به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست خبری سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی که امروز برگزار شد، گفت: نگاه تحولی در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است که تحول ساختاری و تحول نگاهی نسبت به مشکلات کشور خواهیم داشت.
وی افزود: بعداز حکم ۲۳ آبان رهبر انقلاب مبنی بر تحول و نگاه نو در شورای عالی انقلاب فرهنگی کار گروه تحول در شورا تشکیل شده و ۹ جلسه این کارگروه تشکیل شده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: این کار گروه در مدت ۲ ماه قرار است تحولات مورد نیاز حوزه فرهنگ و دانش کشور را دنبال و نتایج را اعلام خواهد کرد.
عاملی خاطرنشان کرد: روز تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان امام خمینی را تبریک عرض میکنم. ۳۷ سال از تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی گذشته است. رسالت اصلی شورای عالی انفاض بُعد فرهنگی و انقلاب اسلامی است امری که رهبر انقلاب بارها به آن تاکید کردند که شورا به عنوان یک شورای فرا قوه ای ظرفیت بزرگی برای تصمیم سازی، سیاست گذاری و یک نوع رصد به وضعیت کشور دارد.
عاملی گفت: ماموریت ما به حوزه دانش اقتضا میکند تا ما در سطح بین المللی از جایگاه بهتری برخورد باشیم از نظر رشد علمی ما رتبه ۴ در جهان و از نظر مقاله رتبه ۱۶ را داریم.
وی افزود:سند نقشه جامع علمی کشور مسیر علمی کشور را فراهم کرده است. ستادهایی که شوراهای نانو، بایو ،گیاهان دارویی و ده ستاد دیگر که مصوب شورا است برای رشد علمی کشور فراهم کرد.
عاملی ادامه داد: اساسنامه نزدیک ۸۰ سازمان مهم مصوبه صورای عالی انقلاب فرهنگی است. پدیدههایی مانند کوانتوم، الگودیم و اینترنت ظرفیتهایی است که با الهام گرفتن از آن مبتوان کار کرد. باید به سمت مدیریت سیستمی حرکت کرد زیرا در سیستمها خطا کمتر است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حوزه فرهنگ هم شورای عالی مصوبات کلیدی و مهمی داشته است. شاید جز اخیر این اقدامات سند مهندسی فرهنگی باشد که ۳۰۰ راهبرد برای آن در حوزه موسیقی، هنر، معماری و... پیشنهاد و پیش بینی شده است.
عاملی گفت: اگر از من بپرسند از اقداماتی که به خصوص در زمینه فرهنگ شده راضی هستید باید بگویم نه، به همین خاطر طبق حکمی که رهبری به اعضای شورا دادند، درخواست و ملاحظه ایشان یک نگاه نو بود. ایشان تاکید کردند ما نیازمند ارتقا نگاه هستیم. یعنی جامعه و وضعیت آن را ببینیم.
وی بیان کرد: این تغییر در جامعه که نسبت به ابعاد آن نگران هستیم فقط در جامعه ما نبوده لذا شعار تحول ارزش خواهد یافت، از این رو ما دنبال تحول هستیم تا از وضع موجود به وضع مطلوب برویم. تحول باید هدف متعالی داشته باشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: این شورا در دوره تحول به مسائل اساسی نگاه دارد و دنبال راه گشایی است. عدالت را نباید با نوشته و پیوست تامین کرد بلکه عدالت را باید با الگوریتم، سیستم و هوشمندی ایجاد کرد. باید نظام حمایت اجتماعی برای مردم فقیر ایجا کرد.
وی ادامه داد: ما در جامعه مشکل فقر، ناهنجاری، طلاق، خشونت و... را داریم که حتما باید برای آنها راه حل مناسب ایجاد کنیم. ۷ درصد خانوادههای ما در ایران تک سرپرست هستند که ۸۷ درصد آنها توسط مادر اداره میشود. در جامعه امریکا ۳۰ درصد خانوارها تک سرپرست هستند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: مادر کسی است که باید آرامش و آسایس داشته باشد در حالی که برخی مواقع مساله اش معیشت فرزندان است. لذا با نگاه عدالت گرایانه در حوزه سلامت، درمان، مسکن، اشتغال و آسیبهای اجتماعی شورا نیاز به ورود جدی دارد. تحول در شورا با سه رویکرد نگرشی، تحول ساختاری، تحول فرایندی همراه است.
عاملی گفت: برای اینکه یک خدمت را احراز کنیم مراحل سیستم اداری را ایجادکردیم که برخی فسادها برای فرآیندهای نظام ادرای است از این رو باید برای کاهش فساد از دولت الکترونیک و هوشمند استفاده کرد. لذا ما دنبال تحول ساختاری هستیم و سازههایی که حاق کار را انجام دهد.
وی تاکید کرد: سیاستها و اقدامات مربوط به کنکور را از سال گذشته تصویب کردیم. در نظام کنکور قبلی به تلاش ۱۲ ساله متقاضیان ورود به دانشگاه توجه نمیشد. همچنین مصوبه های زیادی در حوزه علم و فناوری داشتیم مثلا اساسنامه ستاد نانو نهایی سازی شد.
وی درباره افزایش ظرفیت پزشکی گفت: روز گذشته جلسه ای درباره این موضوع برگزار شد، در این جلسه نظرات مخالف و موافق گرفته شد. چیزی که به توافق جمع رسید این بود که همه کسانی که در جلسه بودند از جمله وزیر بهداشت همه توافق داشتند که ما کمبود پزشک عمومی و حوزه تخصصی داریم و همچنین مشکل توزیع پزشک در کشور داریم.
عاملی ادامه داد: وضعیت تهران مطلوب است اگرچه افراد باید نوبتهای طولانی برای درمان داشته باشند و یا برخی از شهرهای دور افتاده به تهران میآیند. در ۵۰ درصد شهرهای کشور نسبت پزشک عمومی به ده هزار نفر جمعیت، حدود ۳.۸ است و این یعنی وضعیت مطلوب نیست. البته نگرانی درباره کیفیت و تامین منابع در این خصوص وجود دارد. جمع بندی در این خصوص سه شنبه هفته آینده و همان دستوری که در ستاد نقشه را آماده کردیم ارائه خواهیم کرد.
روند تایید رؤسای دانشگاهها در شورای عالی انقلاب فرهنگی
وی در خصوص روند تأیید رؤسای دانشگاهها و دلیل اعلام اسامی رؤسای تأیید شده بعد از جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: رؤسای دانشگاهها بر اساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی در کارگروه تأیید رؤسای دانشگاههای کشور به تایید میرسند.
وی ادامه داد: اعضای این کارگروه، از دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، وزرای علوم و بهداشت، رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها، رئیس دانشگاه آزاد و رئیس بخش نظارت و بازرسی دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است. رئیس دانشگاه آزاد زمانی به کمیته دعوت میشود که نیاز به تأیید رؤسای استانی واحدهای دانشگاه آزاد باشد و رئیس بخش نظارت و بازرسی دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی نیز عضو کمیته است که قبلاً به جلسات دعوت نمیشد، ولی از امسال دعوت میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: هفته پیش جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد سه نفر از رؤسای دانشگاهها که تصویبشده بودند معرفی شدند اینکه بعد از جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی رؤسای تأیید شده اعلام شدند، به این دلیل است که شورا اختیارات خود را به این کارگروه واگذار کرده است و در واقع مصوبات این کارگروه مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی محسوب میشوند و از این بابت به این سبک اعلام میشود.
رتبه ما در خروج نخبگان ۹۲ است
عاملی درباره برنامهریزی برای جذب نخبگان و آمار خروج نخبگان گفت: در این خصوص سیاهنمایی ظالمانه توسط دشمن ایجاد شدهاست و در واقع یک شیعه هراسی و از همه مهمتر تحریم هراسی ایجاد شده، افراد وقتی با موقعیت شغلی خوبی در کشور دیگر مواجه میشوند، میخواهند که به آنجا رفته و در آنجا ادامه دهند و ما باید شرایط شغلی مناسب برای افراد نخبه ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: البته ظرفیت جذب نخبگان در حال فراهم شدن است و ما نخبگان زیادی داشتهایم که بعد از چند سال بازگشته و در داخل کشور مشغول فعالیت هستند، ما باید قدردان نخبگانی که داخل کشور ماندهاند باشیم و ظرفیتهای حمایتی را برای آنها نیز افزایش دهیم. همچنین در مورد خروج نخبگان اغراق میشود رتبه ما در خروج نخبگان ۹۲ است. البته همه کسانی هم که از کشور خارج میشوند نخبه نیستند.
۶مصوبه کنکوری شورا برای سازمان سنجش لازمالاجرا است
وی درباره مصوبات کنکور نیز گفت: ۶ ماده از سیاستهای کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی که مصوب شده برای سازمان سنجش آموزش کشور لازم اجرا است و اگر این سازمان از آن تخطی کند تخلف کرده است و از طریق سیستم حقوقی کشور پیگیری میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین درباره حذف کنکور ادامه داد: فعلاً نسبت حذف کنکور را ۴۰ به ۶۰ گرفتهایم، که ۴۰ درصد آن کنکور در دروس تخصصی خواهد بود و ۶۰ درصد آموزش و پرورش است. اما برخی در این خصوص مقاومت میکنند. تا زمانی که ما اطمینان حاصل نکنیم وضعیت جایگزین، وضعیت کامل و توانمندی است نباید به سمت حذف کامل کنکور حرکت کنیم.
وی درباره سهمیههای کنکور نیز گفت: در مورد سیاستهای سهمیههای کنکور نیز در ستاد نقشه جامع علمی کشور کار صورت گرفته است و شورای عالی انقلاب فرهنگی ۶ ماه فرصت داده است به ستاد نقشه که وقت آن در حال اتمام است. ما سیاستها را تصویب میکنیم و مجلس شورای اسلامی نیز باید قانون را اصلاح کند. در این زمینه سهمیه ۲۵ درصد ایثارگران را مجلس تصویب کرده است و یک واقعیت این است که با بومی گزینی و سایر سهمیهها، سهم غیر سهمیهای ها از سهمیهای ها کمتر شده است.
سیاستهای ابلاغی از سوی رهبری ناظر بر جدا بودن دانشگاههای علوم پزشکی از وزارت علوم است
عاملی در پاسخی در خصوص ادغام دانشگاههای علوم پزشکی و دانشگاههای سراسری گفت: سیاستهای کلان ابلاغی مقام معظم رهبری ناظر بر جدا بودن این دو حوزه است و اگر بخواهد ادغام شود باید نسبت به سیاستها باید تجدید نظر شود، ولی فعلاً نظر کارشناسی ما این است که اینها از هم جدا نبوده و از ظرفیتهای هم استفاده کنند.