گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی- فناوری نانو از آن دست حوزههایی است که به تازگی و طی چندسال اخیر با رشد چشمگیری در کشور مواجه شده و علاقه مندان زیادی را به خود جذب کرده است؛ به طوری که دیگر کمتر دیده میشود که دانشجو یا حتی دانشآموزی آن را نشناسد.
علاوه بر تولیدات شرکتهای نانویی و معرفی محصولات این حوزه، ستاد توسعه فناوری نانو برای ترویج این علم سالانه رویدادها و مسابقاتی را در سطح دانشآموزی و دانشجویی مثل المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو و مسابقه ملی فناوری نانو برگزار میکند که خود بستری برای آگاهسازی، توانمندسازی و ترغیب جوانان به فعالیت در این حوزه شده است. حال که در نیمه شهریورماه سال ۱۴۰۰ قرار داریم با مسئولان این دو رویداد صحبت کردیم تا از جدیدترین اخبار و مراحل برگزاری آنها مطلع شویم.
دوازدهمین المپیاد دانشآموزی نانو در میانه راه
ذوقی سرپرست اجرایی المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو بیان کرد: مرحله نخست دوازدهمین المپیاد دانشآموزی فناوری نانو پنجم مردادماه امسال به صورت آنلاین با رقابت ۶۲۶۴ دانشآموز پایه نهم تا دوازدهم ثبتنام شده، برگزار شد.
ذوقی ادامه داد: مرحله دوم المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو روز پنجشنبه ۱۸ شهریورماه در ۴۵ شهرحوزه امتحانی به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی روزهای کرونایی برگزار میشود. ۵۲۴ دانشآموز راهیافته از مرحله اول به مرحله دوم باید به ۲۰ سوال تستی و ۶ سوال تشریحی پاسخ دهند.
عضویت در بنیاد ملی نخبگان جایزهای برای مدالآوران المپیاد نانو
وی افزود: نتیجه مرحله دوم المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو مهرماه ۱۴۰۰ اعلام خواهد شد و ۳۰ برگزیده راهی مرحله سوم خواهند شد که البته زمان دقیق برگزاری این مرحله دلیل شرایط کرونایی و اعلام نتایج مرحله قبل هنوز مشخص نیست. ۳۰ راهیافته به مرحله سوم المپیاد در یک اردوی ۷ تا ۱۰ روز علمی عملی (تورهای علمی، کارگاههای گزارش و مقاله نویسی، دورههای آموزشی وغیره) شرکت خواهند کرد که باید در پایان این دوره مقاله و گزارشهای مرتبط را ارائه کنند. امتیازات در پایان این مرحله برای هر نفر محاسبه شده و به ترتیب افراد با نمره بالای ۹۰ صاحب مدال طلا، با نمره بالای ۸۰ صاحب مدال نقره و بقیه برگزیدگان صاحب مدال برنز میشوند.
سرپرست اجرایی المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو با بیان اینکه ایران اولین کشوری است که المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو را برگزار میکند و برنامه داریم که آن را در سطح جهانی گسترش دهیم همانطور که در بخش دانشجویی چنین رویدادی به صورت جهانی هم برگزار میشود، عنوان کرد: برگزیدگان و مدالآوران المپیاد علوم و فناوری نانو علاوه بر دریافت جوایز نقدی از ستاد توسعه فناوری نانو، عضو بنیاد ملی نخبگان میشوند و با توجه به مدالهایشان به امتیاز نخبگی میرسند تا بتوانند از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان استفاده کنند.
برگزیدگان به حال خود رها نمیشوند
ذوقی اظهار داشت: برگزیدگان المپیاد بعد از پایان یافتن دوره به حال خود رها نخواهند شد و به عضویت کانون برگزیدگان باشگاه نانو درخواهند آمد که در این کانون یکسری گرنتها برای آنها فعال میشود. تعدادی از برگزیدگان دورههای گذشته که حال دانشجو شدهاند در این کانون فعال هستند و هماکنون با همکاری یکدیگر توانستهاند به راهاندازی یک شرکت دانشبنیان در این حوزه برسند.
وی درباره همراهی وزارت آموزش و پرورش یا مدارس با ستاد نانو برای ترغیب و تشویق دانشآموزان به حوزه فناوری نانو و شرکت در المپیادهای این چنینی گفت: نهادهای ترویجی فناوری نانو همان پژوهشسراهای شهرهای مختلف هستند که علاوه بر یکسری مدارس خاص در این زمینه با ما همکاری میکنند. در سایت باشگاه دانشآموزی نانو برگزاری دورههای آموزشی اطلاعرسانی میشود که ویژه توانمندسازی دبیران و معلمان مدارس است و از این طریق نیز معلمان دانشآموزان را ترغیب خواهند کرد.
ترویج نانو به سبک دانشگاهیان
حسینی مدیردبیرخانه مسابقه ملی فناوری نانو در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو با اشاره به اینکه این رویداد ۱۰ دوره از سال ۱۳۹۰ تاکنون با همراهی ستادی توسعه فناوری نانو و بنیاد ملی نخبگان برگزار شده است، گفت: رسالت بنیاد آموزش فناوری نانو ترویج و توسعه نانو در بخش دانشگاهیان است.
وی با اشاره به برگزاری مرحله نخست دهمین مسابقه ملی نانو بصورت مجازی برای ۴۵۶۲ دانشجو (در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) و راهیابی ۳۰۸ نفر آنها به مرحله دوم اظهار داشت: برگزاری مرحله دوم این مسابقه که صبح روز جمعه دوازدهم شهریورماه به صورت حضوری انجام شد را به گونهای ترتیب دادیم که شرکتکنندگان در مراکز استان خود امتحان دهند. درحقیقت بررسی کردیم که هر شرکتکننده از کدام استان است و در مراکز استان آنها حوزههای امتحانی تدارک دیدیم بعنوان مثال حوزه امتحانی در برخی مراکز استانی تنها دو شرکتکننده داشت.
شرکت در مسابقه نانو برای دانشجویان هر مقطع و رشتهای آزاد است
وی ادامه داد: مسابقه ملی فناوری نانو یک آزمون ۹۰ دقیقهای با ۸۵ سوال در ۵ سرفصل مختلف (مفاهیم پایه نانوساختارها، سنتز نانومواد، روشهای آنالیز و شناسایی مواد، کاربردهای فناوری نانو، محصولات نانویی) بود.
مدیردبیرخانه مسابقه ملی فناوری نانو با بیان اینکه دانشجویان به ترتیب از استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و آذربایجان شرقی بیشترین مشارکت را داشتند، عنوان کرد: منابع مسابقه ملی فناوری نانو (۱۱۰ مقاله فارسی تدارک دیده شده بود) به صورت کاملا رایگان و تحت وب در سایت آموزش و فناوری نانو قرار گرفت و این مزیتی بود که دیگر نیاز نبود شرکتکنندگان برای دریافت منابع سردرگم باشند یا هزینهای را پرداخت کنند.
وی بیان کرد: یکی از مزایای بزرگ مسابقه ملی فناوری نانو این است که متقاضیان بدون محدودیت رشته و مقطع تحصیلی امکان ثبتنام و شرکت را داشتند. از طرف دیگر یکسری بازوهای ترویجی آموزشی در دانشگاههای سراسر کشور تحت عنوان نهادهای ترویجی فناوری نانو فعال هستند که کار انگیزهبخشی و ثبتنام علاقمندان را انجام میدهند. این امر باعث آگاهسازی دانشجویان به رویدادهای فناوری نانو شده و دیده میشود که سالانه تعداد افرادی که درگیر حوزه فناوری نانو میشوند بیش از قبل است.
حمایت از برگزیدگان برای رسیدن به محصولی نانویی
حسینی اظهار داشت: یکی از بزرگترین جوایز برگزیدگان مسابقه ملی نانو، شرکت در برنامه نانواستارتاپ است که افراد علاقمند به حوزه نانو با یک ایده در این برنامه مرحله به مرحله حمایت میشوند تا بتوانند ایده خود را به محصول تبدیل کنند.