به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه علمی و فناوری کشور در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
تولید موادی شبیه به بافت بدن به کمک هیدروژلها
برای جایگزینی بافتهای آلی، هیدروژلها باید دو ویژگی اساسی را داشته باشند: دارای پیچیدگی هندسی زیاد بوده و پس از متحمل شدن آسیب، دقیقاً مانند بافتهای زنده بتواند خودبه خود بهبود یابند. توسعه این مواد اکنون به لطف استفاده از چاپ سهبعدی ممکن شده است و میتواند آسان و ارزان باشد. محققان در تیم MP ۴ MNT (مواد و پردازش برای فناوریهای میکرو و نانو) از گروه علم و فناوری کاربردی Politecnico di Torino، با هماهنگی پ فابریزیو پیرری، با استفاده از چاپ سهبعدی فعال شده توسط نور، برای اولین بار امکان تولید هیدروژلهایی با معماری پیچیده را فراهم کردند که قادر به ترمیم خود پس از پارگی هستند.
درمان سرطان با افزایش قدرت سیستم ایمنی امکانپذیر شد
در سالهای اخیر، ایمونوتراپی به عنوان روشی که قدرت سیستم ایمنی بدن بیمار را برای حمله به تومورها تقویت میکند به عنوان آنچه در جامعه سرطان اکنون یکی از پایههای اصلی درمان سرطان نامیده میشود، ظهور کرده است. یک روش ایمونوتراپی که به سرعت در حال پررنگ شدن است، جمع آوری و استفاده از سلولهای ایمنی خود بیماران برای درمان سرطان است. انواع مختلفی از ACT وجود دارد، اما تاکنون، یکی از پیشرفتهترین پیشرفتهای بالینی، سلول درمانی به کمک لنفوسیتهای تی یا Car T cell Therapy نامیده میشود.
گامی جدید به سوی تسخیر فضا / تولید نانومواد از اتمسفر مریخ ممکن شد
ناسا دههها برای اکتشاف مریخ و استفاده از منابع اکسیژن موجود در آن (معروف به MOXIE) تلاشهای امیدوارکنندهای انجام داده است. MOXIE با جداسازی اتمهای اکسیژن از مولکولهای دیاکسید کربن که از یک اتم کربن و دو اتم اکسیژن ساخته شدهاند، کار میکند. روش ابتکاری جذب کربن یوپی کاتالیست همان روش قبلی مورد استفاده در پروژه MOXIE بوده که در همان دما کار میکند. تفاوت در این است که شرکت یوپی کاتالیست در حال پردازش مجدد دیاکسید کربن و تبدیل آن به نانومواد کربنی با ارزش است. نانومواد تولید شده میتواند در زمینههای مختلف صنعت فضا مورد استفاده قرار گیرد، بهعنوان مثال، در فناوریهای باتری و ابر خازن، پوششهای رسانا و تقویتکننده، فرمولاسیونهای پلیمری، فیلترهای آب و ... میتوان از این نانومواد استفاده کرد.
کاهش سکته مغزی در موشها با نوعی درمان نانویی
در یک مطالعه سلولی، پژوهشگران دریافتند که روش نانو فتوسنتز آنها میتواند تعداد سلولهای عصبی که پس از کمبود اکسیژن و گلوکز از بین میروند، را کاهش دهد. پژوهشگران سپس میکرواورگانیسم و نانوذرات را به رگهای مغز مسدود شده موش تزریق کرده و موشها را در معرض نور مادون قرمز نزدیک قرار دادند. در این روش درمانی، تعداد نورونهای در حال مرگ کاهش یافت و عملکرد حرکتی موش بهبود پیدا کرد و حتی به رگهای خونی جدید کمک میکند تا رشد کنند.
بیماریهای مفاصل با تولید نانوروانکنندههای زیستی درمان میشود
طبیعت سیستمهای روانکاری بسیار خوبی ایجاد کرده است که به محض خراب شدن روانکاری مفاصل سینوویال بیماران مبتلا به آرتروز، باید از مواد روانکننده زیستی یا کاملاً مصنوعی مانند روانکنندههای میکرو پلیمری یا مبتنی بر نانوذرات استفاده کنند که جایگزین مواد طبیعی تخلیه شده است. به تازگی محققان نضان دادند که از نشاسته ذرت میتوان نانوذرات روانکننده با کارایی بالا تولید کرد که برای درمان بیماریهای مفاصل ایدهآل است.
اتوبوس برقی ایرانی بیستم خردادماه رونمایی میشود
شرکتهای دانشبنیان به دنبال بومیسازی اقلام «های تک» برقی از جمله «درایو اتوبوس» و «موتور الکتریکی»، «مجموعه باتری پک»، «کانورترهای دی سی»، «شارژر»، «ماژولهای اتوبوس» موفق شدند نمونه VP اتوبوس برقی را به تولید برسانند. زمان رونمایی این اتوبوس برقی ۲۰ خرداد در محل بوستان گفتگو است.
پرسفرترین موشک اسپیس ایکس با ظاهری غبارآلود، اما آماده برای پرتاب + عکس
"B ۱۰۵۱" اولین موشک اسپیسایکس است که توانسته ۱۰ سفر را به انجام برساند. هدفی که این شرکت از زمان معرفی فالکون۹ در سال ۲۰۱۸ به دنبال آن بوده است. ایلان ماسک، مدیرعامل و بنیانگذار این شرکت میگوید: نسخهای از فالکون۹ که امروزه میبینیم میتواند ۱۰ سفر انجام دهد و نیاز به بازسازی کمی در میان سفرها دارد.