رئیس سازمان غذا و دارو گفت: امروز صنعت داروسازی ما این توانایی را دارد که هرنوع داروی جدید در دنیا را ظرف مدت ۲ سال در کشور تولید کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری آنلاین ضمن تبریک روز پزشک و روز داروساز اظهار داشت: طی ماههای گذشته داروسازان در کنار پزشکان تمام تلاش خود را برای ارائه خدمات به بیماران مبتلا به کرونا انجام دادند و هر دارویی که به عنوان کمک درمان بیماری کرونا معرفی میشد در کشور ما در یک بازه زمانی بسیار کوتاه تولید داخل آن در کشور شروع میشد.
وی افزود: حتی بسیاری از این اقلام دارویی مواد اولیه شان در کشور ما تولید شد که این توانمندی است که در کشور وجود دارد و کمتر کشور میتواند ادعا کند که در زمان کوتاه میتواند زیرساخت تولید دارو را ایجاد کند. در کشور ما پس از سالهای پیروزی انقلاب به صنعت داروسازی به عنوان یک صنعت استراتژیک توجه شد و امروز ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز ما در داخل تولید میشود و بسیاری از اقلام دارویی هایتک و نیازمند فناوری بالا در کشور ما تولید میشود به طور مثال ما توانایی تولید داروهای بایولوژیک رادیوداروها و نانو داروها را در کشور داریم و این اقلام به میزان کافی در کشور تولید میشود.
شانهساز افزود: سالهای گذشته شرکتهای دانشبنیان زیادی در کشور ما ثبت شده است که در حوزه دارو و داروسازی فعال هستند و ما امروز میتوانیم ادعا کنیم که داروی جدیدی که در دنیا وارد میشود و در نسخه همکاران پزشک ما به عنوان درمان بیماران نیاز به تجویز است داروسازی ما میتواند ظرف دو سال آن را در کشور تولید کند و حتی میتوانیم مواد اولیه آن را تولید کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: داروهایی که چند سال قبل وارد میکردیم امروز در کشور تولید میشوند و میتوانیم آنها را صادر کنیم، این داروها توسط جوانان که در شرکتهای دانشبنیان ما در حال تحقیق بر روی داروهای پیچیده هستند تولید میشود. متوسط سن این افراد زیر ۳۵ سال است و این نوید بسیار خوبی را میدهد که نسل رو به رشد و در واقع آینده دار را در زمینه تولیدات دارویی داشته باشیم.
وی گفت: امروز حدود ۲۵ دانشکده داروسازی در کشور داریم و محققان ما نقش مهمی در انتشار مقالات در نشریات معتبر علمی دارند و به همین دلیل است که ما توانستهایم رتبه علمی خودمان را در سطح دنیا ارتقا دهیم.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: ۶۵ درصد مواد اولیه دارویی در کشور تولید میشود و در حوزه داروهای گیاهی نیز بیش از هزار قلم در کشور ما تولید شده و این اتفاقات طی ۱۰ سال گذشته رخ داده و این موضوع نوید این را میدهد که آیندهای بسیار بهتر را میتوانیم برای داروسازی متصور باشیم.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: هفته آینده دو کارخانه دارویی جدید که یکی تولید کننده قلم انسولین و دیگری تولید کننده فرآوردههای پلاسمایی است برای نخستین بار در کشور با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افتتاح میشود.
وی با بیان اینکه هیچ ثبت نامی برای واکسن آنفلوانزا نیاز نیست و افراد با توصیه پزشک واکسن استفاده خواهند کرد، ادامه داد: امسال حتما با مشکل کمتری در زمینه ویروس آنفلوانزا مواجه خواهیم بود؛ زیرا مردم دستورالعملهای بهداشتی را به خوبی رعایت میکنند. ۱۰ برابر سال قبل برای بیماران خاص و ۶ برابر برای مردم عادی واکسن آنفلوانزا وارد خواهیم کرد. واکسنها از منابع معتبر و متعدد تامین میشوند که عمدتا توسط کارشناسان بازید صورت گرفته و دقت نظر درباره کیفیت آنها انجام شده است.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره تامین واکسن مننژیت نیز گفت: ۳۱ مرداد اولین محموله واکسن منیژیت وارد کشور شد و تا ۱۵ شهریور آخرین محموله وارد خواهد شد. نسخه الکترونیکی وقتی معنا پیدا میکند از ابتدا نسخه در سامانه انجام شود و به این وسیله میتوان مصرف واقعی دارو را تشخیص داد.
وی در ادامه بیان کرد: در اطلاع رسانی دارویی مرجع مطمئن سازمان غذا و دارو و نهایتا ستاد مقابله با کرونا است. در چند وقت اخیر متوجه شدیم که رمدسیویر در بازار آزاد توزیع میشود و با بررسیها مشخص شد چیزی که نام این دارو در بازار سیاه توزیع میشود همان دارویهای مسکن معمولی است.
شانه ساز در پاسخ به پرسشی درباره ورود کورتن به پروتکل درمان کرونا گفت: ایران جزو اولین کشورهایی بود که کورتن را در پروتکل درمانی کرونا وارد کرد، برخی کشورها با نگاه سیاسی میگفتند، این دارو سیستم ایمنی بدن بیماران را تضعیف میکند، اما بعد منابع بین المللی نیز به نتیجهای که ایران گرفته بود، رسیدند، این دارو در انواع مختلف از جمله دگزامتازون به وفور در ایران تولید و مصرف میشود و بسیاری از کشورهای دیگر نیز اکنون این دارو و مشتقات کروتن دار را در پروتکل درمان کرونا وارد کرده اند.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به پرسشی درباره تامین واکسن آنفلوانزا گفت: در مورد و اکسن آنفلوانزا پارسال کمتر ۲۵۰ هزار دوز برای توزیع رایگان در شبکه بهداشتی برای کادر درمان، سالمندان و بیماران زمینهای وارد کردیم در حالی که این میزان امسال به حدود ۲.۵ میلیون دوز افزایش یافته و ۱۰ برابر بیشتر واردات داریم.
وی افزود: میزان واردات واکسن آنفلوانزا برای توزیع در داروخانه نیز بیش از ۵ برابر شده و امسال حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیون دوز واکسن آنفلوانزا وارد کشور میشود در حالی که پارسال حدود ۲.۵ میلیون دوز بود و از میزان واردات بیش از ۸.۵ میلیون دوز واکسن که همگی از برندهای معتبر اروپایی و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی هستند در داروخانهها توزیع میشود.
شانه ساز گفت: داروی رمدسیویر خارجی وارداتی به قیمت حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در بیمارستانها توزیع شده است، داروی ایرانی نیز به قیمت ۶۰۰ هزار تومان تولید شده و در بیمارستانها توزیع میشود، داروهایی مثل اکتمرا و فاویپیراویر یا داروهای مشابه دیگر هم هنوز در مورد اثربخشی آنها برای کرونا هیچ سند و تاییدیهای نیست و بیشتر بر اساس شنیدهها و با نظر و اصرار برخی پزشکان این داروها برای کرونا تجویز میشود.
بسیاری از این داروها که تبلیغ میشود عموما بیمارستانی است و نباید خارج از بیمارستان تهیه شود؛ خارج از بیمارستان هم اگر در داروخانه باشد برای وزارت بهداشت قابل رصد است، اما اگر از بازار آزاد و ناصرخسرو توزیع شود، قابل ردیابی پیگیری نیست به خصوص اینکه اکثر این داروها رمدسیویر نبوده و آنتی بیوتیک بوده و جنایتی انجام میشد.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره واکسن کرونای روسی گفت: روسیه در تولید واکسن پیشرو بود، زیرساخت تولید واکسن در روسیه قوی است، وا کسن آنفلوانزای با کیفیت هم سالهاست در این کشور تولید میشود و کلا این کشور در حوزه بایوتک پیشرفته است در مورد اثربخشی و ایمنی واکسن کرونای این کشور منتظر تزریق این واکسن برای ۵۰ هزار نفر در روسیه هستیم.
وی درباره تولید واکسن اعتیاد در جهاد دانشگاهی گفت: واکسن اعتیاد در موسسات وابسته به جهاد دانشگاهی تولید شد و اثربخشی آن در پیشگیری تایید شده است.
شانه ساز درباره لغو حق فنی داروخانهها با مصوبه دیوان عدالت اداری گفت: در مورد حق فنی با دفاعایت وزارت بهداشت در دیوان عدالت موافقت نشد. دانشجویان و همکاران داروخانهها از این مصوبه بسیار گله دارند به نوعی دانشجویان این مصوبه راعاملی برای کم لطفی جامعه داروسازی به خدمات و سواد اطلاعات خود تلقی میکنند. در این مورد باید فکری کرد البته وزارت بهداشت در حال پیگیری است تا داروسازان از حق خود محروم نشوند ضمن اینکه رأی دیوان اجرا میشود.
وی در مورد مصوبه شورای رقابت برای حذف فاصله مجاز بین داروخانهها گفت: به نظر وزارت بهداشت این تصمیم شورای رقابت دخالت در تولیت سلامت است و به این مصوبه اعتراض شد. وزیر بهداشت هم نامه نگاری کرد و نامه اعتراضی هم در این زمینه به رئیس جمهوری نوشته شده است.
شانه ساز گفت: یکی از دلایل توفیق نظام دارویی کشور این است که با هزینههای پایین و بدون یک ریال سرمایه گذاری دولتی با اجرای نظام سطح بندی ارائه خدمات توانستیم دارو را بدون هیچ مشکل و وقفهای در اقصی نقاط کشوربرای آحاد مردم تامین کنیم، اما از بین رفتن نظام سطح بندی و حد مجاز فاصله داروخانهها موجب تجمع داروخانهها در مناطق مرفع و مجتمعهای پزشکی و محرومیت مردم در مناطق حاشیهای میشود.
وی درباره تامین پانسمان بیماران پروانهای نیز گفت: تحریم و سنگ اندازی در مسیر تامین پانسمان این بیماران، از زشتترین کارهایی است که تحریم کنندگان علیه این بیماران مظلوم انجام داده اند، در مقاطعی البته با تلاش وزارت بهداشت این پانسمان تامین شد است البته کرونا و لغو پروازها نیز در این زمینه موثر بوده است، تحریمها هم مزید بر علت شده است. منابع تامین این پانسمانها شناسایی شده و همکاری آنها جلب شده است و اگر ارز آن به موقع تامین شود، به موقع این پانسمانها تامین میشود.
شانه ساز در مورد واردات فاکتور ۸ نیز گفت: این دارو دو نوع دارد؛ یکی انواع تولیدی از پلاسماست که در کشور تولید نداریم و بای با پلاسما گیری و انتقال آن به خارج تولید و به کشور بازگردانیم یا به طور کلی فاکتور ۸ مشتق از پلاسما وارد کنیم نوع دیگر آن فاکتور ۸ ریکامبینت یا بایوسیمیلار است که تولید داخل آن در کشور وجود دارد.
وی افزود: واردات نوع بیوسمیلار آن به کشور ممنوع است، اما در مورد فاکتور ۸ مشتق از پلاسما چارهای جز واردات نداریم، اما میزان واردات آن اخیر زیاد و بیش از نیاز کشور بوده است که باید نحوی مدیریت کنیم که تولید داخل آسیب نبیند.
شانه ساز درباره ورود داروهای جدید به فهرست دارویی کشور گفت: ما هم علاقه مندیم فهرست دارویی کشور قویتر و به روز شود ما باید میزان توان اقتصادی وارزی کشور را هم نظر بگیریم و ورود بدون ملاحظه داروهای جدید به فهرست داروهای کشور به صلاح کشور و منطقی نیست البته داروهای جدید موثر بر کرونا وارد فهرست دارویی کشور شده اند.