گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو- امیر قشقایی، نتایج نظرسنجی اخیر روزنامههای اسرائیلی نشان میدهد که حزب راستگرای "لیکود" به ریاست نتانیاهو موفق شده تنها ۵۹ کرسی از ۱۲۰ کرسی پارلمان اسرائیل را از آن خود کند. این درحالیست که نتانیاهو برای تشکیل کابینه خود نیازمند موافقت دستکم ۶۱ نماینده است.
مهمترین احزاب صاحب قدرت در رژیم صهیونیستی
حزب لیکود (استحکام) از احزاب راستگرا در اسرائیل است. این حزب در سال ۱۹۷۳ و توسط مناخم بگین برای دستیابی به حکومت تاسیس شد. این حزب که اکنون با ریاست بنیامین نتانیاهو اداره میشود اکثرا از افراد مذهبی و ملیگرای رژیم اشغالگر تشکیل شده است و موفق شده در شش دوره از انتخابات پارلمانی اسرائیل صاحب کرسی شود و تشکیل کابینه دهد.
حزب یمینا از احزاب راستگرای اسرائیل است که مخالف امتیاز دادن به اعراب و فلسطینیها هستند. نفتالی بنت رئیس حال حاضر این حزب به شمار میآید.
حزب یشعتید (آینده آنجاست) دیگر حزب اسرائیلی است که درسال ۲۰۱۲ به رهبری یائیر لاپید، روزنامهنگار سابق تاسیس شده است و هدف از راهاندازی آن نیز نمایندگی طبقه متوسط سکولار اعلام شده است. این حزب در سال ۲۰۱۳ توانست بیشترین کرسی کنست را بدست اورد و بالاتر از دیگر احزاب اسرائیل بایستد. یشعاتید حامی ادامه مذاکرات صلح با فلسطینیان و مخالف توسعه شهرکهای یهودی نشین است. او همچنین درسال ۲۰۱۵ اختلاف جدی با بنیامین نتانیاهو پیدا کرد و همین عامل برکناری او از وزارت دارایی اسرائیل شد.
حزب کارگر از احزاب چپگرا و میانهرو اسرائیل است که درسال ۱۹۶۸ تاسیس شد و رهبر کنونی آن نیز اسحاق هرتزوگ است. این حزب نیز طرفدار صلح اسرائیل و فلسطین است.
نتانیاهو، ناتوان در تشکیل دولت ائتلافی
بنیامین نتانیاهو نتوانست در انتخابات اخیر اکثریت ۶۱ نماینده را برای تشکیل دولت ائتلافی بدست آورد.
دفتر ریاست جمهوری اسرائیل نیز در بیانیه کوتاهی اعلام کرد: «کمی قبل از نیمهشب، آقای نتانیاهو به ریاست جمهوری اطلاع داد که قادر به تشکیل دولت نیست و بنابراین در حال بازگرداندن اختیارات به رئیس جمهور است.»
رووین ریولین، رئیسجمهور اسرائیل، معتقد است که لاپید بیشترین شانس را برای تشکیل ائتلاف دارد ، زیرا وزیر سابق دارایی است که از ۵۶ عضو پارلمان ۱۲۰ نفره قول حمایت گرفته است؛ هرچند هوز هم ۵ کرسی تا رسیدن به حدنصاب ۶۱ کرسی اکثریت کم دارد .ریولین همچنین که «روشن است که یائیر لاپید، عضو کنست ، فرصتی برای تشکیل دولتی دارد که اعتماد کنست را بدست آورد، حتی اگر موانع زیاد باشد.»
عرض اندام لاپید دربرابر نتانیاهو
یائیر لاپید ۵۷ ساله، که پدر وی وزیر کابینه بود و خودش روزنامهنگار و سیاستمداری باسابقه است، اکنون فرصت دارد تا با شرکای بالقوه خود به توافق برسد. وی در بیانیهای ضمن پذیرش این نامزدی، گفت که هدف وی «ایجاد یک دولت شامل نیروهای چپ، راست و میانه است که بیانگر این واقعیت است که ما از یکدیگر متنفر نیستیم». با این حال لاپید با استناد به کیفرخواست جنایی علیه نخست وزیر، حضور نتانیاهو با وی در یک دولت را رد کرد.
لاپید پس از موفقیت در کار روزنامهنگاری، مجریگری تلویزیون و نویسندگی، در سال ۲۰۱۳ با حزب جدیدالتأسیس خود، یشعتید شگفتیساز انتخابات پارلمانی شد و این موفقیت، لاپید را به کرسی قدرتمند وزیر دارایی رساند. اما او و نتانیاهو باهم سازگار نبودند و اندکی پس از حضور لاپید در کابینه بیبی، ائتلاف یشعتید و لیکود بعد از تنها ۹ ماه فروپاشید.
از زمان انتخابات ۲۰۱۵، حزب «آیندهای هست» به جبهه اپوزیسیون تبدیل شده و در بین رایدهندگان سکولار و طبقه متوسط محبوب است. لاپید همچنین از روابط نزدیک نتانیاهو با احزاب فوق ارتدکس انتقاد کرده و گفته است که نخست وزیر باید به دلیل اتهامات فساد تحت محاکمه قرار گیرد.
بنبستهای متوالی در انتخابات اسرائیل
انتخابات اخیر در اسرائیل، چهارمین انتخابات متوالی در دو سال گذشته بود که به بن بست رسید. ریاستجمهوری ، پستی است که در رژیم صهیونیستی بیشتر جنبه تتشریفاتی دارد و در آن رئیسجمهور مسئول تعیین یک رهبر حزبی برای تشکیل کابینه پس از هر انتخابات است. ریولین پس از تأیید ۵۲ نماینده پارلمان از نخست وزیر، ماه گذشته به نتانیاهو فرصت تشکیل کابینه داد. نتانیاهو اکثریت ۶۱ کرسی را نداشت، اما بیشترین تعداد حمایت از یک رهبر حزبی را به دست آورد. با این حال نتانیاهو به رغم جلسات مکرر با بسیاری از رقبا و ارتباط بیسابقه با رهبر یک حزب کوچک فلسطینی-اسرائیلی، قادر به بستن کابینه ائتلافی نشد.
حامیان نتانیاهو از ریولین خواستند که نامزد دیگری را انتخاب نکند و در عوض از پارلمان بخواهد در مورد نخست وزیر تصمیم بگیرد. اما ریولین این پیشنهاد را رد کرد و گفت که «این اقدام ما را به انتخابات پنجم می رساند، بدون آنکه تمام گزینههای تشکیل کابینه امتحان شود.»
لاپید، در حال حاضر یک توافق به اشتراک گذاری قدرت را به نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای «یامینا»، ارائه کرده است. ذیل این پیشنهاد، دو رهبر حزبی، کار نخست وزیری را بصورت چرخشی مشترکاً پیش خواهند برد و در دور اول مسئولیت نخستوزیری به عهده بنت خواهد بود.
نفتالی بنت، متحد سابق نتانیاهو که حالا به رقیب وی تبدیل شده، تنها هفت کرسی پارلمانی را در تصاحب دارد، اما او با همین تعداد، محبوبیت زیادی در اسرائیل پیدا کرده و لاپید برای تأمین اکثریت پارلمانی به کرسی های وی نیاز دارد.
نفتالی بنت، دولت وحدت را تشکیل میدهد؟
بنت، وزیر سابق دفاع، پیش از پایان مهلت نتانیاهو اعلام کرد که اگر نتانیاهو نتواند یک ائتلاف را تشکیل دهد، وی در راستای تشکیل یک «دولت وحدت» اقدام خواهد کرد. او در یک سخنرانی تلویزیونی گفته: "اکنون زمان برای تشکیل یک دولت وحدت فرا رسیده است ... درب حزب ما به روی همه احزاب باز است."
لاپید پس از قبول مسئولیت تشکیل کابینه، به سرعت توسط بسیاری از بلوکهای اصطلاحاً خواهان «تغییر» حمایت شد، و از طرف حزب چپگرای «کارگر»، حزب چپ میانه «مرتز» و حزب تندرو اما به شدت ضد نتانیاهو «یسرائیل بیتنو» به رهبری آویگدور لیبرمن، تأییدیه دریافت کرد. حزب «آبی و سفید»، به رهبری وزیر دفاع بنی گانتز، نیز دوباره از لاپید حمایت کرد. و حتی حزب «امید تازه» از مدافعان نتانیاهو که صاحب ۶ کرسی کنست است ، پس از رای ممتنع اولیه، در آخرین دور رایزنیهای ریولین، لاپید را تأیید کرد.
بنبست کنونی که در بالا از آن سخن رفت، فضای اجتماعی رژیم صهیونیستی را متشنج کرده است، بهگونهای که طی روزهای گذشته نقاط مختلفی از سرزمینهای اشغالی شاهد اعتراضات متعدد در خصوص وضعیت سیاسی کنونی و عدم تشکیل کابینه بوده است.
وداع نتانیاهو با قدرت پس از ۱۲ سال
در اخرین خبر خبرنگار سرشناس اسرائیلی دقایقی از توافق نهایی یائیر لاپید و نفتالی بنت برای تشکیل کابینه ائتلافی خبر داده است.
عامیت سگال در توئیتی نوشت: این توافق به طور رسمی تا فردا شب یا یکشنبه صبح اعلام خواهد شد.
قرار است ظرف ۱۰ روز آینده کابینه جدید اسرائیل از کنست رأی اعتماد گرفته و آغاز به کار کند.
بر اساس توافق به عمل آمده بنت تا سال ۲۰۲۳ نخست وزیر خواهد بود و لاپید که تا آن هنگام وزیر خارجه و جانشین نخست وزیر خواهد بود، جای بنت را در سال ۲۰۲۳ خواهد گرفت.
ضعف عملکرد سیاسی بنیامین نتانیاهو در جلب حمایت احزاب دیگر برای تشکیل دولت جدید در حالی است که محاکمه او در سه پرونده با اتهامات فساد، رشوهخواری سیاسی و خیانت در امانت، کماکان در دادگاه استان اورشلیم در جریان است و شاهدان قدرتمندی که اکثرا مقامات رسانهها و صاحبان کمپانیهای مهم ارتباطاتی بودهاند، پیاپی علیه نخستوزیر و همسرش، در برابر قضات شهادت میدهند.
موقعیت دشوار نتانیاهو در این دوره از بیثباتی کمسابقه سیاسی در کشورش، در شرایطی است که کوششهای دیرینه او نیز برای اقناع جامعه جهانی جهت «ایستادگی در برابر ایران» نیز با ناکامی روبرو شده است.
با وجود این اوصاف، بنیامین نتانیاهوی ۷۱ ساله، که در مجموع طولانیتر از هر سیاستمدار دیگری، نخستوزیر کشورش بوده است، بیشتر از همیشه خود را در منجلاب از دست دادن قدرت میبیند و گویا پایان کار او در روزهای آتی اعلام خواهد شد.
انتهای پیام/