به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اختتامیه سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و قرائت قرآن آغاز شد.
در ابتدای این مراسم شهریاری دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی با تبریک میلاد پیامبر اکرم و تشکر از قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی و همه مهمانان حاضر در این کنفرانس گفت: کنفرانس وحدت، امدر ادامه این مراسم محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی به سخنرانی پرداخت. قالیباف با تبریک سالروز ولادت پیامبر اکرم گفت: سیره پیامبر وحدت و اتحاد میان امت اسلام از هر رنگ و نژاد و قبیله است. امروز ما نیز با تاسی از همین روش گرد هم آمدهایم تا بتوانیم پیام وحدت و برادری را به مسلمانان منتقل کنیم. وقتی از وحدت مسلمین صحبت میکنیم اولین سوال این است که وحدت چگونه شکل میگیرد. در پاسخ به این سوال من بر این باورم که وحدت حول اهداف و رویکردهای مشترک شکل میگیرد. ما مسلمانان از هر مذهب و سلیقه ای مشترکات مهمی همچون قرآن، پی'امبر و قبله یکسان داریم. اما اینکه چرا علی رغم این اشتراکات دچار اختلاف هستیم این است که برای خود اهداف و رویکردهای مشترک تعریف نکردیم.
قالیباف ادامه داد: به میزانی که هدف و رویکرد مشترک در امت اسلام ایجاد شود وحدت حاصل میشود. مهمترین شاهد تاریخی ما موضوع فلسطین است که توانسته امت اسلامی را گرد هم آورد و جبهه مقاومت را مقابل رژیم صهیونیستی تشکیل دهد. عمر فاجعه اشغال فلسطین توسط رژیم صهیونستی به دو دوره تقسیم میشود: دوره پیش از انقلاب و پس از آن.
د دوره اول دولتهای کشورهای عرب با نگاه ملیگرایی عربی با همه قدرت خود تلاش کردند جلوی رشد غده سرطانی را بگیرند که نتیجه اش جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی شد که ظرف شش روز دولت های عربی با شکست مطلق مواجه شدند. اما رژیم صهیونیستی در مقطع دوم عمر خود در چند رویایی مختلف نه در برابر یک ارتش منظم بلکه در برابر نیروهای مقاومت مردمی متشکل از اهل تشیع و تسنن در لبنان و فلسطین شکست خورد. عاملی که باعث چنین تحول عظیمی شد ایجاد باور و هدف مشترک ضد صهیونیستی و تغییر رویکرد دولت ها از ملیگرایی عربی به امت اسلامی است. این هدف مشترک نیز در نتیجه شناخت و آگاهی امت اسلامی شکل گرفتسال درحالی کار خود را ادامه میدهد که وحدت اسلامی، صلح و پرهیز از تنازع در جهان اسلام را به عنوان موضوع خود انتخاب کرده است. در طول هفته وحدت برنامههای متنوعی داشتیم و اولین باری است که بعد از کرونا توانستیم مجلس حضوری داشته باشیم. با وجود تجربه خوب برگزاری وبیناری کنفرانس سی و چهارم، تصمیم گرفتیم همین رویه را امسال نیز در کنار برنامههای حضوری ادامه دهیم.
شهریاری در ادامه توضیحی از برنامههای کنفرانس سی و پنجم ارائه داد.
او در پایان با خسته نباشید به همه میهمانان و دست اندرکاران نکاتی پیرامون جهان اسلام بیان کرد و گفت: امروز شاهد جنگ، خونریزی و ترور در کشورهای جهان اسلام هستیم و به همین دلیل موضوع کنفرانس سی وپنجم را اتحاد اسلامی صلح و پرهیز از تنازع قرار دادیم. از مشکلات جهان اسلام میتوان به وجود برخی اختلافات دامنهدار تاریخی و متنی در کلام، عقاید و شریعت که بستری برای فعال شدن دشمنان در این شکاف ها است اشاره کرد. همچنین جهالت پیروان برخی مذاهب مختلف شیعه و اهل سنت، فقدان مردم سالاری دینی در برخی کشورهای اسلامی و اتخاذ تصمیمهای حکومتی توسط یک خاندان، وجود نگاه طایفهای و ملی گرایی در برخی از ملیت های اسلامی، وجود گروهها و احزاب معارض یکدیگر و ایجاد سوءظن به یکدیگر، وجود رقابت بین کشورهای اسلامی در یارگیری بین کشورها برای حذف کشور رقیب نیز از دیگر مشکلات جهان اسلام است.
او درباره راهحل این مشکلات گفت: مقاومت در برابر استکبار جهانی با ایجاد نظامات قوی دولتی و حکومتی یکی از یکی از راهحلهای این مشکلات است ما باید دربرابر زیاده خواهیهای دشمنان جهان اسلام بنا بر دستور قرآن مقاومت کنیم. علما باید از وابستگی به حکومت های مستبد پرهیز کنند و شدت بر کفار حربی و رحمت بین مسلمانان را ترویج کنند. تعلیم جهال از وظایف علما و افشاگری علیه دشمنان از وظایف رسانههای انقلابی است که باید دنبال شود. رقابت سالم بین کشورهای اسلامی حسن است. این رقابت به جای مخرب بودن و جنگ نیابتی و نزاع میتواند سازنده باشد تا هر یک الگوی توفیق خود را به جهانیان عرضه دارد و از روشهای عقلایی و مقبول بینالمللی برای حل اختلافات خود استفاده کنند.
در ادامه این مراسم محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی به سخنرانی پرداخت.
قالیباف با تبریک سالروز ولادت پیامبر اکرم گفت: سیره پیامبر، وحدت و اتحاد میان امت اسلام از هر رنگ و نژاد و قبیله است. امروز ما نیز با تاسی از همین روش گرد هم آمدهایم تا بتوانیم پیام وحدت و برادری را به مسلمانان منتقل کنیم. وقتی از وحدت مسلمین صحبت میکنیم اولین سوال این است که وحدت چگونه شکل میگیرد. در پاسخ به این سوال من بر این باور هستم که وحدت پیرامون اهداف و رویکردهای مشترک شکل میگیرد. ما مسلمانان از هر مذهب و سلیقهای مشترکات مهمی همچون قرآن، پیامبر و قبله یکسان داریم. اما اینکه چرا علی رغم این اشتراکات دچار اختلاف هستیم این است که برای خود، اهداف و رویکردهای مشترک تعریف نکردیم.
قالیباف ادامه داد: به میزانی که هدف و رویکرد مشترک در امت اسلام ایجاد شود وحدت حاصل میشود. مهمترین شاهد تاریخی ما موضوع فلسطین است که توانسته امت اسلامی را گرد هم آورد و جبهه مقاومت را مقابل رژیم صهیونیستی تشکیل دهد. عمر فاجعه اشغال فلسطین توسط رژیم صهیونستی به دو دوره تقسیم میشود: دوره پیش از انقلاب و پس از آن.
دوره اول دولتهای کشورهای عرب با نگاه ملیگرایی عربی با همه قدرت خود تلاش کردند جلوی رشد غده سرطانی را بگیرند که نتیجه آن جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی شد که در شش روز دولتهای عربی با شکست مطلق مواجه شدند. اما رژیم صهیونیستی در مقطع دوم عمر خود در چند رویایی مختلف نه در برابر یک ارتش منظم بلکه در برابر نیروهای مقاومت مردمی متشکل از اهل تشیع و تسنن در لبنان و فلسطین شکست خورد. ایجاد باور و هدف مشترک ضد صهیونیستی و تغییر رویکرد دولت ها از ملیگرایی عربی به امت اسلامی عاملی بود که باعث چنین تحول عظیمی شد. این هدف مشترک نیز در نتیجه شناخت و آگاهی امت اسلامی شکل گرفت. با پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی نه تنها اسلام سیاسی را در ایران حاکم کرد بلکه به عنوان یک مسلمان شیعه دغدغه اصلی فراسرزمینی خود را ظلمستیزی در برابر اسرائیل و آمریکا قرار داد. این ابرمرد تاریخ به نخبگان مذهبی و سیاسی جهان اسلام نشان داد که منکر اصلی ظلممستکبران، فقرآفرینی استکبار گران و جهل ناشی از فرهنگ مادی نظام سرمایه داری است. امام خمینی با پایبندی به شعار نه شرقی و نه غربی به مسلمانان جهان نشان داد با خدا باوری و اعتماد به سنتهای الهی تکیه به توان مردم میتوان در برابرهر قدرتی پیروز شد.
قالیباف ادامه داد : نخبگان امت اسلامی در نقاط مختلف جهان اسلام با اعتقادات مذهبی متفاوت ضرورت مبارزه با منکرهای اصلی را تبیین کردند و شناخت و آگاهی امت را نسبت به رهیافتهای جدید از اسلام سیاسی مبتنی بر تفکر ناب محمدی بالا بردند و در این میان مجاهدانی همچون شهید سلیمانی برای عملی شدن این رویکرد جهاد کردند و نتیجه آن شد که مردم از اهل تسنن و تشیع بدون پشتبانی دولتها متحد شدند و با تکیه بر سنتهای اسلامی توان قدرت های بزرگ را چیزی جز سستی خانه عنکبوت ندیدند و شکستهای پی در پی را بر آنها تحمیل کردند. اینگونه بود که معجزه عصر جدید شکل گرفت و هیمنه جبهه استکبار با همه قدرت ظاهریاش فرو ریخت.
همین هدف مشترک باعث نگرانی جبهه استکبار شد و با بدلسازیهای انحرافی در قالب اسلام تکفیری و شعلهور کردن جنگهای داخلی و عادی سازی ظلمپذیری برخی دولتهای منطقه در قالب پذیرش طرحهایی نظیر طرح آبراهام و معامله قرن به مقابله با آن برآمدند. امروز قدرتهای جهانی در تلاش هستند تا با اختلاف افکنیهای قومی در میان مسلمانان آن را به سمت جنگهای داخلی، منطقهای و برادرکشی سوق دهند. در افغانستان و در سراسر منطقه این دستهای پنهان درکارند تا با راه اندازی جنگهای مذهبی منطقه را در ناامنی همیشگی قرار دهند. جنایتهای اخیر در افغانستان و برنامهریزیهای گسترده آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ایجاد آشوب و تفرقه در لبنان و عراق و تحریک برخی سران کشورهای منطقه نیز همه در همین راستا است.
قالیباف تصریح کرد: ممکن است در ظاهر سربازهای آمریکایی از منطقه خارج شده باشند اما نقشههای آنها برای ایجاد آشوب و اختلاف از طریق بازتعریف حضورشان در منطقه به پایان نرسیده است. در برابر این برنامهریزی تجربه موفق مقابله با رژیم صهیونیستی و همچنین تجربههای تلخ گروههای تکفیری و درگیریهای داخلی امت اسلامی پیش روی ماست و نسخه شفابخش گذر از این دشمنی سخت و پیچیده، آگاهی و شناخت امت اسلام است. تجربه نشان داده که بار اصلی موفقیت نه به دوش دولتها که به دوش شما نخبگان جوامع اسلامی است. گمشده امروز جوامع اسلامی آگاهی و شناخت است نخبگان باید به امت اسلامی نشان دهند که بر اساس تعالیم قرآنی منکر اصلی که باید با آن مبارزه کرد ظلم ظالمان جهانی است و راهکار آن مقابله همراه با تدبیر و مقاومت است. باید نقشه های دشمن را شناخت و برای آن طراحی دقیق مبتنی بر آگاهیبخشی جهان اسلام داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از حلقههای مفقوده حل مسائل کشورهای اسلامی راهبرد گفتگوی سراسری و فراگیر در حوزه تمدنی است. علمای مسئول کشورهای اسلامی از هر مذهب و قومیتی بایستی با یکدیگر به تبادل فکری بپردازند. این راهبرد دقیقا نقطه مقابل تکفیر است که جز جنگهای خونین و هدر رفتن سرمایههای مسلمانان چیزی برای ملتها به ارمغان نیاورده است. جنبش تقریب مذاهب صدای متحد مسلمانان عليه افراطیگری و تکفیر است. همه مردم مسلمان دنیا باید چنان درباره جریان تکفیر آگاه شوند که در همین آغاز به تاریخ بپیوندد. همچنین برای اصلاح تصویری که دشمنان اسلام برای مردم دنیا با سوءاستفاده از جریاهای تکفیری نظیر داعش ایجاد کردهاند فعالانه وارد میدان شوند. نخبگان جوامع اسلامی باید از تمام ظرفیتهای اندیشهای و هنری خود برای بازنمایی از اسلام استفاده کنند و روایت خشونتبار از اسلام را با ارائه روایت اصیل کنار بزنند تا جهانیان با چهره نورانی و زندگیساز اسلام آشنا شوند. امروز این ظرفیت از طریق رسانه فراهم شده است که شایستگی اسلام به همه جهانیان شناسانده شود. تشریح ابعاد شخصیتی پیامبر عظیم الشان اسلام میتواند مهمترین راهبرد مشترک میان امت اسلام برای تبلیغ این دین مبین باشد.
قالیباف ادامه داد: امروز پیشرفتها در عرصه فناوری در سطح جهانی فرصتهای بی بدیلی را برای آگاهی امت اسلام به دور از فضاسازی رسانههای هژمون ایجاد کرده است. ارتباطات اجتماعی مفهوم شبکهای پیدا کرده و ما در این شبکه که بر پایه اینترنت شکل گرفته میتوانیم با سایر مسلمانان و دیگر آزاداندیشان جهان استفاده کنیم و امکان دستیابی به اهداف تقریب مذاهب را فراهم آوریم. از دیگر مسائلی که باعث تقویت امتهای اسلامی میشود تقویت مناسبات اقتصادی است. امروز جهان اسلام جمعیتی حدود دومیلیارد نفر را به خود اختصاص داده است. در صورت تحقق وحدت اسلامی و رفع تعارضات قطعا یکی از رهبردهای جهان اسلام میتواند حرکت به سمت اتحادیه سازی در حوزههای مختلف سیاسی اقتصادی و همراه کردن کشورهای غیر مسلمان همپیمان است.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اينجانب تصریح میکنم جمهوری اسلامی برا حل تمامی مسائل خود با کشورهای اسلامی در چهارچوب دکترین خویش یعنی نفی سلطه پذیری و سلطه گری، عدم پذیرش نظم تحمیلی جبهه استکبار، خروج کشورهای بیگانه از منطقه و همکاری متقابل با کشورهای منطقه با اولویت کشورهای اسلامی اعلام آمادگی مینمایند. جمهوری اسلامی همیشه در ایجاد صلح و ثبات و جلوگیری از تفرقه، جنگ های داخلی، دخالت خارجی و یا تجریه کشورهای اسلامی گام برداشته است و از هیچ تلاشی برای تشکیل امت واحده اسلامی دریغ نخواهد کرد.
قالیباف در پایان با درود فرستادن به روان آیت الله تسخیری از زحمات همه کسانی که برای تشکیل امت واحده اسلامی تلاش میکنند تشکر کرد.
در ادامه مراسم آیت الله محمدهاشم صالحی مدرسی مشاور رئیس جمهور در امور دینی، استاد خلیل حمدان نماینده رئیس مجلس لبنان، ماموستا دکترعبدالاسلام کریمی مشاور رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی، حجت الاسلام سیدمحسن تقوی امام جمعه دهلی، مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی امام جمعه اهل سنت زاهدان، آیتالله سید مصطفی محقق داماد رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم، شیخ غازی یوسف حنیه رئیس هیيت تجمع علمی مسلمین لبنان، حجت الاسلام سیدجواد تقوی رئیس مدرسه حرمین شریفین هندوستان سخنرانی کردند.
درپایان مراسم نیز بیانیه امیر عبداللهیان خوانده شد.