به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اخیرا خبرگزاری رویترز در گزارشی اعلام کرد: صادرات نفت ایران با وجود تحریمها به بالای یک میلیون بشکه رسیده است. اما دکتر سعید جلیلی رقم صادرات را بالای 1/2 میلیون بشکه اعلام کرد.
در همین حال روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان سلاح استراتژیک نفتی ایران در قامت جهانی نوشت: پس از نقطه زنی و افزایش برد سلاح استراتژیک نفتی ایران در بازارهای جهانی، هم اکنون شاهد کاهش هزینهها در معاملات فرآوردهها هستیم؛ گویی شکستن ساختار تحریمها در بورسانرژی پیش از نتیجه مذاکرات محقق شده و نرخهای صادراتی بهشدت به قیمتهای جهانی نزدیک شده است. قیمتهای صادراتی فرآوردهها در بورسانرژی فاصلهای جزئی تا نرخهای منطقهای دارد؛ اگرچه هم اکنون نیز نرخهای صادراتی را میتوان در قامت جهانی ارزیابی کرد.
بورس انرژی روزهای پیچیده و جذابی را سپری میکند؛ اگرچه یکی از اتفاقات خوب و کم سابقه برای این بازار رسمی در روزهای اخیر رقم خورده است. نسبت معامله عرضهها در ماه جاری به ۴۳ درصد رسیده است که اتفاقی کم سابقه و حتی تاریخی برای این بازار محسوب میشود و حتی در مقایسه با سایر بورسهای حاملهای انرژی در جهان نیز رقم خاص و معنا داری به شمار میرود. رشد معامله عرضهها در شرایطی رخ داده که حجم عرضه در این بازار در ماههای اخیر کاهش نسبی داشته؛ اگرچه آمارها حکایت از آن دارد که حجم عرضه نیز بار دیگر در مسیر رشد قرار گرفته است.
شاید در نگاه اول این ارقام چندان مهم به نظر نرسند؛ ولی کسانی که تحریمها را علیه ما وضع کرده و آنها را رصد میکنند، خوب میدانند که در بورس انرژی چه اتفاق بزرگی رخ داده است. اگر رقم ۴۳ درصد اخیر به ۴۵ درصد برسد، به این معنی است که تحریمهای نفتی به کمک دو ابزار مصرف داخلی و توان بازاریابی جهانی، از نفس افتاده است. به عبارت ساده تر، هر کالایی که به بورس انرژی وارد شود، با دو بار عرضه، با احتمال ۹۰ درصد به فروش خواهد رسید و با توجه به ویژگیهای فنی سازوکارهای تسویه وجوه در بورس انرژی، حتی بازگشت ارز حاصل از صادرات قطعی است.