محمد مهاجری وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: مقرارت هدیه دادن و بخشیدن تعریف شده است و به موجب ماده ۸۰۳ قانون مدنی ایران اگر کسی مالی را به دیگری هبه (هدیه کردن) کند، با شرایط خاصی قابلیت برگشت وجود دارد.
وی تصریح کرد: اگر فردی که هدیه را دریافت کرده است، پدر، مادر یا فرزندان خود فرد باشند آن هدیه و مال قابل استرداد نیست و نمیتوانند آن را پس بگیرند.
این وکیل پایه یک دادگستری خاطرنشان کرد: اگر در مال بخشیده و اهدا شده تغییری اتفاق بیوفتد و به عنوان مثال فروخته باشد و به نوعی در آن تصرفاتی رخ داده باشد، مال قابل استرداد نخواهد بود.
مهاجری همچنین اضافه کرد: در دعاوی مختلف بیشتر بحث باز پس گیری هدیهای که آقا به همسر خود داده مطرح است و به موجب ۴۷ قانون ثبت اسناد و املاک کشور، هبه نامه باید به صورت رسمی تنظیم شده باشند.
وی در ادامه یادآور شد: در بسیاری از موارد وقتی زوجه مهریه خود را به اجرا میگذارد، زوج قصد باز پس گیری هبه و هدیه خود از او را میکند و دادگاه از مرد میپرسد که آیا هبه نامهای در این خصوص دارند یا خیر که در اغلب مواقع پاسخ منفی است و در این مواقع معمولا قابلیت استرداد وجود نخواهد داشت.
این وکیل پایه یک دادگستری اضافه کرد: دادگاهها و محاکم قضایی ما در خصوص قوانین هبه و هدیه دادن بسیار سختگیر هستند و در صورتی که مرد ملک یا مالی را به نام همسر خود کند اینگونه تلقی میشود که این انتقال بابت دیونی که به گردن وی بوده است تلقی خواهد شد.
مهاجری تصریح کرد: به موجب ماده ۸۰۳ قانون مدنی، هبه مُعَوَّض غیر قابل استرداد است و به این شکل است که در عوض دریافت هدیهای چیز دیگری را به فرد هبه دهنده بدهبم و این موضوع را له طور رسمی ثبت کنیم.