گزارش گروه امنیتی – دفاعي خبرگزاری دانشجو – امیر قشقایی،علیرغم حمایت قشر گستردهای از ایرانیها از آذربایجان در استرداد قره باغ ، حال به دلایل قومی یا مذهبی، اما امروزه مشاهده میکنیم تحرکات فراتر از بحث استرداد قره باغ در حال رخ دادن است که موجبات نارضایتی شدید در میان مردم ایران گشته و بسیاری امروزه متقاضی ورود نظامی ایران به جریان هستند ودشمنی بر علیه ترکیه و آذربایجان در ایران بسیار شدید شده. حتی امام جمعه اردبیل که اهل منطقهای آذری نشین است و خوب به هر حال به صورت تاریخی آنچه امروزه به عنوان آذربایجان از آن نام برده میشود روزی جزءای از ایران زمین بوده و مردم این منطقه هم احساس خاصی نسبت به آذربایجان دارند و آن را جزو خاک ایران میدانند که باید به سرزمین مادری برگردد، خواستار مداخله نظامی نیروهای مسلح ایران در جریان شده.
بالاگرفتن تنشها میان تهران و باکو
حتی شاید بتوان گفت بیش از اینکه ایرانیها از تحرکات آذربایجان ناراحت باشند از تحرکات اسرائیل و ترکیه ناراحت هستند. آنها از اسرائیل توقع دارند که با استفاده از عوامل خود در منطقه رفتارهای ایذایی نسبت به ایران داشته باشد اما از ترکیه چنین توقعی ندارند و باروشان نمی شود آذربایجان در چنین دامی بایفتد. به هر حال همه می دانند که درگیری با ایران مانند درگیری با ارمنستان نیست و نباید آذربایجانی ها نعشه پیروزی در قره باغ شوند. همه میدانند این تصمیمها و تحرکات ماجراجویی هایی است که ترکیه و اسرائیل هستند که پشت پرده به وسیله آذربایجان انجام میدهند و اگر اشتباهی رخ دهد ممکن است شرایط آذربایجان از شرایط لیبی و سوریه هم بد تر شود، فراموش نکنید که همین ترکیه و اسرائیل بودند که سوریه را به این روز انداختند.
مانوری که اخیرا توسط آذربایجان و ترکیه و پاکستان در دریای خزر انجام شد بیش از اینکه پیغامی برای ایران باشد پیغامی برای روسیه به حساب می آید، چرا که ترکیه یعنی ناتو و پاکستان هم متحد آمریکا. ترکیه همچنین هدف دیگری را دنبال میکند و آن این است که به شاهرگ مسیر تجارت شرق به غرب تبدیل شود و در این راستا از هیچ اقدامی در ممانعت از گذر این مسیر از طریق ایران کوتاهی نمیکند. علیرغم روابط اقتصادی خوب میان ایران وترکیه و روابط سیاسی به ظاهر خوب میان ایران و ترکیه ولی بر کسی پوشیده نیست که ایران و ترکیه در عراق و سوریه به صورت واسطهای درگیر جنگ با هم هستند و مهم ترین دلیل سرمایه گذاری ایران برای حضور در عراق و سوریه و لبنان هم این است که مسیر موسوم به جاده ابریشم از طریق ایران و عراق و سوریه عبور کند و از آنجا به اروپا برود و برگردد.
اعزام گسترده نیروهای سپاه پاسداران به مرزهای شمالی کشور
هفتههای اخیر، نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان از طریق کارشکنیهای فراوان ازجمله مسدود کردن چندروزهٔ مسیر زمینی ایران-ایروان و همچنین اخذ تعرفههای ۱۳۰دلاری، اذیت و آزار رانندگان ایرانی و دستگیری دو نفر از آنها تلاش کردهاند از صادرات مواد غذایی، سوختی و غیره از ایران به ارمنستان جلوگیری کنند.
دستگیری رانندگان ایرانی و توقیف کامیونها واکنش منفی وزارت خارجه کشورمان را در پی داشت. متعاقباً روز گذشته، ۲۸ شهریور، سخنگوی وزارت خارجه نیز به جمهوری آذربایجان هشدار داد و خواستار آزادی فوری رانندگان ایرانی شد. در این بین اظهارات الهام علی اف رئیسجمهور آذربایجان و چند تن از نمایندگان مجلس این کشور در اتهام زنی علیه کشورمام باعث شد تا حد زیادی روابط بین ایران و جمهوری آذربایجان در تنگنا قرار بگیرد.
این هشدار جمهوری اسلامی به باکو تنها به یک بیانیه محدود نماند و تنها یک روز پس از دستگیری رانندگان ایرانی، لشکر ۳۱ عاشورا از نیروی زمینی سپاه پاسداران اعزام بیسابقهٔ نیروهای نظامی خود را به مرزهای شمال غربو حاشیه رودخانه ارس آغاز کرد؛ اعزامی در راستای احقاق حق جمهوری آذربایجان.
عمده تجهیزات ارسالی نیروی زمینی سپاه پاسداران به مناطق مرزی با جمهوری آذربایجان و منطقهٔ قرهباغ از تیپ ۳۱ این نیرو و تحت فرمان قرارگاه فرماندهی عاشورا هستند. این تجهیزات شامل خودروهای زرهی، تانکهای اصلی میدان نبرد، نفربرهای زرهی، ادوات توپخانه، راکتاندازها و موشکاندازهاست. در این میان میتوان به راکتاندازهای چهلتایی اِچ اِم-۲۰ جهت استفادهٔ راکتهای ۱۲۲ میلیمتری گراد و راکتاندازهای ۱۲تایی جهت استفادهٔ راکتهای توپخانهای ۲۴۰میلیمتری فجر-۳ بر روی حاملهای مان و مرسدسبنز ساخت وزارت دفاع اشاره کرد.
در کنار راکتهای توپخانهای غیرهدایتشونده، نیروی زمینی سپاه دهها راکتانداز ششتایی حامل راکتهای توپخانهای هدایت دقیق فتح را نیز به شمال غرب ایران اعزام کرده است. موشک بالستیک یا راکت توپخانهای هدایت دقیق فتح جدیدترین و کوچکترین عضو خانوادهٔ موشکهای بالستیک فاتح ۱۱۰ سپاه پاسداران است. این موشک با توجه به نیازهای نیروی زمینی سپاه ساخته شده و در تابستان سال جاری تعداد قابلتوجهی از آنها به همراه پرتابگرهایشان در یک مراسم رسمی در ستاد فرماندهی سپاه پاسداران در منطقه قصر فیروزه تهران تحویل این نیرو شد.
آذربایجان همچنان از پهبادهای اسرائیلی بهره میبرد
در مقابل، نیروی هوایی آذربایجان حدود ۱۰ فروند جنگندهٔ رهگیر میگ ۲۹ عملیاتی و حدود سی فروند جنگندهٔ تهاجمی سوخو ۲۵ بهطور عملیاتی در اختیار دارد. همچنین این نیرو دهها فروند هلیکوپتر تهاجمی میل ۲۴ و ۳۵ در اختیار دارد که در مراحل نخستین جنگ قرهباغ در سال گذشته مورد استفاده واقع شدند، اما پس از ساقط شدن یک فروند هلیکوپتر میل ۱۷ ترابری این نیرو توسط سامانههای پدافندی ارمنستان، پروازهایشان محدود شد.
حال نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان جهت انجام حملات هوایی بیش از هر چیزی بر پهپادهای رزمی بایراکتار تی بی-۲ Bayraktar TB2 ساخت ترکیه و پهپادهای انتحاری ساخت اسرائیل اتکا میکنند. این پهپادها بهطور مؤثر تجهیزات زرهی و پدافندی ارتش ارمنستان را در جنگ اخیر منهدم کردند.
در صورت بروز درگیری با نیروهای نظامی ایران، این پهپادها میتوانند تنها در مناطق مرزی ایران خطرساز باشند زیرا نیروی زمینی سپاه با استفاده از سامانههای جنگال چون آفتابازا و ژیتِل ساخت روسیه میتواند در ارتباط آنها با مرکز کنترل و هدایت اختلال ایجاد کند. ادارۀ گمرگ جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیهای خبر داد که در مرز خود با ایران موفق به کشف ٥٢٧ کیلوگرم هروئین در یک خودروی ایرانی شده است. همین بیانیه تصریح کرده است که گروههای تبهکار از منطقۀ قره باغ که تا پیش از این در کنترل جمهوری ارمنستان بود به عنوان مسیر انتقال هروئین افغانستان ایران به مقصد اروپا و روسیه استفاده کردهاند.
جمهوری آذربایجان اعلام کرده است که پس از بازپسگیری و الحاق منطقۀ قره باغ گروههای تبهکار از گمرک و پُستهای مرزی آذربایجان برای قاچاق مواد مخدر استفاده میکردند. در این بین البته برخی رسانههای معاند و متعلق به آذربایجان سعی کردند تا علت اعزام گسترده نیروهای پاسداران در مرز ایران و آذربایجان را به علت کشف موادمخدر در گمرک جمهوری آذربایجان بدانند اما اولا در بیانیه گمرک آذربایجان نامی از ایران به عنوان دست داشتن در مواد مخدر کشف نشده نیاورده و ثانیا متهم اصلی در این موضوع افغانستان است چرا که این کشور بارها از مرز زمینی آذربایجان قاچاق مواد مخدر انجام داده است.
انتهای پیام/