به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، فرید براتی سده با حضور در برنامه «گفتگوی اجتماعی» با موضوع چالشهای درمان اعتیاد در کشور گفت: اعتیاد یک بیماری مزمن و یک وضعیت اجتماعی، روانی، جسمانی و معنوی عود یابنده است، از این رو مراکز ترک اعتیاد نمیتوانند برای درمان معجزه کنند.
وی با بیان این که مفهوم بهبودی و بازتوانی معتادان در ۲ سال اخیر محقق شده است، اظهار کرد: در این دو سال تمرکز ما تنها بر بخش سم زدایی و بهبودی جسمی نبوده است و به جنبههای دیگر بازتوانی از جمله روان درمانی نیز پرداخته شده است و در این فرآیند، فرد بهبود یافته رها نمیشود.
مدیرکل پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی معتقد است درمان اعتیاد امکان پذیرو بهبودی از این بیماری ممکن است، اما فرآیند آسانی نیست و فرآیند بسیار پیچیده و سختی دارد که نقش خانواده و دستگاههای مختلف برای پایداری این درمان بسیار مهم است.
براتی در پاسخ به انتقادی در این باره که پروتکلهای ترک اعتیاد از کشورهای اروپایی الگوبرداری شده و برای جامعه ما مناسب نیست، توضیح داد: بخش بزرگی از فرآیند بازتوانی، سم زدایی است و داروهای مورد استفاده بر اساس شرایط جسمی فرد معتاد تجویز میشود که تفاوتی میان انسانها در کشورهای مختلف وجود ندارد.
وی ادامه داد: بخشی از فرآیند درمان با موضوع محیط کمپها مرتبط است که میتوان گفت وضعیت این مراکز در حال حاضر از بسیاری از کشورها بهتر است.
به گفته این مقام مسئول در سازمان بهزیستی، در حال حاضر ۵۰ هزار نفر در مراکز بازپروری بهزیستی تحت درمان و بازتوانی هستند و این موضوع یک دستاورد برای کشور به شمار میرود. درواقع اگر این مراکز وجود نداشت این تعداد از معتادان با شرایط نامناسب در خانوادهها یا خیابانها بودند.
براتی افزود: بر اساس آمار بهزیستی، سالیانه ۴۵۰ هزار نفر به کمپهای ترک اعتیاد مراجعه میکنند. میزان هزینه مربوط به بازپروری معتادان نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان است که به دلیل عدم پوشش بیمه، بخش اصلی آن توسط خانوادهها پرداخت میشود. بهزیستی مبلغ ۷ تا ۸ میلیارد تومان به عنوان یارانه به تمامی مراکز درمانی اعتیاد پرداخت میکند.
وی براتی آماری از معتادان کشور ارائه داد و تشریح کرد: بر اساس آخرین بررسی ها، ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار نفر مصرف کننده مستمر یا معتاد و تعداد یک میلیون و ۸۰۰ هزار تا دو میلیون نفر مصرف کننده تفننی در کشور وجود دارد. ایران جز معدود کشورهایی است که شمار مصرف کنندگان تفننی از مصرف کنندگان دائمی کمتر است.
براتی در خاتمه درباره نظارت بر کمپهای ترک اعتیاد گفت: بهزیستی گزارشات نظارتی خود را به سازمان بازرسی کل کشور ارسال میکند. در سال ۹۷، ۷ هزار مورد، در سال ۹۸، ۴ هزار و ۷۰۰ مورد و امسال به دلیل مشکلات ناشی از شیوع کرونا، ۳ هزار و ۲۰۰ مورد نظارت بر مراکز اقامتی صورت گرفته است.