رامین مهمان پرست، سخنگوی اسبق وزارت خارجه و سفیر سابق کشورمان در لیتوانی و لهستان در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص تاکید رئیس جمهور مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ابایی از مذاکره ندارد، اما صرفا مذاکره برای مذاکره انجام نخواهد داد، گفت: اساسا تکلیف جمهوری اسلامی و چارچوب ورود ما به مذاکرات کاملا روشن است و اصول مذاکراتی نیز از پیش مشخص بوده است به شرط اینکه طرف مقابل نیز پایبند به برجام باشد و تحریمها لغو شود.
وی ادامه داد: با این سازوکار در عمل باید موانع از سر راه همکاریها با ایران مرتفع شود و در مقابل ما نیز به تعهدات برجامی خود عمل خواهیم کرد همان طور که در گذشته عمل میکردیم.
*اگر طرف غرب به دنبال تحمیل شرط و شروط باشد مذاکرات نتیجه ای نخواهد داشت
مهمان پرست در خصوص اینکه آینده مذاکرات چه خواهد شد نیز گفت: جواب این سوال ارتباط مستقیم به رفتار آمریکاییها دارد اگر این توافق اجرایی شود آنها باید اشتباهات خود را جبران کرده تعهدات خود را عملی کنند و این اقدام کاملا قابل لمس باشد، اما اگر صرفا بخواهند به دنبال تحمیل نظرات و شرط و شروط جدید برای ایران باشند و موضوعاتی غیر از مسئله هستهای را وارد مذاکرات کنند مسلما مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید.
*طرف غربی باید نشان دهد آیا از مذاکره به عنوان یک ابزار سیاسی برای خرید زمان و ایجاد فشار استفاده خواهد کرد؟
سخنگوی اسبق وزارت خارجه با تاکید بر اینکه در سیاست جمهوری اسلامی در خصوص مذاکره با غرب همه چیز روشن است و به نوعی به طرف غربی وابسته است، گفت: آنها نشان خواهند داد که آیا تمایلی به خاتمه بحران از طریق دیپلماتیک دارند یا همچنان از مذاکره به عنوان یک ابزار سیاسی برای خرید زمان و ایجاد فشار برای تحمیل نظرات خود استفاده میکنند.
وی ادامه داد: اگر سناریوی مدنظر غرب سناریوی دوم باشد جمهوری اسلامی نیز علاقهای به ادامه چنین مذاکراتی نخواهد داشت، اما اگر غرب واقعا اهل عمل و اجرای تعهدات باشد مذاکرات از طرف ایران نیز با جدیت پیگیری خواهد شد.
مهمان پرست در خصوص اخباری مبنی بر اینکه سعودیها نیز برای عادی سازی روابط خود با ایران در انتظار نتیجه مذاکرات هستند گفت: بحث فعالیتهای هستهای برای پیشرفت اقتصادی کشور موضوعی است که به صورت جدی از طرف ایران پیگیری میشود از طرف دیگر بحث حضور مقتدرانه کشور در منطقه، ایجاد ثبات و امنیت با کمک کشورهای موثر نیز جزو سیاستهای جمهوری اسلامی است و هر کدام در جایگاه خود مورد بررسی قرار میگیرد.
*تصمیمات برای ارتباط با همسایگان وابسته به مذاکرات نیست
سخنگوی اسبق وزارت خارجه ادامه داد: ممکن است هر کدام از اینها بر یکدیگر تاثیر داشته باشند، اما این طور نیست که تصمیمات برای ارتباط با همسایگان وابسته به مذاکرات باشد یا از سوی دیگر مذاکرات بستگی به رابطه با همسایگان داشته باشد.
وی تاکید کرد: سیاست توسعه با همسایگان یک سیاست اصولی است، چون جمهوری اسلامی معتقد است تامین امنیت منطقه باید به صورت جمعی باشد و ایران برای تامین این موضوع آماده همکاری با کشورهای همسایه از جمله سعودی خواهد بود.
*موضع اقتدار هم در برقراری ارتباط با همسایه گان و هم در مذاکرات دست برتر ایران خواهد بود
مهمان پرست در پایان خاطرنشان کرد: این موضع قدرتمندانه و حرکت در این مسیر موضوعی است که در مذاکرات نیز تاثیرگذار خواهد بود و طرفین مذاکره متوجه خواهند شد که فشار حداکثری از طریق تحریم مانع فعالیت ما نمیشود و جمهوری اسلامی از راههای جایگزین مشکلات اقتصادی خود را برطرف میکند لذا سیاست ما باید یک سیاست دو سویه باشد یعنی از یک طرف ورود به مذاکرات به قصد لغو تحریمها و از طرف دیگر توسعه با همه کشورها به ویژه همسایگان در زمینه اقتصادی باید با تحولات جدی و بزرگی همراه باشد.