به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با تلاش شرکتی دانشبنیان، کیت تشخیص ویروس کرونای جدید بر پایه شناسایی همزمان ۳ ژن از ویروس جدید طراحی و تولید شد.
این کیت که بر پایه شناسایی همزمان ۳ ژن از ویروس کرونای جدید با قابلیت افتراق واریانتهای انگلیسی، برزیلی، آفریقای جنوبی و هندی طراحی و تولید شده نخستین کیت تولید شده با این مشخصات در خاورمیانه است. دانشی که ایران را در زمره محدود کشورهای تولید کننده کیتهای تشخیص کرونا با این قابلیت قرار داده است. با این قابلیت با سرعت و هزینه کمتر میتوان ورود واریانتهای جدید را تشخیص داد.
کیت تشخیص ویروس کرونای جدید ایرانساخت با حساسیت نزدیک به ۱۰۰ درصد در افتراق واریانت انگلیسی از واریانت کلاسیک به تایید سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در مقایسه با کیتهای موجود در بازار دارای میزان موارد منفی کاذب و از نظر تشخیص ویروس کرونای جدید دارای حساسیت ۱۰ برابری است.
در حال حاضر کرونا با انواع مختلف و جهش یافته خود در دنیا یکه تازی میکند و همه کشورها را به خود درگیر کرده است. بیماری از خانواده کرونا که از سال ۹۸ با شدت واگیری بیشتر دنیا را با نگرانی بزرگی مواجه و همه معادلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشورها را مختل کرد. اما ان ویروسهای جهش یافته چه میکنند؟
کرونای انگلیسی
آمارها گواه این است که موارد ابتلا به ویروس جهش یافته کرونا موسوم به "کرونای انگلیسی" روز به روز در حال افزایش است. آنچه این ویروس را مهم کرده قدرت سرایت بالای آن و در عین حال شدت علائمی است که این ویروس ایجاد میکند.
برخی متخصصان معتقدند درکنار قدرت سرایت بالا و شدت علائم، میزان مرگ و میر این نوع ویروس هم در مقایسه با کرونای معمولی حداقل ۳۵ درصد بیشتر است. با توجه به این مسئله ضرورت تشخیص به موقع این نوع بیماری و انجام قرنطینه خانگی برای پیشگیری از سرایت آن اهمیت دوچندان مییابد. این واریانت در حال حاضر واریانت غالب کشور است.
کرونای آفریقایی جنوبی
ویروس کرونای آفریقایی اولین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شد و پس از آن به چند کشور دیگر مثل انگلیس و فرانسه منتقل شد. تحقیقات نشان داده قابلیت انتشار بسیار بالا و عفونتزایی بیشتر از جمله ویژگیهای این گونه جدید است. کرونا جهش یافته آفریقایی در بدن حدود نیمی از افراد مبتلا آنتی بادی تولید نمیکند. به همین دلیل احتمال ابتلای چندباره به این ویروس وجود دارد. قابل ذکر است اولین مورد کرونای افریقای جنوبی توسط کیت جدید شرکت بن دا فرآور شناسایی شد.
کرونای برزیلی
گونه ویروس کرونای برزیلی هم عفونیتر است و در بیشتر ایالتهای این کشور غالب شده است و هیچ نشانهای از کند شدن روند شیوع آن وجود ندارد. تصور میشود این گونه ویروس کرونا، ۱.۴ تا ۲.۲ برابر بیشتر از انواع قدیمیتر قابل انتقال است و افرادی را که قبلا در برزیل به COVID-۱۹ مبتلا شده بودند، دوباره آلوده کرده است.
کرونای هندی
نوع ویژهای از کرونا هم کشور هند یافت شده است و احتمال سرایت آن شدیدتر و قابلیت مبتلا شدن به بیماری در صورت دریافت این ویروس بیشتر گزارش شده و سریعتر منتقل میشود. هم اکنون شناسایی اولیه موارد اولیه آن توسط کیت جدید مذکور در کشور انجام شده است و دانش فنی ایرانی در خدمت برنامه ریزی دقیقتر و بهتر برای برنامههای پیشگیری از این ویروس قرار گرفته است.
زیست بوم فناوری و نوآوری ایران چه کرد؟
از ابتداییترین روزهای شیوع کرونا، محققان و فناوران کشورمان به تکاپو افتادند تا کشور در روزهای اوج تحریمها و بسته شدن مرزهای جهانی به رویمان، توانستند با اتکا به توان داخلی تجهیزات مورد نیاز کشور را تولید و تامین کنند تا فقط درد بیماری باشد و بس و گشت درهای بسته بازار جهانی نمانیم. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با حمایت از شرکتهای دانش بنیان و خلاق، سرعت این تلاشها را بیشتر و تجاری سازی محصولات را تضمین کرد.
در ادامه این تلاشهای به همت شرکت دانشبنیان بندافرآور که یکی از بازیگران زیست بوم فناوری و نوآوری حوزه در زیستی است که توانسته به حوزه طراحی و تولید کیت تشخیص ویروس کرونای جدید بر پایه شناسایی همزمان ۳ ژن از ویروس جدید ورود کند و ایران را به یکی از کشورهای دارای این توانمندی و فناوری بیافزاید. این کیت در حال حاضر در کشور به تولید رسیده است و با تایید سازمان غذا و دارو وارد بازار مصرف شده است.