به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی _ آسیبهای اجتماعی یکی از مهمترین معضلات شهر تهران به شمار میروند و در این میان اعتیاد، کارتن خوابی و تجمع معتادان متجاهر در نقاط مختلف شهر چه در حاشیهها و چه در برخی نقاط درون شهر بیش از سایر مشکلات برای سایر شهروندان دردسرساز بودهاند.
کلونیهای تجمع معتادان متجاهر در کلانشهری چون تهران از جمله نقاطی هستند که در گسترش وقوع انواع جرائم جایگاه تأثیر گذاری محسوب میشوند و گاهی حتی رد پای برخی از محکومین متواری نیز در این محلها به چشم میخورد.
فیلمی موجود در گزارش فوق مربوط به حضور خبرنگار خبرگزاری دانشجو طی شبهای گذشته در کوچه اوراق چیهای محله شوش است.
کوچه "اوراق چیها" از پاتوقهای قدیمی تجمع معتادان متجاهر به شمار میرود و به جرئت میتوان گفت که متاسفانه طی سالهای اخیر به نوعی به حال خود رها شده بود و جز حضور گاه و بیگاه ماموران نیروی انتظامی جهت جمع آوری و متفرق کردن کارتن خوابهای معتاد از این نقطه، حتی رد پایی ساده از حضور دیگر دستگاههای متولی حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی به چشم نمیخورد.
موقعیت کوچه اوراق چیهای محله شوش به گونهای است که تردد عموم مردم در آن زیاد است و با پایان یافتن ساعت کاری مغازههای موجود در کوچه، رفت و آمد و تجمع معتادان متجاهر و خرده فروشان موادمخدر بیشتر از دیگر ساعات شبانه روز میشود.
مراجعه کودکان و نوجوانان عموم خانوادههای ساکن در کوچه اوراق چیها به مراکزی چون سوپر مارکتها و دیگر مراکز و اماکن در این کوچه در روشنی روز هم به دلیل حضور معتادان کارتنخواب و خرده فروشها و چالشها و دردسرهای حضور این افراد، گاهی آنها را دچار مشکل میکند و تا به امروز دردسرهای فراوانی را برای اهالی و ساکنین محله دربرداشته است.
در فیلم کاملا واضح است که مصرف، خرید و فروش موادمخدر و ابزار و ادوات مرتبط با مصرف و اعتیاد به راحتی در کوچه اوراق چیها انجام میشود و چنین صحنههای قابل تامل و تاسفباری برای کودکان و نوجوانان این محله که در اوج کنجکاوی و حساسیت در خصوص مسائل مختلف هستند، متأسفانه جزو اتفاقات روزمره آنها محسوب میشود.
حضور و تجمع کارتن خوابها در کوچه اوراق چیها در حالی ادامه دارد که به فاصله بسیار کمی ۲ گرمخانه مجزا، ویژه زنان و مردان در نزدیکی آن قرار دارد اما این افراد به آن مراکز مراجعه نمیکنند و ترجیح میدهند شبهای سرد پاییز و زمستان را تا صبح در کف خیابان سر کنند اما به خوابگاه نروند.
برخی از کارتنخوابها و افراد بیخانمان علت عدم تمایل به حضور در گرمخانهها را به رفتار و برخورد نامناسب بعضی از پرسنل حاضر در این مجموعهها مربوط میدانند.
به توکلی زاده معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران در گفتگو با رسانهها طی روزهای اخیر در پاسخ به سوالی درباره نارضایتی کارتنخوابها برای مراجعه به گرمخانهها به دلیل برخورد برخی پرسنل اظهار کرد: اول از همکارانم تشکر میکنم چرا که کار کردن در گرمخانهها خیلی سخت است. ما از گرمخانهها بازدید کردهایم و از نزدیک با این عزیزان گفت و گو کردیم و دلایل اینکه به گرمخانه ها مراجعه نمیکنند را سوال کردیم و متوجه برخی از مشکلات شدیم و برنامه ای را برای رفع این اشکالات در نظر گرفتیم.
نقاط پر آسیب شهر تهران طی سالهای اخیر با آشفتگی و ضعف مدیریت در حوزه کاهش آسیب مواجه بوده است و انتظار میرود دولت سیزدهم با فوریت در راستای رفع معضلات این محلهها قدم بردارد.
زخم ناسور، کهنه و چرکی آسیبهای اجتماعی بر پیکر شهر تهران حکایت دردناک و فراموش شدهای است که برای درمان و در مسیر بهبودی قرار گرفتن، نیازمند نگاه دغدغه مند مسئولان و مدیران حوزه اجتماعی است که تنها با بیرون آمدن از پشت میز کاری و پا در این میدان بلا گذاشتن میتوانند عمق فاجعه را درک کرده و سپس اقدامات فوری را در دستور کار خود و زیر دستانشان در این حوزه قرار بدهند و آنوقت شاید بتوان به رفع معضلات پايتخت امیدوار شد.
نظارت بر اقدامات موسسات خیریه و مردم نهاد فعال در حوزه کاهش آسیب و درمان اعتیاد نیز روی دیگر معضلات و آسیبهای اجتماعی در شهر تهران است که میتوان گفت در دورههای گذشته به طور کلی مغفول باقی مانده بود.