احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو در خصوص تاخیر در بارگزاری اطلاعات و راهاندازی جدی سامانه شفافیت به نسبت دوره پنجم اظهار داشت: در ابتدای پنجمین دوره شورای شهر تهران سامانه شفافیت با هدف شفافسازی اقدامات و قراردادهای شهرداری تهران راه اندازی شد. ضمن تقدیر از شجاعت همکاران در راه اندازی این سامانه باید این سوال را بپرسیم، که آیا این سامانه در فرآیند توسعه خود موفق بوده ؟ و اینکه این سامانه در ازا هزینههای مادی و معنوی خود چه قدر توانسته به خشک کردن ریشه های فساد در مجموعه مدیریت شهری کمک کند؟ آیا توانست دسترسی شهروندان به حقوق حقه خود را تسهیل کند؟
وی دربارهی اشکالات شفافیت در دورهی پیش شورای شهر مدعی شد: اگر پای صحبتهای ذینفعان این سامانه اعم از همکاران شهرداری، کارشناسان سازمان فناوری ، شهروندان و... بنشینید خواهید فهمید که این سامانه بسیار کمتر از اثرات تبلیغاتی خود در رفع مشکالت موفق بوده است. هنوز بسیاری از گلوگاههای حساس همانند حوزه املاک از دسترسی این سامانه به دور است.
رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تصریح کرد: یکی از کارهای بسیار خوبی که در دوره گذشته انجام شد، بحث شفافیت بود. بنده پیش از اینکه وارد شورا بشوم هم یکی از نقاط مثبت دوره پنجم را موضوع شفافیت میدانستم. حالا اینکه شفافیت تا چه حد توانسته گرهای را باز کند، جلوی فساد را بگیرد، مردم کارشان در شهرداری تهران روانتر شود، جای بحث دارد. اینکار باید به قوت خودش ادامه پیدا کند. چه مجموعه شورای ششم و چه مجموعه شهرداری باید بحث شفافیت را پیگیری کند. و همه اعتقاد دارند که مسئله شفافیت بسیار مهم است و میتواند جلوی گلوگاههای فساد را بگیرد از طرفی، حق مردم است. اینکه بدانند هزینهای که برای شهرشان میپردازند کجا خرج میشود؟ صرف چه اموری میشود؟ ضمن اینکه علاوه بر دانستن مردم، مدیران شهری را نیز نسبت به آنچه انجام میدهند، پاسخگو میکند.
صادقی در خصوص وضعیت فعلی شفافیت شورا گفت: درحال حاضر ما سه دسته سامانه داریم؛ یک سری برخط هستند و وقفهای در این حوزه نیافتاده و زمانی که مدیریت جدید جایگزین شده این حوزه همچنان به کار خودش ادامه داده و به صورت برخط منتشر شده. سامانه شفافیت صرفا به شورای شهر محدود نیست، ما تعدادی سامانه شفافیت داریم که از دوره قبل مصوب شده و زیرساختهای آن فراهم شده. یک تعداد از این سامانهها باید با فواصل زمانی مشخص بهروز شوند، مثلا استخدامهایی که در شهرداری تهران انجام میشود، هر چند ماه به چندماه باید در سامانه بهروز شود. یا مثلا اطلاعات کیوسکهایی که در شهر تهران هستند یا اطلاعات نهالها باید با فواصل مشخص زمانی در سامانه به روز شود. یک سری هم باتوجه به تغییر مدیریت و بلاتکلیفی مدیریت جدید عقب افتاده.
وی درخصوص وضعیت دسترسی به این سامانهها اظهار داشت: دسترسی به بعضی از این سامانهها سخت است. ممکن است مردم از آن اطلاع نداشته باشند، و یا برخی از آنها حتی به درد مردم نخورد. این ساده بودن و همه گیری برای این سامانهها بسیار مهم است و اینمشکلات از گذشته وجود داشته. اینها باید ساده شود و دسترسی به آن باید آسان باشد و اطلاع رسانی به درستی انجام شود. علاوه بر آن زمانی که مردم به آن مراجعه میکنند بتوانند اطلاعاتی را بگیرند که به درد کار روزانهشان بخورد و بتوانند این اطلاعات را استفاده کنند.
رئیس کمیته شفافیت در پاسخ به مقایسهای که میان شفافیت در دوره پنجم و دوره فعلی و ضعف عملکرد رسانهای این دوره گفت: اینکه در گذشته بحث شکوفایی شفافیت بوده، بسیار طبیعی است چون اساسا چیزی وجود نداشته که بخواهد نقد شود. زمانی که ما کار را تحویل گرفتیم زیرساخت برخی سامانهها درحال آماده سازی بود و اینطور نبوده که همه چیز از گذشته آماده باشد. تا چیزی وجود نداشته باشد نمیشود نقدش کرد.
وی ادامه داد: اینکه چرا بعضی از این سامانه ها فعال نیست باید گفت این سامانهها فعال است و بسیاری برخط در حال انتشار است. خیلیها مثل سامانه معاملات تهران دارد طبق روال کارش پیش میرود، و هر معاملهای که در شهر تهران انجام میشود به صورت برخط در سامانه قرار میگیرد. و مردم میتوانند همه آنچه که بر اساس مصوبه تعیین شده ببینند. تعدادی هنوز به روز نشده که ممکن است علت آن یا کوتاهی باشد یا جابهجایی مدیریت.
دبیر کمیته شفافیت از راه اندازی بخش شفافیت خزانه واحد شهر تهران خبر داد و در خصوص این مسئله اظهار داشت: طرح خزانه واحد به تجمیع درآمدهای شهرداری به یک حساب خاص کمک میکند. موضوع بسیار مهمی است که در این دوره انجام شده. در دوره قبل با اینکه این کار مورد تاکید وزارت کشور هم بود، انجام نشد. در حال حاضر شرکتهایی که در شهرداری تهران درآمدزا هستند، تمام درآمدشان به یک خزانه واحد واریز میشود و از خزانه واحد، به خود شرکتها و سازمانها برگشت میخورد و بر اساس بودجه شورای شهر هزینه شود. این تا الان نبوده و بسیاری از درآمدهای شهرداری تهران معلوم نبوده؛ یعنی مشخص نبود منشا آن کجاست؟ و کجا هزینهمی شود؟ در چند ماه اخیر که مدیریت جدید جایگزین شده، این یکی از موضوعات روبهجلویی است که انجام شده. و در بودجه ۱۴۰۱ شورای شهر هم به عنوان تبصره به آن تاکید شد.
صادقی در خصوص آسیبشناسی و راهحلهایی که ناظر به ارتقا وضعیت شفافیت شورا است، گفت: درخواستی از مرکز مطالعات و تحقیقات شهرداری تهران شده که هم سامانههای شهرداری تهران آسیب شناسی شود و هم راهحلهایی ارائه شود. در واقع یک کار مطالعاتی زمانبر است که بر اساس درخواست ما شروع شد و نتایج این آسیبشناسی را در اختیار رسانهها قرار خواهیم داد.
رئیس کمیسیون شفافیت در خصوص چشمانداز شفافیت در این دوره تصریح کرد: حق مردم است که بدانند عوارضی که به مدیریت شهری میدهند کجا هزینه میشود و چه خدماتی میگیرند. ضمن اینکه شفافیت یکی از مسیرهای جلوگیری از فساد در سیستمهای اداری است. برای یک سیستم سالم اداری باید شفافیت را یک اصل بدانیم و باید این مسئله نسبت به گذشته پررنگتر باشد.
وی افزود: مسئله دیگری که در حوزه شفافیت پیگیری میکنیم این است که مردم خدمات را راحتتر دریافت کنند و فرایندهای مربوط به حوزه شهری تسهیل و فرایندهای زاید حذف شود. شفافیت یکی از شعارهای ما قبل از انتخابات بود و بایستی محقق شود. باید آنچه که مردم از حوزه شهری مطالبه میکنند به صورت شفاف در اختیارشان قرار دهیم. و این در اختیار قرار گرفتن هم خیلی سهل و همه فهم باشد.
صادقی در ادامه اظهار داشت: ما در تلاشیم با بهرهگیری از ساختارهای هوشمند و استفاده از ابزارهای نوین مبتنی بر فناوری دسترسی شهروندان و نخبگان را به اطلاعات بیشتر کنیم و خود را در معرض محاسبه و نمره دهی شهروندان قرار دهیم. امیدواریم بتوانیم تا پایان دوره مسئولیت خود در شورا شفافیت را از یک حرکت نمایشی و شعار زده تبدیل به جریان اطلاعت شفاف و دقیق و واقعی تبدیل کنیم و برای شفاف سازی و تسهیل دسترسی اطلاعات به سراغ گلوگاههای واقعی فساد برویم. فرایندهای گیج کننده کاهش و امضاهای طلایی حذف شوند و خدمت رسانی به شهروندان با حداقل رفتارهای بروکراتیک صورت پذیرد. و از طرفی شکایات مردمی در کمترین زمان ممکن پاسخ داده شود.
وی مسئله شفافیت املاک شهرداری را یکی از موضوعات مهم و لاینحل در مدیریت شهری معرفی کرد و گفت: بحث ملک باید در یک سامانه مشخص تجمیع و ارزش مالی آن ثبت شود. در حال حاضر مافیای بزرگی اجازه نمیدهند این اتفاق در حوزه شهرداری بیافتد. اما ما تلاش میکنیم چنین سامانهای را فراهم کنیم.
صادقی در خصوص شفافیت سایر شوراهای شهر کشور و تاثیر شفافیت شورای شهر تهران به مثابه یک الگو و آنچه شورای پنجم در قالب سایت tpmanitor.ir برای گسترش فرهنگ شفافیت انجام داده بود، اظهار بی اطلاعی کرد و اظهار داشت: اقدامی در این خصوص انجام نشده و بنده از اقدامات گذشته مطلع نیستم. امیدوارم دبیرخانه کلانشهرها این مسئله را پیگیری کند.