به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو دکتر احد صداقت دبیر علمی پنجمین همایش بهاره چشم پزشکی و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص شایعترین بیماریهای چشمی در کشورمان گفت: جراحی کاتارکت برای آب مروارید یکی از شایعترین عمل هاست که خوشبختانه در کشور ما مراکزچشم پزشکی مجهز به تجهیزات مدرن و به روز میباشند. کیفیت جراحی و نتایج عمل در کشورمان به علت وجود چشم پزشکان متبحر که در سیستمهای آموزشی تربیت میشوند بسیار خوب میباشد. عملهای رفراکتیو و برداشتن عینک (از بین بردن نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم) از دیگر عملهای شایع چشمی میباشد که با کیفیت بسیار بالایی درایران انجام میشود.
وی ادامه داد:شایعترین بیماریهای شبکیه مربوط به دیابت و قند خون است. همچنین از بین رفتن و فرسوده شدن شبکیه وابسته به سن از دیگر بیماریهای شبکیه میباشد که خوشبختانه امکانات لازم برای پیشگیری و درمان آنها در ایران وجود دارد؛ در زمینه دیابت مهمترین کاری که میتوان انجام داد کنترل قند خون، به خصوص قند خون سه ماهه این بیماران است که میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.
وی اظهار داشت: عدم کنترل قند خون منجر به دیابتیک رتینوپاتی و خونریزی شبکیه و زجاجیه میشود که برای درمان آن باید از لیزردرمانی داخل چشم و یا تزریق مواد داخل چشمی که نورگ زایی و خونریزی را متوقف میکنند استفاده کرد. در مرحله آخر هم اعمال شبکیه برای این بیماران انجام میشود.
صداقت تاکید کرد: در مورد بیماری ماکولار دژنراسیون و بیماری شبکیه وابسته به سن نشان داده شده که در مراحل اولیه نقش تغذیه و مکملها مهم است. در صورت ابتلا تزریق داخل زجاجیه را میتوان انجام داد و بیماری را تا حدودی کنترل نمود، ولی مهمترین کار پیشگیری از بروز و تشخیص در مراحل اولیه بیماری است .
وی ادامه داد: تا زمانی که نگرش بنگاهداری اقتصادی در سازمانهای بیمه گر وجود دارد مشکل بیمهها حل شدنی نیست دولت باید در این زمینه ورود پیدا کند تا مشکلات حل شود؛ بیمهها باید پشتیبان سلامت و درمان باشند. یک انقلاب و تحول درزمینه بیمهها لازم داریم اگر این تحول اتفاق نیفتد مشکلاتی خواهیم داشت که در نهایت بیماران متضرر میشوند..
صداقت در خصوص هوش مصنوعی بیان داشت: در تشخیص و درمان بیماریهای چشمی از هوش مصنوعی میتوان استفاده کرد. در دنیا این اتفاق شروع شده وکارهای زیادی در حال انجام است در ابتدای راه هستیم و قطعا در آینده پیشرفتهای شگرفی روی خواهد داد. عدم تشخیص و درمان رتینوپاتی نوزادان نارس باعث نابینانی در آنها میشود، هوش مصنوعی تحول بزرگی در غربالگری این بیماران بوجود میاورد. در بیمارستان حضرت رسول اکرم کارهای تحقیقاتی در زمینه هوش مصنوعی در تومورهای داخلی چشمی مخصوصا در کودکان اغاز گردیده و قطعا مراکز دیگر هم در زمینه بیماریهای چشمی کار میکنند. ان شالله مانند کشورهای دیگر در این زمینه پیشرفت کنیم.
در ادامه این نشست دکتر محمد مهدی صدوقی دبیر علمی همایش و مدیرگروه چشم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص سمینار بهاره گفت: سمینار بهاره با همکاری انجمن چشم پزشکی و همکاری دو گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی ایران و شهید بهشتی به عنوان کار گروه از ۴- ۵ سال پیش شروع شده است.
وی در خصوص استفاده از هوش مصنوعی در چشم پزشکی گفت: هوش مصنوعی در چشم پزشکی کاربردهایی دارد یکی از وسایل تشخیص است که به عنوان غربالگی استفاده میشود؛ در دستگاه توپوگرافی براساس دیتاهایی که ثبت و ضبط شده تصمیم گیری میکند و پنل تشخیص ارایه میدهد، ولی همان طور که میدانید هوش مصنوعی کمک کننده است تصمیم گیرنده نیست، دستگاه عکسبرداری قرنیه یک پیشنهادی به پزشک میدهد، ولی نهایتا تصمیم با پزشک است.
وی ادامه داد: تکنولوژی در چشم پزشکی محاسن و معایبی دارد، محاسنش این است که با تکنولوژی پیشرفته سر و کار دارد و بیماران نتایج بهتری میگیرند، اما عیبش این است، چون اکثر این تکنولوژیها وارداتی هستند هزینه بالایی دارد، از مشکلاتی که گریبانگیر چشم پزشکان است بحث هزینههایی است که در رشته چشم پزشکی ایجاد میشود متاسفانه بیماران مجبور میشوند هزینه را پرداخت کنند، اما در این بین بیمهها میتوانند کمک کنند ما برای اینکه از وسایل پیشرفته استفاده کنیم باید حمایت بیمهها هم صورت بگیرد که بتوانیم رقابت کنیم، یکی از معضلات، پوشش بیمهای است بیمهها نباید در قالب بنگاه اقتصادی باشند و باید پوشش خوبی برای بیماران داشته باشند.
وی در خصوص زمان و مکان برگزاری سمینار بهاره خاطر نشان کرد: این سمینار از ۲۵ تا ۲۷ خرداد به مدت سه روز در محل مرکز همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار میشود به دلیل بیماری کرونا طی یکی دو سال اخیر همایشها مجازی بودند این اولین همایش حضوری است که با استقبال خوبی از همکاران چشم پزشک سراسر کشور روبه رو شده است. در حال حاضر حدود ۷۰۰ نفراز همکاران ثبت نام کرده اند؛ این همایش پیرامون مسائل جدید و چالشهای علم پزشکی است، سخنرانان زیادی از دانشگاههای علوم پزشکی کل کشور دعوت شده اند و بسیاری از همکاران هیئت علمی به عنوان سخنران هستند که در این همایش مسائل روز را مورد بحث و بررسی قرار خواهند داد.