حمیدرضا غلامزاده، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری دانشجو دربارهسفر ماه آینده جو بایدن به منطقه غرب آسیا: منطقه غرب آسیا در طول پنج دهه اخیر، همیشه برای آمریکا مهم بوده است، زیرا این منطقه به عنوان هاب انرژی و ازنفت خیرترین مناطق جهان میباشد. این منطقه، همیشه یک چالش مهمی برای روسای جمهورآمریکا بوده است، نه فقط به خاطر بحث انرژی، بلکه به خصوص به خاطر مسئله فلسطین و رژیم صهیونیستی و مسلمانان نیز اهمیت مضاعفی پیدا کرده است. بخشی از اهمیت منطقه برمیگردد به جنگهای پس از سال ۲۰۰۱ در منطقه و بخش دیگر به شعارها و ارزشهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در ایالات متحده. اسرائیل به عنوان مهمترین شریک راهبردی آمریکا در منطقه، همیشه یکی از مسائل منطقه بوده است و در طول هفت دهه اخیر اشغالگری رژیم صهیونیستی را شاهد بودهایم.
وی در ادامه بیان کرد: در مقطع کنونی این سفر به دلایل مختلف اهمیت زیادی پیدا کرده است. به دلیل جنگ اوکراین و افزایش هزینههای انرژی، یکی از اهداف سفر همین موضوع میباشد؛ جهت کنترل قیمت و کمک به کشورهای اروپایی، زیرا این کشورها به جهت تلاش در تحریم روسیه، در تامین نفت و گاز مورد نیاز به مشکل خوردهاند. چالشهای منطقه غرب آسیا همیشه براشون اهمیت داشته است.
غلامزاده اظهار داشت: در دوره اوباما بسیار تلاش شد تا یک توازن قوا بین ایران و اعراب به سرپرستی عربستان و رژیم صهیونیستی، در منطقه غرب آسیا شکل بگیرد و یک سه ضلعی جهت موازنه ساخته شود، ولی به نتیجه نرسید. در دوره ترامپ، به دلیل داماد یهودیش و ارتباط گسترده اطرافیانش با لابی اسرائیل، سه ضلع دوران اوباما به دو ضلع شد؛ ترامپ تلاش کرد که اعراب را زیر چتر حمایتی و سیاسی رژیم صهیونیستی ببرد؛ توافق صلح ابراهیم هم ناظر بر همین مسئله بود و تلاش شد تا دو قطب منطقه یعنی ایران و رژیم صهیونیستی شناسایی شوند، جهت قدرت دادن به اسرائیل و گوشزد کردن به اعراب که فقط اسرائیل میتواند ایران را مهار کند؛ تا حدودی این راهبرد جلو رفت، ولی کامل نشد. بایدن در شرایطی روی کار آمد که نمیتوانست مدل ترامپ و اوباما را ادامه دهد؛ چون هم هویت خودش زیر سوال میرفت و هم ساختار هم اجازه نمیداد، چون یک صلحی از قبل بین رژیم صهیونیستی و بعضی از کشورهای منطقه شکل گرفته بود. بحث قتل خاشقچی در میان چالشهای ایالات متحده و عربستان نیز وجود داشت، ولی علیرغم اینکه دموکراتها همیشه شعار حقوق بشر و دموکراسی سر میدهند، دیدیم چقدر راحت بامقامات عربستان وارد تعامل شدند.
وی بیان کرد: بحث ایران را باید در دستور کار سفر پیشروی بایدن به منطقه دید؛ آمریکا در قبال ایران یک سیاست چندجانبه را جلو میبرد و از محورهای مختلف نیز استفاده میکند، یکی از این موارد، بحث بهبود روابط ایران و عربستان است تا از این امتیاز در مذاکرات وین نیز استفاده کند. مورد دیگر بحث کمک به عربستان جهت خروج از منجلاب یمن است، جنگی که قرار بوده چندهفته طول بکشد چند سال طول کشیده و ثروتمندترین کشور منطقه در قبال فقیرترین کشور منطقه نه تنها توانسته پیروز شود بلکه ضربه هم خورده است. یک مسیری باید گشوده شود تا عربستان از این فضا خارج شود و چیزی که در حال حاضر مشاهده میشود و حتی در مذاکرات ایران و عربستان شاهد بودیم که تلاش میکنند تا ایران را وادار کنند که حوثیها و یمنیها را وادار کنند به آتش بس.
این کارشناس مسائل بین الملل در مورد تبعات امنیتی این سفر گفت: رایزنیهای سیاسی و امنیتی راجع به ایران در دستور کار سفر بایدن به غرب آسیا خواهد بود. یکی از ابزارهای دموکراتها در سیاست خارجی، استفاده بازیگران غیر رسمی امنیتی است که در قبال ما به طور مشخص بحث گروههای تروریستی میشود و نمونه بزرگ آن داعش است. این سفر ممکن است یکی از تبعاتش، اذیتها و هجمههای امنیتی بیشتر علیه ایران باشد، چه از جنس ترور، چه ازجنس خرابکاری و چه ازجنس حملات سایبری؛ احتمال اینکه همچین اتفاقاتی بعد از این سفر بیشتر شود، کم نیست.