گروه استانهای خبرگزاری دانشجو،داستان مناقشه آبی در اصفهان تاریخی است؛ شاید بتوان گفت که ریشه هایش به زمانی بازمی گردد که دولت آبی را که وجود نداشت و قرار نبود وجود داشته باشد، تخصیص داد. نامش حقابه باشد یا موارد مصرفی، در هر صورت اکنون زاینده رود خشک است و سال به سال، بر تعداد روزهای آبی این رودخانه زندگی بخش، کمتر میشود تا جایی که حالا در سال فقط ۱۰ روز آب در بستر این رودخانه جاری است.
کشاورزان اصفهانی در تجمع روز جمعه، ۲۷ آبان، روی دیگری از اعتراضات عمومی را نمایش دادند. در واقع بیراه نیست؛ اگر این اعتراضات را به عنوان نقطه عطفی در تجمعات عمومی در اعتراض به تصمیمات حاکمیتی بدانیم که میتواند به صورت مستقیم، اثرات برخی تصمیمات اشتباه را به نمایش بگذارد و مسئولان را برای تغییر مسیر مدیریتی خود، وادار کند. اعتراضات کشاورزان اصفهانی، رویکردهایی نوینی را در حوزه اعتراضات مدنی در کشورمان رقم زده است. حالا اعتراضات به حق کشاورزان در چهارمحال و بختیاری هم آغاز شده و مسئولان چارهای ندارند جز نمایش کامل و بدون خدشه آنچه بر سر حکمرانی آب در این حوضه آبریز آمده است.
چاه ژرف، چارهای خوب اما نه هميشگي برای بی آبی سیستان
در تمام کشورهای دنیا آبهای زیرزمینی بهعنوان ذخایر استراتژیک نامیده میشوند و اگر ایران بهشدت با خشکسالی روبهرو باشد و اگر در برخی مناطق ایران خشکسالی شدید ۳۰ساله رخ دهد؛ احتمالی که چندان دور از ذهن نیست برخی از مناطقشهری دچار مخاطرات بسیار وحشتناک میشوند و چاره کار استفاده از ذخایر استراتژیک خواهد بود. خشک شدن بستر دریاچه هامون و شرایط اقلیمی نه چندان جالب استان سیستان و بلوچستان موجب شده تا ساکنین این استان به فکر راههای دیگری برای تامین آب شرب و گذراندن زندگی خود بیفتند. اما استفاده از چاههای آب ژرف در چند ماه اخیر گویا توانسته راه حل خوبی برای پایان معظلات آبی سیستان و بلوچستان باشد.
اما جدیدترین خبر از چاههای ژرف سیستان، به آب رسیدن سومین چاه ژرف استان بود. بنابر اعلام روابط عمومی استانداری، به دنبال به آب رسیدن چاه آب ژرف سیستان۳ که در شهرستان نیمروز حفر شده است، نماز شکر به امامت حجت الاسلام مجتبی عزیزی امام جمعه زابل برگزار شد.
مواجه ده ساله چهارمحال و بختیاری با خشکسالی
چهارمحال و بختیاری به خاطر قرار گرفتن در حوضه آبریز فلات مرکزی ایران همواره تامین کننده آب مورد نیاز استانهای همجواره بوده است؛ اما این موضوع به این منزله نیست که این استان در تامین آب شرب با مشکلی مواجه نباشد و هم اکنون بیش از نیمی از مردم این استان با مشکل کم آبی مواجه هستند و خشکسالی یک دهه اخیر در چهارمحال و بختیاری بیشترین کاهش منابع آبی را به همراه داشته است.
۹۶ درصد مساحت چهارمحال و بختیاری درگیر خشکسالی است و این موضوع بر افت ذخایر آب زیرزمینی این استان به شدت تاثیر گذاشته است. چهارمحال و بختیاری سرچشمه رودخانههای زایندهرود، کارون و بخشی از دز است و افزایش یا کاهش بارشها در این استان، استانهای خوزستان، اصفهان و فلات مرکزی را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
راه اندازی یک کارخانه بعد از ۱۷ سال
راه اندازی کارخانه سیمان دهلران که بیش از ۱۷ سال راکد است از مطالبات اصلی مردم منطقه دهلران است و در این راستا با هماهنگی استانداری و دستگاههای مربوطه، مدیریت بانک ملت در مرکز و با همراهی نماینده استان در مجلس شورای اسلامی و بازرسی کل، مقرر شده مجری طرح و مدیران شرکت ضمن عمل به تعهدات برای اتمام طرح در بازه زمانی مشخص و تامین منابع مالی مورد نیاز جهت اتمام عملیات اجرایی پروژه و تودیع این مبلغ نزد بانک ملت، ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید اجرا شود. امیدواریم همان طور که رئیس قوه قضائیه دستور داده شاهد باگشایی این کارخانه مهم در اوایل سال آینده باشیم.
کلنگ تاسیس کارخانه سیمان دهلران از سال ۸۳ به زمین خورده، اما بعد از گذشت ۱۷ سال از عملیات اجرایی آن، کارخانه سیمان دهلران به تازگی و پس از دستور صریح قوه قضائیه توانست تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد. این پروژه حدود ۳۰ میلیون یورو هزینه ارزی و افزون بر ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری ریالی داشته و ماشین آلات و تجهیزات وارداتی آن سالیان مدیدی است که بلاتکلیف ماندهاند.
اعتراضات پیرامون بیآبیهای چند استان کشور
خشکی رودخانهها و رودها از معضلاتی است که این روزها درباره آن زیاد میشنویم. خشکسالی و کم آبی البته مشکل دیروز امروز کشور ما نیست، ایران از روزگاران دور با مشکل کم آبی مواجه بوده است و همین موضوع موجب شده بود تا ایرانیان قدیم خود را با شرایط کم آبی هماهنگ کرده تا بتوانند از سالهای خشک و کم باران به سلامتی عبور کنند.
اکنون نیمی از جمعیت استان چهارمحال و بختیاری یعنی حدود ۴۶۰ هزار نفر در آب شرب خود مشکل دارند و همچنین آب شرب بیش از ۲۰۰ روستا به گفته استاندار این استان از طریق تانکر و به صورت سیار تأمین میشود. تمامی نواحی شهرکهای صنعتی این استان نیز در تأمین آب شرب خود مشکلی جدی دارند؛ به گونهای که آب ۶ شهرک صنعتی بزرگ این استان با تانکر آبرسانی میشود. این مسائل موجب شد تا یکشنبه ۳۰ آبان، مردم این استان برای رساندن صدای خود به مسئولان، تجمعی اعتراضی و مردمی برگزار کرده و درد بیآبی را فریاد بزنند. پمردم چهارمحال و بختیاری که در مقابل استانداری تجمع کرده بودند خواستار توقف پروژههای انتقال آب از این استان به استانهای کویری برای مصارف غیرشرب شدند، آنها معتقد بودند اجرای این پروژهها تبعات زیستمحیطی فراوانی دارد.
گفتگو با دبیران شورای تببین بسیج استان چهارمحال و خوزستان
در راستای اعتراضات پیرامون بی آبیهای کشور و به خصوص دو استان خوزستان و چهارمحال بختیاری به گفتگو بابا پویا حشمتی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان چهار محال و بختیاری و رضا نظری دبیر شورای تبیین بسیج دانشجویی استان خوزستان پرداختیم. استان اصفهان با توجه به اینکه کویری است و صنایع بزرگی در آنجا وجود دارد و صنایعی که به شدت به آب نیاز دارند انتقال آب به این استان و تبعاتی زیادی برای استان چهار محال و بختیاری به وجود آورده است.
در ادامه گفتگو رضا نظری دبیر شورای تبیین بسیج دانشجویی استان بیان کرد: متاسفانه کشور ما چند سالی است که با کمبود منابع آبی مواجه شده است؛ علی رقم این معظل یک سری از صنایع و کشاورزی را گسترش می دهیم بدون اینکه فکری به حال منابع آبی آنها کنیم و راحت ترین کار انتقال آب برای این صنایع است.