گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ماجرای قاچاق کالا و ارز به کشور مربوط به سالهای اخیر نبوده و از دیرباز اقتصاد ما با این معضل بزرگ مواجه بوده است.
به سبب اهمیت موضوع و ازآنجاییکه قاچاق مخرب بخش اشتغال و تولید است، برنامههای مبارزه با قاچاق کالا و ارز در دستور کار دولتهای پیشین قرار گرفت و در نهایت قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال ۱۳۹۲ مصوب و ابلاغ شد.
متاسفانه در عمر ده ساله این قانون شاهد اقدامات موثر قابل توجهی به جهت کاهش آمار قاچاق در کشور نبوده ایم و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز به عنوان متولی و هماهنگ کننده اقدامات پیرامون مبارزه با این امر مخرب، در بحث آمارهای قاچاق نیز منفعل عمل کرده است به گونهای که در ارقام اعلامی از سوی این نهاد شاهد اعداد مشابه هستیم.
از سوی دیگر این نهاد در دو سال گذشته آمار دقیقی از میزان قاچاق کالا به کشور ارائه نداده است، همچنین به سبب وجود یارانههای مختلف در کشور، شاهد خروج غیرقانونی دام، گندم، سوخت و ... بودهایم، هرچند دولت با حذف ارز ترجیحی بخشی از قاچاق را مهار کرد، اما همچنان شاهد خروج دام و سوخت و ارز از کشور هستیم.
علاوه بر این افزایش واردات غیررسمی کالا تحت عنوان کوله بری و ته لنجی نیز مشهود است و اقدامات فعلی موجب کاهش قاچاق به کشور نشده است.
عرضه کالای قاچاق بهصورت رسمی در فروشگاههای کشور نیز یکی دیگر از مسائل مهم بوده که با وجود تأکید فراوان مبنی بر مبارزه با عرضه کالای قاچاق، به سرانجام نرسیده است.
با این تفاسیر میتوان استنباط کرد که حاکمیت عزم جدی برای مبارزه با اقتصاد زیرزمینی کشور ندارد، مطمئناً در این مسیر سودجویانی حضور دارند که بامانع تراشی، در مسیر مبارزه با قاچاق کالا و ارز اخلال ایجاد مینمایند و درصورتیکه تمام نهادهای حاکمیتی بهصورت همزمان و با جدیت در این مسیر گام بردارند، میتوان شاهد اتفاقات مثبت بود.
حسین گودرزی، عضو کمسیون اجتماعی و نماینده مردم ازنا و دورود در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری دانشجو، درباره وجود کالای قاچاق در بازار کشور گفت: ماشینهای شوتی پیوسته اجناس قاچاق را از بنادر گوناگون به سمت تهران راهی کرده و وارد بازار میکنند.
نماینده مردم ازنا و دورود در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: البته نمیتوان تنها ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را مسئول مبارزه با قاچاق کالا به کشور دانست، چرا که نیروهای امنیتی، انتظامی، گمرکی و سایر سازمانها نیز در کنترل قاچاق کشور نقش دارند.
گودرزی با انتقاد از اینکه در مبادی ورودی کشور کنترل مناسبی بر فرایند ورود کالا صورت نمیگیرد، بیان کرد: البته ممکن است دلیل ضعف مفرط در زمینه مبارزه با قاچاق کالا به کشور، وجود رانت، مافیا و فعالیت کارچاقکنها باشد، اما درهرصورت باید با توسعه سامانههای نظارتی از گسترش فساد جلوگیری کرد.
انتهای پیام/