به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدی خانعلیزاده کارشناس امور بینالملل در همایش پلاک دیپلمات که از سوی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، گفت: اوباما در خصوص نحوه همراهی روسیه برای تصویب قطع نامه ۱۹۲۹ میگوید: در ابتدا روسیه با تصویب این قطعنامه مخالف بود، اما وقتی ما متوجه شدیم ایران در حال ساخت فردو است این موضوع را به نماینده روسیه اطلاع دادیم و روسها از این جهت که ایران به عنوان شریک استراتژیک این کشور ساخت فردو را به آنها اطلاع نداده بود ناراحت شدند و با تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ موافقت کردند.
وی با بیان اینکه اوباما میگوید هر بار جلسه درباره ایران بود و اسم جنگ نظامی میآمد، حال من بد میشد و از جلسه بیرون میآمدم، چون جنگ با ایران به تصویر آینده آمریکا ضربه میزند، افزود: آمریکا هیچ راهی جز دیپلماسی با ایران ندارد؛ چرا که هزینه جنگ نظامی بالاست و جزو راهبردهای آمریکا نیست. با این اوصاف جنگ، جنگ دیپلماسی است؛ اما آیا ما فرمانده دیپلمات داریم؟
خانعلی زاده اظهار کرد: هرکس بخواهد راهبرد برای سیاست خارجه ایران تعیین کند، باید چهار عامل اسلامی بودن، ایرانی بودن، انقلابی بودن و جهان سومی بودن را مد نظر قرار دهد؛ اما خیلی از غرب گراها، اسلامی بودن و خیلی ازانقلابی ها، ایرانی بودن را مد نظر قرار نمیدهند.
وی با اشاره به اینکه سیاست خارجه ایران نظم جهانی را نمیپذیرد، تصریح کرد: جهان سومی بودن به معنای عقب ماندگی نیست؛ بلکه به معنای همان نه شرقی نه غربی است. به تعبیر دیگر جهان اول غرب، جهان دوم شرق و جهان سوم، ما هستیم.
این کارشناس امور بین الملل با تاکید بر اینکه متن برجام را یک نفر از استادهای روابط بین الملل، تایید نمیکند، افزود: برجام به هیچ عنوان در جهت منافع ملی نیست؛ البته برخیها میپرسند جایگزین برجام چیست؟ توافق خوب باید میکردیم. همچنین تضمینهایی باید اضافه میشد که طرف مقابل به راحتی از برجام خارج نشود.
خانعلی زاده بیان کرد: پیشنهاد میکنم مردم فیلم «گفتگو به سبک ظریف» را ببینید، چون این فیلم مصداق خرج کردن از سیاست خارجه به جای منافع ملی برای منافع حزبی است.
وی با اشاره به اینکه در اوج برجام، رئیس جمهور چین انعقاد قرارداد ۲۰ ساله با ایران را مطرح کرد؛ اما ما طوری برخورد کردیم که آنها ناراحت شدند و رفتند، بیان کرد: قرارداد ۲۵ ساله با چین خیلی ضعیفتر از قرارداد ۲۰ سالهای است که چینیها پیشنهاد دادند.
به گفته این کارشناس امور بین الملل دولت به عمد فرصتهای ارتباط با سایر کشورها را خراب میکند تا تنها گزینه کشور ارتباط با آمریکا باشد.
خانعلی زاده تصریح کرد: سوال این است که چرا آقای زنگنه وسط برجام از اجرای خط لوله انتقال گاز به اروپا صحبت به میان آورد و باعث به خطر افتادن منافع روسیه شد و روسیه هم همراهی با ما را در برجام قطع کرد. خب برجام اجرا شد؛ اما آیا لوله کشی کردند؟ واقعا چرا باید بدون طرح چنین حرفی را زد؟
وی با بیان اینکه دوستان میخواهند کاری کنند که هیچ راهی جز مذاکره ذلیلانه با آمریکا نداشته باشیم؛ اضافه کرد: سیاست خارجه ایران نیازمند تغییر ساختار اداری در وزارت امور خارجه است، چون در چنین ساختاری آقای حسین فریدون سفیر ایران در مالزی میشود؛ اما او از مالزی چه میدانست؟ آیا از زبان، فرهنگ و فرصتهای موجود در این کشور شناخت داشت.
به گفته این کارشناس امور بین الملل مشکلات داخلی آمریکا به حدی زیاد است که ایران اولویت سیاست خارجه این کشور نیست پس اگر بایدن هم بخواهد نمیتواند کاری از پیش ببرد.