گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حدود یک هفته است که اراضی و جنگلهای گچساران استان کهگیلویه و بویر احمد طعمه حریق شده اند. وسعت آتش سوزی به حدی گسترده بوده که کار مهار آتش را برای آتش نشانان و نیروهای امدادی، نیروهای منابع طبیعی، محیط زیست، نیروهای مردمی و محلی و بسیج سخت کرده است، صعب العبور بودن منطقه و واقع شدن جنگلها در ارتفاعات بر مشکل کنترل آتش میافزاید.
جنگلهای زاگرس کشور جزو مناطق پر خطر از نظر وقوع آتش سوزی هستند و گردشگران، دامداران و حاشیهنشینان جنگلها و مراتع نقش بسزایی در حفظ و نگهداری آن دارند. وجود شاخ و برگهای خشکیده و مواد سوختنی فراوان در کف جنگلها و مراتع در فصل تابستان وزش باد گرم و مهمتر از آن بیتوجهی، احتمال حریق را چندین برابر میکند؛ البته در این زمینه نیاز به مشارکت و همکاری عموم مردم است.
مهار آتش جنگلهای منطقه حفاظت شده کوه خامی، مارین، ارتفاعات فتح و گناوه لری به کندی پیش میرود بر اساس اعلام ستاد مدیریت بحران شهرستان گچساران وزش باد، صعب العبور بودن منطقه و گرمای ۵۰ درجه کنترل آتش را با کُندی مواجه کرده است.
بیشتر بخوانید:
بارها شاهد آتشسوزی در جنگلهای زاگرس بودهایم، اما رضا بیانی جانشین معاون امور جنگل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور- از انتشار نقشه پیشبینی حریق در جنگلها خبر داده و گفته بود که برخی از نقاط منطقه زاگرس در شرایط بحرانی بهلحاظ ریسک بالای وقوع آتش هستند که ازجمله این مناطق میتوان به بخشی از استانهای کهگیلویه و بویراحمد، فارس و کردستان اشاره کرد.
شنیدهها حاکی از این است که طبق بررسیهای صورت گرفته علت آتش سوزی جنگلهای نارک و خامی در شهرستان گچساران عمدی بوده است؛ چراکه محل شروع آتش را پیدا و بررسی شده است که شواهد نشان میداد که عاملان آتش سوزی بالا و پایین جادهای را در منطقه نارنج آتش زدند.
با توجه به ناهماهنگی بین دستگاهها جهت اطفای حریق در مناطق صعبالعبور زاگرس و با توجه به کمبود امکانات در این زمینه، داوطلبان و نیروهای سازمانهای مردم نهاد مجبور هستند وسایل و امکانات از جمله بیل و کلنگ و آب را با شرایط دشواری به نیروهای اطفای حریق برسانند.
جواد نارکی، رئیس انجمن زیست محیطی و مردم نهاد سبزگامان گچساران در مورد آتش سوزی در جنگلهای استان میگوید: طبق بررسیها و برآوردهای صورت گرفته متاسفانه از روز ۵ شنبه تاکنون بیش از ۴ هزار هکتار از جنگلها و مراتع منطقه «نارک» و «خامی»، «گناوه لری»، «فتح» و «مارین» در آتش سوخته است.
نارکی با بیان اینکه در انتهای منطقه خامی به سمت منطقه نیمدور در حال اطفاء آتش جنگلها هستیم، گفت: خط آتش را مهار کردیم، اما هنوز شعلههای آتش را داریم و ادامه دارد البته احتمال خاموش کردن آتش وجود دارد.
شنیدهها حاکی از این است که نیروهای مختلفی برای کمک به اطفاء حریق جنگلهای نارک و خامی گچساران حضور دارند؛ البته رئیس انجمن زیست محیطی و مردمنهاد سبزگامان گچساران میگوید: کمبودهایی نیز وجود دارد مثلا در روزهای قبل با کمبود آب مواجه بودیم، اما نیروها جهت مهار آتش سوزی مجهزتر به ارتفاعات اعزام شدند.
نارکی در ادامه میافزاید: به محض مطلع شدن از آتش سوزی در جنگلهای «نارک» از ساعت اولیه شروع آتش سوزی با ۲۰ نفر جهت مهار آتش به منطقه اعزام شدیم البته برای مهار آتش نیاز به همت بیشتری بود و اگر در همان ساعات اولیه نسبت به مهار آتش اقدام جدی صورت میگرفت هم اکنون با این وضعیت مواجه نبوده ایم.
رئیس انجمن زیست محیطی و مردمنهاد سبزگامان گچساران اظهار داشت: منطقه نارک یک اکوسیستم است که با این حادثه ناگوار و نادر مواجه شده است و متاسفانه طبق بررسیها و برآوردهای صورت گرفته تاکنون بیش از ۴ هزار هکتار از جنگلها و مراتع منطقه نارک و خامی، گناوه لری، فتح و مارین در این آتش سوختند.
وی میگوید: باید مسئولان و متولیان امر قبل از گرم شدن هوا و خشک شدن مراتع برای آموزش مردم نیروها و جوامع محلی اقدام کنند تا در مواقع آتش سوزی جنگلها به موقع، اصولی، بهتر و سریعتر جهت اطفاء حریق اقدام شود..
نارکی با اشاره به علت آتش سوزی جنگلهای استان معتقد است: آتش سوزی جنگلهای استان دلایل مختلفی دارد و یا در اثر سهل انگاری و یا عمدی است و از مسئولان کشوری و استانی از جمله استاندار و مجمع نمایندگان استان کهگیلویه و بویراحمد تقاضا داریم به صورت ویژه پیگیر اختصاص یک فروند بالگرد برای کمک به آتش سوزی جنگلهای این استان که ۲۰ درصد جنگلهای زاگرس را دارد، باشند.
وی تاکید میکند: استانی که کوهستانی و سخت گذر است و هر ساله شاهد آتشسوزیهای زیادی در جنگل هاست چرا نباید یک بالگرد آبپاش برای مهار این آتش سوزیها داشته باشد؟
از سال گذشته و در فصول بهار و تابستان تقریبا ۱۰۰ هزار هکتار از مراتع و جنگلهای دامنه زاگرس در آتش سوخته و خاکستر شده است. این مناطق بزرگترین بلوطستان دنیا، با قدمتی نزدیک به هزارسال است و انواع گیاهان، جانوران، خزندگان و پرندگان را در خود جای داده است که در حال حاضر، با این آتش سوزیها شاهد کوچ اجباری و یا نسل کشی انواع جانوران اعم از کفتار، گرک، گراز، روباه و جوجه پرندگانی که توان پرواز ندارند، هستیم.
شایان ذکر است، منطقه نارک در استان کهگیلویه و بویر احمد اکوسیستم کامل بود با انبوه جنگل پرپشت و عمده پوشش جنگلی این منطقه از گونههای بلوط، زالزالک، بنه، کیکم و تاگ و شن که متاسفانه در این آتشسوزی خسارات جبرانناپذیری دیده است.