرونی بازار سرمایه شاخص کل را مجددا تا کانال ۱.۱ میلیونی عقب راند.
زارعی تصریح کرد: وقتی اشخاصی که در بازارسهام مسئولیت دارند، مصاحبههای نامناسبی میکنند، چنین وضعیتی اتفاق میافتد. لازم است درباره ماهیت دارایی مالی صحبت کنیم، به معنای اینکه ما یکسری منابع مالی را در اختیار مدیران قرار میدهیم که آنها را بر اساس حاکمیت شرکتی که اکنون در بازارسرمایه اجباری شده، به نحو مطلوب اداره کنند. این در حالی است که نکته مذکور بسیار ساده است و در عین حال مدیران فعلی شرکتهای بزرگ همچون، فولاد، ملی مس و ایرانخودرو، منصوب دولت هستند.
دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: از سوی دیگر خیلی ازمسئولانی که این مدیران را منصوب میکنند و راهکارهای غلط اقتصادی مانند قیمتگذاری را دنبال کردهاند، سیاستهای اشتباهی را پی گرفتهاند و نمیتوانند داراییها را محاسبه کنند. اینکه ما اعلام کنیم مسئولیت افت بازار و شاخص کل را نمیپذیریم، به هیچ عنوان قابل قبول نیست. گرچه ما از اول تاکید کردیم بورس باید نهادی مستقل باشد؛ اما مسئولیت بنگاهها هم در اختیار مردم نیست و قیمتگذاری کالا و خدمات نیز عامل تاثیرگذار منفی دیگری بر روند بازار است. چرا فکر میکنیم با این اتفاقات روند بازارسرمایه باید بهتر از این باشد؟
زارعی اظهار داشت: سیستم بازارگردانی هم نقصهای بسیاری دارد، کما اینکه بارها دیدیم برخی از آنها در ساعات آغازین معاملات با قیمتها پایین میخرند و اواسط معاملات با درصدهای کم مثبت میفروشند. این در حالی است که کارشناسان به دفعات این نکات را متذکر شده، ولی هیچ تاثیری نداشته است.